Хімічний гігант у США роками скидав токсичну речовину у водойми – постраждали 70 тисяч осіб. Що відомо про "американський Чорнобиль"

Хімічний гігант у США роками скидав токсичну речовину у водойми – постраждали 70 тисяч осіб. Що відомо про "американський Чорнобиль"

Фото: tsn.ua

Через небезпечну сполуку у воді люди хворіли на рак, а тварини - гинули.

Наприкінці ХХ століття поблизу міста Паркесбург, де розташовувався завод американської фірми Dupont, почали масово гинути і хворіти тварини. Вони втрачали шерсть, їхні нутрощі були яскраво-зеленого кольору, а очі – мали характерний блакитний відтінок. Нездужали також й люди. Вони хворіли на рак та отримували вроджені деформації.

Унаслідок бурхливого розслідування американський адвокат виявив, що причиною усього цього було ніщо інше, як неправильна утилізація компанією Dupont токсичних відходів. А саме – шкідливої речовини PFOA, яка використовувалася для виробництва пателень з тефлоновим покриттям.

Що відомо про резонансну справу – читайте у матеріалі ТСН.ua.

"Американський Чорнобиль"

Грандіозне розслідування адвоката Роба Біллота розпочалося 1998 року. Саме тоді Вілбур Теннант зателефонував адвокатові з гнівним повідомленням про те, що у нього загадковим чином загинуло 280 одиниць худоби, зазначає Daily Mail.

Ферма чоловіка розташовувалася просто біля великого заводу компанії Dupont - Washington Works plant - у Паркерсбурзі, Західна Вірджинія. На останньому виготовляли тефлон. 

На початку 1980-х родина Теннанта продала хімічному гіганту 66 акрів землі. На ній розташовувався струмок, що виводив воду на пасовисько, де фермер випасав корів. Проте вже невдовзі після придбання землі компанією водойма стала чорною та смердючою. Інколи її вкривав товстий шар піни.  

Тварини, що загинули, пили воду зі струмка. Розрізавши одну з мертвих корів, Теннант помітив дивне явище - її внутрішні органи були зеленого кольору. Інші корови втратили шерсть, набули гротескних рис та мали яскраво-блакитні очі. Чоловік також знайшов мертвого оленя – він мав крововилив з носа та рота.

Фото: BBC

Фотодокази усього цього та знімок труби заводу, яка скидала зелену воду у струмок, Теннант надав Біллоту.

Останній спеціалізувався радше на захисті хімічних компаній, а  не на їхньому переслідуванні, проте погодився взяти справу і 1999 року подав в суд на Dupont.  Компанія винайняла на свій захист колегіум ветеринарів – ті дійшли висновку, що худоба Теннанта загинула через те, що за нею погано доглядали.

Це могло б суттєво призупинити справу, проте Біллот випадково натрапив на лист, написаний фірмою Dupont до Агентства з охорони довкілля. У ньому вперше згадувалася загадкова речовина PFOA, також відома як перфтороктанова кислота.

Про неї тоді майже ніхто не чув – навіть Агентство з охорони довкілля. Суд наказав компанії викрите все, що стосувалося загадкової субстанції – Dupont відправили Біллоту десятки коробок з документами, сумарна кількість яких нараховувала 110 тисяч сторінок.

Згубні наслідки

З документів Біллот довідався, що Dupont вперше почала купувати хімікат 1951 року у американської компанії 3M. Остання зазначила, що хімікат варто утилізувати шляхом спалювання або відправляти його до закладів, де зберігалися хімічні відходи. Більше того, фірма Dupont визнавала у своїх внутрішніх мануалах, що речовину не можна зливати у поверхневі води або каналізацію. Один з вчених компанії відзначав, що сполуку важко утримати від потрапляння у повітря і що "громадськості можуть знадобитися протигази".

Незважаючи на усе це, компанія продовжувала скидати тисячі кілограмів PFOA просто у навколишні водойми та річку Огайо. Компанія також зберігала понад 7000 тон токсичних осадів PFOA у ямах на території заводу. Ями були без покриття, тож токсичні речовини просочувалися у землю, забруднюючи воду щонайменше 100 тисяч осіб.  

