Іран погрожує Європі жахливими наслідками провалу ядерної угоди

Іран погрожує Європі жахливими наслідками провалу ядерної угоди

Фото: Reuters

Європейські країни повинні виступити з критикою рішення США вийти з ядерної угоди з Тегераном.

Алі Акбар Салехі, глава Організації з атомної енергії Ірану - держкорпорації, яка контролює будь-яку діяльність об'єктів ядерної енергетики в країні, в п'ятницю попередив країни Європи про "жахливе майбутньому" у разі, якщо ядерна угода "п'ятірки" з Іраном буде скасована, повідомляє іранський англомовний телеканал "Прес-ТБ".

"Якщо Євросоюз та інші країни, що підтримують СВПД, своєчасно не продемонструють принципову позицію у відповідь на політику США, вони зіткнуться з жахливим майбутнім і безпрецедентно низькою безпекою в регіоні і в усьому світі унаслідок провалу ядерної угоди", - сказав Салехі на форумі в Осло.

На його думку, європейські країни повинні виступити з критикою рішення США вийти з ядерної угоди з Тегераном.

США запровадили нові санкції проти Ірану

США запровадили нові санкції проти Ірану

Раніше в п'ятницю заступник глави МЗС Ірану Аббас Аракчи не виключив виходу країни з Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) в найближчі тижні. За його словами, ядерну угоду з іранського атому в даний час знаходиться в реанімації".

Нагадаємо, 8 травня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід США з укладеного в 2015 році угоди щодо іранської ядерної програми. Вона передбачає скасування санкцій проти Тегерана, дозвіл на мирне використання Іраном атомної енергетики в обмін на обіцянку країни не розробляти ядерну зброю.

Євросоюз заявив про намір врятувати угоду. Єврокомісія оголосила також заходи для захисту європейських компаній, які займаються бізнесом в Ірані, від можливих американських санкцій.

21 травня держсекретар США Майк Помпео оголосив про "найжорсткіші санкції в історії" і "безпрецедентне фінансовий тиск на режим в Ірані". У той же час він додав, що Іран може уникнути дії цих обмежувальних заходів, за умови згоди на "значні зміни". До таких змін належить готовність укласти нову, набагато більш жорстке угоду щодо іранської ядерної програми, яка буде мати значно більші обмеження.

Повʼязані теми:

Наступна публікація