Іранські військові кілька днів приховували від свого президента, що збили літак МАУ – NYT

Іранські військові кілька днів приховували від свого президента, що збили літак МАУ – NYT

Фото: Associated Press

Військові спочатку хотіли приховати факт збиття літака.

Іранські військові три дні приховували від вищого керівництва країни, включно з президентом Хасаном Роухані, інформацію про причетність до авіакатастрофи літака МАУ.

Про це 26 січня пише The New York Times.

Рішення приховувати інформацію командування Корпусу вартових Ісламської революції ухвалило за кілька хвилин після атаки, коли зрозуміли, що збили не американську ракету, а пасажирський літак. Видання пише, що їх змусили зізнатися через 72 години після аварії літака. Тоді верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї втрутився і поставив уряду завдання визнати помилку.

"Протягом кількох днів іранські військові чиновники (Корпус вартових ісламської революції) відмовлялися повідомити президенту Хасану Рухані, уряд якого публічно заперечував, що літак був збитий. Коли вони, нарешті, сказали йому, він висунув їм ультиматум: або зізнавайтеся, або я піду у відставку", – пише NYT.

The New York Times пише, що протягом цих кількох днів в Ірані тривали "дебати" серед військових лідерів з приводу того, як приховати відповідальність за катастрофу. 

Бригадні генерали КВІР створили секретний слідчий комітет, який почав власне розслідування авіакатастрофи. Експерти з кібербезпеки навіть вивчали версію про злам системи ППО Ірану Ізраїлем або Сполученими Штатами. Але ближче до вечора 8 січня група переконалася в тому, причиною збиття літака є людська помилка. 

Командування корпусу дискутувало, чи не зберігати відомості про причини катастрофи в таємниці аж до декодування "чорних скриньок" літака. Цей довготривалий процес допоміг би Ірану виграти час на нейтралізацію негативних політичних наслідків авіакатастрофи.

У цей час Хасан Роухані кілька разів намагався дотелефонуватися до командування Корпусу вартових Ісламської революції, але йому не відповідали.

"Уряд телефонував безпосередньо збройним силам, питаючи, що сталося, але відповідь на всі запитання була одна: жодної ракети запущено не було", - розповів речник уряду Ірану Алі Рабії.

Першим високопоставленим офіцером, який дізнався про збиття "Боїнга", став командувач ВКС Амір-Алі Хаджизаде. Він повідомив про це командувачу ППО Абдулрахіму Мусаві, начальнику Генштабу ЗС Ірану Мохаммаду Багері і командувачу КВІР Хоссейну Саламі.  Вдень 10 січня повідомили, що український літак збили іранські військові і самому Роухані

Відзначається, що розбіжності в уряді Ірану зберігаються і це впливає на розслідування катастрофи, переговори про компенсацію та невирішені дебати про відповідальність.

Фото: ТСН.ua

Нагадаємо, вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран-Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Увесь екіпаж, а також два пасажири були громадянами України. Відомо, що на рейс зареєструвалося 169 пасажирів, втім, двоє людей так і не сіли на борт літака. Наступного дня до Ірану вирушив борт авіації ЗСУ із 45 фахівцями різних галузей, які були залучені до з’ясування обставин катастрофи літака авіакомпанії МАУ. На час встановлення обставин авікатастрофи всі українські авіакомпанії тимчасово припинять польоти у повітряному просторі Ірану та Іраку.

Від самого початку іранці заявили про те, що причиною авіакатастрофи стала технічна несправність літака. Однак вже увечері 9 січня одразу кілька провідних американських видань і телеканалів повідомили про те, що Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України" був помилково збитий Іраном одразу після зльоту з аеропорту Тегерана. З'явилися фото уламків ракет, якими могли збити літак, а також відео моменту трагедії. Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон із посиланням на дані  розвідок та союзників країн повідомили, що літак був збитий іранською ракетою земля-повітря. Президент США Дональд Трамп назвав катастофу літака "підозрілою". Глава Білого дому, вважає, що літак міг розбитися не через технічну несправність, а через те, що "хтось на тому боці міг припуститися помилки". На наступний день докази збиття ракетою знайшли і українські експерти, які працювали на місці події та врешті отримали доступ до передньої частини літака.

Уранці 11 січня Іран офіційно заявив, що ракета "земля-повітря" збила літак МАУ . В офіційній заяві йдеться про те, що трагедія сталася через "людський фактор". Літак помилково сприйняли за ворожий об'єкт після того, як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції. За кілька годин до катастрофи іранські військові обстріляли дві військові бази США на території Іраку.

Президент Ірану Хасан Роухані назвав трагедію "непрощенною помилкою" і заявив, що країна продовжить розслідування катастрофи українського літака. Своєю чергою лідер України Володимир Зеленський сказав, що Україна чекає від Ірану повного визнання провини у збитті літака МАУ, проведенні розслідування та поверненні тіл загиблих.

Усі головні тексти про те, що передувало авіакатастрофі, як усе сталося, що про це говорили в Ірані, Україна та західних країнах та чому сталася трагедія можна прочитати за посиланням

Винуватець збиття українського "Боїнга" сидить у в'язниці - глава МЗС Ірану

Винуватець збиття українського "Боїнга" сидить у в'язниці - глава МЗС Ірану

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Авіакатастрофа рейсу PS752 під Тегераном
Наступна публікація