Ізраїль і Чад вирішили відновити дипвідносини, розірвані 44 роки тому під тиском Каддафі

Ізраїль і Чад вирішили відновити дипвідносини, розірвані 44 роки тому під тиском Каддафі

Фото: Associated Press

Країни домовилися про співпрацю.

Ізраїль і Чад домовилися відновити дипломатичні відносини, які були розірвані 44 роки тому.

Про це повідомляє ізраїльський 9 канал.

Про відновлення дипвідносин домовилися прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху і президент Чаду Ідріс Дебі під час одноденного візиту глави ізраїльського уряду до цієї африканської країни.

Нетаньяху зазначив, що і після розриву дипвідносин співробітництво між країнами негласно тривало. Ідріс Дебі у свою чергу сказав, що зацікавлений у співпраці з Ізраїлем у економічних питаннях, а також в питаннях боротьби з тероризмом у регіоні.

Чад розірвав дипломатичні відносини з Ізраїлем 1972 року під тиском лівійського лідера Муаммара Каддафі і короля Саудівської Аравії Фейсала. Після поразки арабської коаліції у Шестиденній війні Організація Арабської єдності та країни Перської затоки оголосили бойкот Ізраїлю.

Каддафі фінансував повстанські угруповання в Чаді. Після припинення дипломатичних відносин з Ізраїлем фінансування припинилося.

Нагадаємо, 20-21 січня 2019 року президент України Петро Порошенко здійснить офіційний візит в Ізраїль. Під час візиту заплановано підписання Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом міністрів України та урядом Ізраїлю. Крім цього український президент має намір зустрітися з Патріархом Єрусалимським Теофілом ІІІ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація