Із Києва організовують турпоїздки до КНДР. Як живе найбільш закрита країна світу

Із Києва організовують турпоїздки до КНДР. Як живе найбільш закрита країна світу

Фото: Reuters

Північна Корея постійно погрожує світу ядерними ракетами.

Країни-сусіди закликають ООН зупинити Північну Корею найжорсткішими санціями аж до повної ізоляції, доки Кіми не знищили всю Землю. Напередодні Північнокорейські медіа повідомили, що там успішно випробували водневу бомбу. Чимало західних експертів, щоправда, не дуже вірять, що відстала і голодна КНДР справді зуміла опанувати таку технологію. Бо воднева бомба - набагато складніша за ядерну за своєю конструкцією.

До того ж державні ЗМІ Північної Кореї відомі гучною і кумедною брехнею про перемоги на Олімпіадах і футбольних чемпіонатах. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Але є фізичні докази, що потужний вибух таки був. Сейсмологи зафіксували 6-бальний землетрус - там, де були попередні ядерні випробування КНДР. Стався вибух на поверхні ґрунту. І науковці кажуть, що це відповідає підриву бомби у 100 кілотонн. Для порівняння - це уп'ятеро більше за американську ядерну бомбу, що 1945-го знищила Нагасакі. Хоча, звісно, далеко від 50-мегатонної цар-бомби Сахарова. Але лідер Північної Кореї Кім Чен Ин твердить, що конструкція цілком підігнана під балістичну ракету, яку північні корейці цього тижня навмисно запустили над територією Японії. Тож ракета плюс термоядерна головка - це вже реальна загроза планетарного масштабу.

Міністерство оборони Японії відрядило ближче до району вибуху літаки, щоб заміряти рівень радіації. Найближча сусідка - Південна Корея - вимагає ізоляції КНДР. А президент США Дональд Трамп пропонує згуртувати зусилля Вашингтона, Токіо та Сеула для ядерного стримування Пхеньяна. Щоправда, експерти твердять, що вже запізно. Світова спільнота тепер має справу з неконтрольованою ядерною державою. Але парадокс: потрапити за її залізну завісу тепер можуть навіть українці. У Києві є турагенція, яка туди возить.

Днями жителі японського острова Хоккайдо прокинулися рано вранці від моторошного виття сирен. Над ними пролетіла північнокорейська ракета. Людям по гучномовцях радять заховатися у міцні будівлі. У центрі реагування намагаються дослідити траєкторію: "Це вперше, коли наша система спрацювала у Хоккайдо".

Японський прем'єр зброю над головами громадян вирішує не збивати. Проте оголошує регіон у небезпеці. Балістична ракета розпадається на три частини і падає в океані. Народ на вулицях шокований: "Жителі Японії у небезпеці, ми ніколи не зможемо пробачити це Північній Кореї".

А у Пхеньяні натомість не зупиняються. Кажуть, їхня головна мета - американська база Гуам у Тихому океані. У Вашингтоні з відповіддю поки що ясності немає. Якщо Трамп обіцяє наслідки, то його головний скажений пес – голова Пентагону Меттіс – сподівається на діалог.

Тим часом за ракетним спектаклем з відстані кілька десятків кілометрів у буферній зоні між двома Кореями спостерігають туристи із Сеула. У так звану зону ДМК щодня приїжджають десятки мандрівників. Розділена по 38 паралелі колись єдина Корея тепер має відкриту для світу Південну і закриту Північну частину.

Найдивніше, що таємнича Північна Корея – не така вже і загадкова. Придбати туристичну путівку до країни можна просто в Києві. Аби потрапити до найзакритішої країни світу, потрібно мати паспорт та 3 тисячі доларів.

На різних планетах: що приховує та виставляє напоказ країна Кімів

На різних планетах: що приховує та виставляє напоказ країна Кімів

Організатор мандрівок Олена Кельш розповідає, що їхати туди дуже безпечно, потрібно лише знати, як себе поводити. З Києва – летіти до Пекіна, а звідти – до Пхеньяна. Проте визнає, що побачити більше, ніж хочуть показати, не вийде.

"Групу в аеропорту в Пхеньяні зустріли два гіди, один російськомовний. Два гіди супроводжували 24/7, і в транспорті, і в готелі, завжди з нами, автобус окремий для нашої групи був. І вони розповідали на місці, куди йти, що робити, як себе поводити. У невигідні точки відвідування не вели, щоб не показати, як там усе відбувається насправді", - говорить Олена Кельш.

