Історичні вибори в США: американці забезпечили Трампу важкі два роки

Історичні вибори в США: американці забезпечили Трампу важкі два роки

Фото: Reuters

Конгрес більше не буде підконтрольним політсилі діючого президента.

Історичними стали вибори до американського Конгресу. Там зафіксовано рекордну явку та рекордну кількість обраних жінок, наймолодшій із яких лише 30 років, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Битва за Конгрес перетворилася на надзвичайне політичне шоу: прийти на виборчі дільниці закликала шалена кількість акторів та музикантів, навіть Бред Піт із Леонардо Ді Капріо. "На цьому тижні вирішується майбутнє нашої країни", - казав останній.

Проміжні вибори у США: демократи здобули більшість у Палаті представників Конгресу

Проміжні вибори у США: демократи здобули більшість у Палаті представників Конгресу

На дільницях надзвичайно, як на український погляд, велика кількість людей з обмеженими можливостями – жодної незручності для них ми не помітили, всі дільниці обладнані з урахуванням їх потреб. Помацати песика, зайнятися йогою чи випити безкоштовну каву – це лише кілька пропозицій тим американцям, хто проголосував. У цій кав’ярні безкоштовне печиво пропонують першій сотні з наліпками I VOTED – такі роздають на усіх дільницях, змінюється лише локальний дизайн. Цій традиції більше трьох десятків років. "Це демонстрація громадської гордості, вони стимулюють людей голосувати", - пояснив помічник на виборах в окрузі Арлінгтон Ендрю Херрод.

"Я так рада, це дуже важливо, дуже хочу, аби демократи відвоювали Конгрес", - зізнається виборець Айлін Річардс. Тотальної синьої хвилі підняти не вийшло, сенат залишився під контролем республіканців. Але програний демократам Конгрес означає для президента Трампа важкі два роки. Все ще триває слідство, чи не намагався він перемогти завдяки змові з Кремлем. "Я слухаю про ці розслідування - вони переслідують нас відтоді, як мене обрали, але досі нічого не досягли! Зливають таємну інформацію протягом двох років – і в них досі нічого немає", - коментує ситуацію глава Білого дому.

Не обійшлося без скандалу: в Неваді переміг мертвий республіканець - власник борделю Деніс Хоф. Його тіло знайшли ще в жовтні, після двох днів святкування 72-го дня народження. Правоохоронці все ще намагаються з’ясувати причину смерті, а тепер іще й обставини, за яких його кандидатуру не зняли з перегонів.

Разом з виборами до Конгресу проходять губернаторські – і там теж сенсація. Перший відкритий гей-губернатор у Колорадо, Джаред Поліс, він ще й українського походження. "Я присягаюся як ваш губернатор служити усім колорадцям, незалежно від партійних уподобань, раси чи гендеру – єднаймося", - заявив він після перемоги. Кіберспеціалісти американського міністерства внутрішньої безпеки напружено слідкували, чи не намагається Росія втрутитися в американські вибори - напередодні Facebook завдяки цьому заблокував більше ста акаунтів російських тролів.

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація