Новий імператор Японії Нарухіто готується піднятися на престол Хризантеми. Ким є новий монарх найдавнішої династії

Новий імператор Японії Нарухіто готується піднятися на престол Хризантеми. Ким є новий монарх найдавнішої династії

Фото: Associated Press

Керівна в Японії династія вважається найдавнішим родом монархів у світі.

Спадковий принц Нарухіто після свого сходження на трон Хризантеми, ймовірно, продовжить спадщину свого батька - імператора Японії Акіхіто.

Про це пише CNN.

У лютому Нарухіто пообіцяв продовжувати діяльність свого батька, зокрема, зривати бар'єри між імператором і його підданими. "Я хочу щиро виконувати свої обов'язки, завжди бути близьким до людей і ділитися з ними своїми радощами і печалями", - сказав він.

Доки імператор Хірохіто не відмовився від свого божественного статусу після поразки Японії у Другій світовій війні і подальшої окупації збройними силами Сполучених Штатів, японські імператори вважалися напівбогами. Син Хірохіто Акіхіто, навпаки, засудив мілітаризм і виступив проти ревізіоністських звітів про воєнні роки. Нарухіто сказав, що продовжить спадок свого батька.

На прес-конференціях, присвячених Дню народження в останні роки, Нарухіто чітко дав зрозуміти, що поділяє погляди свого батька на відповідальність Японії за війну і його незмінну прихильність до пацифізму, пише видання. "Я сам не переживав війну, - сказав він у свій 55-й день народження 2015 року. - Але я думаю, що сьогодні, коли спогади про війну зникають, важливо смиренно озиратися на минуле і правильно передавати трагічний досвід та історію, яка Японію переслідувала від покоління, що пережило війну, до тих, хто не знав про це безпосередньо".

Принц Нарухіто народився в Токіо в лютому 1960 року. Він є найстаршою дитиною імператора Акіхіто і його дружини Мітіко. Ті, хто знають Нарухіто, описують його як "скромну, чарівну і проникливу людину".

Трон Хризантеми є найстарішою спадщиною монархії у світі - королівська чоловіча лінія не переривалась протягом чотирнадцяти століть. Сам Нарухіто є прямим нащадком першого японського імператора Джиму, що правив близько 660 р. до н.е.

Єдиною дитиною Нарухіто і його дружини Масако є дочка Айко. Оскільки жінкам заборонено очолювати трон, наступним спадкоємцем є брат нового імператора Акішино.

Акіхіто став першим імператором, який одружився із простолюдинкою. Він зустрів Мітіко 1957 року під час тенісного матчу в мальовничому гірському містечку Каруізава. Пара також порушила традицію брати активну участь у вихованні своїх чотирьох дітей, зокрема й майбутнього імператора. Нарухіто 1993 року одружився на кар'єрній дипломатці Масако Оваді. Тоді вона працювала дипломатом в японському міністерстві закордонних справ під керівництвом її батька Хісасі Овада, який наразі є суддею в Міжнародному суді ООН, а раніше був віце-міністром закордонних справ і послом Японії в ООН.

Нарухіто освідчувався їй двічі, і 19 січня 1993 року був оголошено про заручини. Через величезний тиск жінка нового імператора мала викидень 1999 року, за два роки народилася їхня єдина донька Айко. Нарухіто завжди захищав свою дружину від уваги та суворості імперського життя.

Наслідний принц Нарухіто з дружиною Масако / Фото: Associated Press

Нарухіто цікавиться проблемами водних запасів Землі і їхнього збереження. Щодо цих питань у березні 2003 року, як Почесний Президент 3-го Світового Водного Форуму, він виступив з промовою на церемонії відкриття: "Водні шляхи, що з'єднують Кіото і місцеві регіони". Під час свого візиту до Мексики в березні 2006 року Нарухіто виступив з програмною промовою на церемонії відкриття 4-го Світового Водного Форуму. 

До 1998 року Нарухіто був патроном Японського комітету Олімпійських ігор, потім увійшов до складу Міжнародного олімпійського комітету. Від 1994 року майбутній імператор Японії є почесним віце-президентом Японського товариства Червоного хреста.

Коло особистих інтересів Нарухіто доволі широке: майбутній імператор захоплюється тенісом, любить походи в гори і біг, грає на скрипці.

Нагадаємо, імператор Японії Акіхіто вранці 30 квітня розпочав обряди, які символізуватимуть його зречення від престолу та передавання влади.

Державна скарбниця Японії щороку поповнюється на мільярди доларів через цвітіння сакури

Державна скарбниця Японії щороку поповнюється на мільярди доларів через цвітіння сакури

Повʼязані теми:

Наступна публікація