Перед поїздкою українська група дуже хвилювалася, аби США не випустили по Кореї ракети. Та попри страх поїхали. Водили мандрівників лише по заздалегідь узгодженому списку із пам'яток. Із головною вимогою - не робити фото професійною апаратурою.

Повіз першу групу українців досвідчений мандрівник Артемій Сурін. Він відвідав уже 90 країн, проте такого не бачив ніколи.

"Ми розуміли, коли можна, що казати, а коли не можна", - згадує Сурін.

Найбільше вразила корейська реальність – однаковий одяг мілітарі та однакові зачіски у пересічних корейців. Інтернет – за 200 доларів, та магазини тільки для іноземців із цінами у 20 разів більшими, ніж для корейців. На прилавках побачив китайські наїдки та шампанське з Києва. Та попри караоке, ресторани та бари, які мандрівникам показали, Артемій впевнений, що живуть вони з корейцями на різних планетах.

"Люди перебувають у цій реальності. Вони не знають іншого життя. Коли ми в особистих розмовах запитували, знаючи, що люди постійно працюють, зайняті фізпрацею, не знаючи, що є Інтернет, що можна мандрувати, що в світі не живуть імперіалісти зі зброєю, спрямованою на КНДР, як пропагада їм каже. Спілкувалися з трьома дівчатами. Вони нам сказали, що найбільша радість для них – коли бачать посмішку їхнього вождя, маршала Кім Чен Ина", - розповідає Сурін.

Зображення головної гордості корейців – балістичної ракети – побачили скрізь. Піонери віддавали мандрівникам честь, а гіди розповідали свою корейську правду.

Країну передають із рук в руки вже три покоління Кімів. Першим був колишній капітан Радянської армії Кім Ір Сен, далі його син Кім Чен Ір і нарешті онук, випускник міжнародної школи в швейцарському Берні Кім Чен Ин. Вірний продовжувач справи діда веде у майбутнє країну, більшість якої не знає, що таке унітаз, але з ядерною бомбою. Головне джерело доходів - торгівля з Китаєм. Вугілля, свинець та морські продукти дають півтора мільярда доларів на рік. Що не завадило офіційно визнати, що в країні панує голод.

Чен Ин має одну з начисельніших армію – 1 мільйон людей. Ще чотири мільйони солдатів – у резерві. Чоловіки служать 10 років, жінки - 8. Єдина корейська авіакомпанія, в якої є навіть два українські Ан, літає не тільки до Китаю та Росії, а має офіси і в німецькому Берліні й канадському Торонто. І регулярно катає дітей правлячої верхівки, які навчаються у Лондоні та Швейцарії.

У країні офіційно діє ідеологія чучхе, яка замінила марксизм-ленінізм. Головний принцип - людина вирішує все. І здається цю людину знають усі. Та й вирішує вона справді все. Від зачісок жінок до інтимних справ. Одружуватись чоловікам можна тільки після 27 років, жінкам - після 25-ти. 15% населення - це ув'язнені. Причому діти відповідають за злочини батьків і тому ростуть теж за електрифікованим колючим дротом. На відміну від 18-годинного робочого дня у засуджених, вільні корейці працюють по 11 годин (плюс по півгодини обв'язкової політінформації до і після роботи).

Всі корейці згруповані у громади по 30 сімей і мають старосту. Гості без його відома заборонені. Виїзд за територію свого населеного пункту тільки за спецперепустками, які замовляє староста. Відвідини столиці взагалі тільки за спеціальними відрядженнями.

Солодощі та м'ясо видають чотири рази на рік - на великі державні свята.

Утім, усі щасливі - принаймні так кажуть диктори із опломбованих радіоприймачів, які приймають тільки державні хвилі. Телевізор - розкіш, їх має менше 4% людей. Але якби ви розуміли корейську, то зі здивуванням дізналися би, що минулий чемпіонат світу виграли футболісти КНДР. Правду дізнатись ніде і це вкрай небезпечно. Тож наймолодший диктатор світу купається в любові своїх громадян. А всім, хто не згоден, показує тепер термоядерну бомбу.

Катерина Шипко

Повʼязані теми:

Наступна публікація