Іран відмовляється від обмежень у своїй ядерній програмі

Іран відмовляється від обмежень у своїй ядерній програмі

Фото: Associated Press

Повідомлення прозвучало на державному телебаченні.

Іран більше не буде дотримуватися положень ядерної угоди, яка була досягнута з низкою світових лідерів 2015 року. Йдеться, серед іншого, про збагачення урану, кількість накопиченого збагаченого урану, а також досліджень і розробок у своїй ядерній програмі.

Відповідне повідомлення оприлюднило державне телебачення країни із посиланням на заяву адміністрації президента Хасана Рухані, пише агентство Associated Press.

"Уряд Ісламської Республіки Іран оголосив про свій п'ятий і останній крок у зменшенні зобов'язань Ірану в рамках програми JCPOA", - заявила державна телерадіокомпанія, використовуючи абревіатуру для угоди. – "Ісламська Республіка Іран більше не матиме будь-яких обмежень в операціях".

Водночас іранська влада "залишається відкритою для перемовин із європейськими партнерами, які поки що не змогли запропонувати Тегерану спосіб продавати свою сиру нафту за кордоном, незважаючи на американські санкції".

Повідомлення надійшло в неділю, 5 січня, після того, як інший іранський чиновник заявив, що владою розглядається можливість застосувати ще більш жорсткіші кроки після вбивства генерала Кассема Сулеймані. Йдеться про військову відповідь по американських об’єктах.

Слід зазначити, що США 2018-го в односторонньому порядку вийшли з угоди щодо ядерної програми Ірану. 

Нагадаємо, уночі проти 3 січня США влаштували ракетний обстріл неподалік Міжнародного аеропорту Багдаду - внаслідок нього, зокрема, був убитий командир елітного підрозділу "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції Касем Сулеймані. 

Після цієї події ситуація на Близькому Сході різко загострилася: в Ірані обіцяють помститися США, влада Іраку засудила операцію американців, а Держдеп США закликав американців негайно покинути територію Іраку. Критикують операцію і в США - спікерка Палати представників Конгресу США назвала ракетний удар "невиправданим та провокативним". 

Своєю чергою державний секретар США Майк Помпео заявив, що ліквідація іранського генерала зірвала його "неминучу" атаку і врятувала життя американців. "Ризик нічого не робити був величезний", - заявив він. Трамп же звинуватив Сулеймані у тисячах смертей і сказав, що його ненавиділи навіть в самому Ірані.

Сулеймані називали одним із найвпливовіших осіб на Близькому Сході. ТСН.ua розповідає, хто він такий, чому його вбивство викликало такий резонанс у світі і як тепер може спалахнути чергова гаряча війну на Близькому Сході.

4 січня постійний представник Ірану при ООН Маджид Тахтім-Раванчі заявив, що Тегеран помститься за вчинене США вбивство генерала Касема Сулеймані. "Безумовно, Іран не закриє на це очі. Буде помста, Іран відповість так, як вважатиме за потрібне. Час і місце такої відповіді буде визначати Іран", - вказав посол. 

Пізніше 4 січня район в Багдаді, де розташоване посольство США, житловий квартал міста, а також база військово-повітряних сил (ВПС) біля іракської столиці, зазнав ракетних обстрілів.Одна з випущених ракет упала в "зеленій зоні", а інша - неподалік цього добре захищеного кварталу.

Трамп пригрозив ударом по 52 об'єктах в Ірані у разі будь-якої атаки з боку Тегерана

Трамп пригрозив ударом по 52 об'єктах в Ірані у разі будь-якої атаки з боку Тегерана

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Убивство Сулеймані
Наступна публікація