Інтернет у Росії став "суверенним" - технологія все ще не працює

Інтернет у Росії став "суверенним" - технологія все ще не працює

Фото: visualhunt.com

Влада сподівається отримати можливість відмовляти небажаним операторам, соцмережам і месенджерам в підключенні.

Від 1 листопада в Росії набирає чинності закон про автономну роботу інтернету.

Про це пише російська служба ВВС.

Влада твердить, що закон необхідний для стабільної роботи російського сегмента інтернету у разі, якщо його відключать від загальносвітової мережі.

Згідно з законом, має бути перебудована маршрутизація трафіку так, щоб скоротити обсяг даних, переданих за кордон. Чиновники сподіваються, що у разі "відключення" Росії своєю роботу зможуть продовжити важливі сервіси, як, наприклад, державні сайти.

За законом оператори зв'язку зобов’язані встановити на мережах технічні засоби протидії загрозам, які дозволять фільтрувати трафік і обмежувати доступ до заборонених сайтів.

Як зазначається, зараз оператори в РФ на вимогу Роскомнадзору обмежують доступ до IP-адрес – втім судячи з історії з блокуванням месенджера Telegram спосіб не дуже ефективний.

Провайдери мають встановити устаткування Deep Packet Inspection ("глибокий аналіз трафіку"), що дозволяє аналізувати весь трафік і виділяти в цьому потоці специфічні пакети, властиві конкретним сайтам або додаткам. За цю установку платить держава, а завершитись вона має до 2021 року.

Тоді весь обмін трафіком в РФ  буде проходити лише через спеціальні точки обміну, а влада зможе відмовляти операторам, соцмережам і мессенджерам в підключенні до точок обміну трафіком, якщо вони не будуть виконувати вимог Роскомнадзора або правоохоронців.

Щорічно великі провайдери проходитимуть навчання з відключення Росії від інтернету.

Як зазначається, механізми роботи "суверенного інтернету" мають бути описані в підзаконних актах, які досі не ухвалені.

У вересні 2019 року глава Роскомнадзора Олександр Жаров заявив, що відомство лише почало монтувати обладнання для суверенного інтернету. Про яке оснащенні йдеться він не уточнив. "Ми будемо спочатку проводити технічну перевірку – впливає на трафік, не впливає на трафік, чи всі сервіси працюють успішно. І потім вже протестуємо його в бойовому режимі. Поки все йде нормально", - сказав чиновник.

Як повідомлялося раніше, у російську Держдуму внесли законопроєкт про обов’язкову ідентифікацію електронної пошти через номер телефону. Пропонується зобов’язати поштові сервіси обмежувати передавання листів з забороненою в Росії інформацією продовж доби після отримання такої вимоги від влади. Сенатори вважають, що такий закон знизить кількість неправдивих повідомлень про теракти.

"Суверенний інтернет" в Росії: що думають про цей закон

"Суверенний інтернет" в Росії: що думають про цей закон
Наступна публікація