Біллот також з'ясував, що Dupont таємно тестували PFOA протягом 40 років. Фахівці компанії багато дізналися про сполуку – зокрема, що вона збільшувала органи тварин та практично не розчинялася, накопичуючись у крові.

Проте ураженими токсичною речовиною були не лише тварини. У 1970-х компанія Dupont знайшла високі концентрації PFOA у крові працівників заводу, проте не повідомила про це відповідні установи.

Не забили на сполох навіть тоді, коли з'ясувалося, що у працівників народжувалися діти з серйозними медичними проблемами – наприклад, хлопчик з деформованим оком та відсутньою ніздрею.

Біллот з'ясував, що вже до 1990 року у Dupont знали про те, що хімічна сполука, відома як PFOA, спричиняла рак яєчок, передміхурової залози, підшлункової залози та печінки у лабораторних тварин.

Протягом незначного проміжку часу у компанії навіть розмірковували над тим, щоб знайти альтернативу сполуці, проте PFOA щороку давала 1 мільярд доларів прибутку і ризикувати було невигідно. Проте у певний момент Dupont стала стурбована ризиком, який несла у собі наявність ям токсичних осадів на території заводу. Відходи вирішили усунути.

66 акрів, придбані фірмою у Теннанта, підходили для цього якомога краще. Фермера про рішення не сповістили – навіть тоді, коли аналіз води встановив, що вона містила надзвичайно великі рівні PFOA.

Результати розслідування

Після появи доказів з документів самої компанії, DuPont погодилася виплатити компенсацію. Проте Роба Біллота обурив масштаб ошуканства і те, які наслідки він мав для місцевих жителів. До того ж, перфтороктанова кислота була лише однією з 60 тисяч синтетичних матеріалів, які вироблялися американськими компаніями непомітно для регуляторів.

Біллот передав усі зібрані дані правоохоронним органам та Генеральному прокурору США Джону Ешкрофту. Агентство з охорони довкілля своєю чергою 2004 року подало на DuPont в суд через приховування компанією даних про токсичність речовини PFOA та її присутність у воді.

Докази, наведені EPA, показали, що PFOA потрапив і у банки крові США – кров середньостатистичного американця містила у п'ять разів більше PFOA, ніж DuPont вважала безпечним. Агентство повідомило, що навіть приготування їжі на пательні з тефлоновим покриттям може становити небезпеку для здоров'я.

DuPont погодилася виплатити 16,5 мільйона доларів, щоб владнати справу, проте не визнавала будь-яку відповідальність, а штраф – був меншим, ніж деякі відділи компанії заробляли за один день.

Не вдовольнившись цим, Біллот запустив проти компанії груповий позов – від імені усіх, чия вода була забруднена відходами. Кількість цих людей зрештою сягнула 70 тисяч. Справу вдалося виграти. Компанія Dupont втратила понад 100 мільйонів доларів – майже 22 мільйони дісталися Біллоту та його фірмі.

Незважаючи на такі результати, Dupont усе одно не поспішали визнавати провину. У організації погодилися профінансувати грандіозне багатомільйонне дослідження, проведене незалежними ученими, щоб встановити, чи справді контакт з PFOA завдав людям шкоди. Його результати стали відомі лише у грудні 2011 року.

У оприлюднених ученими даних йшлося про те, що PFOA сприяла появі шістьох видів захворювань у людей – зокрема, раку нирок і яєчок, захворювань щитовидної залози, високого рівня холестерину, прееклампсії та виразкового коліту.

Після цього компанія DuPont погодилася виплатити 670 7 мільйона доларів понад 3500 людям, які пили забруднену воду, проте досі заперечує будь-яку відповідальність. Використання PFOA у організації припинили лише 2013 року. Як зазначається у матеріалі Daily Mail, наразі згубна сполука наявна у крові майже 99% дорослих американців.

Митці вирішили розвінчати неправдиву інформацію про Чорнобиль

Митці вирішили розвінчати неправдиву інформацію про Чорнобиль

Повʼязані теми:

Наступна публікація