Кандидат від лівих переміг на виборах президента Хорватії - екзитпол

Кандидат від лівих переміг на виборах президента Хорватії - екзитпол

Фото: Associated Press

Зоран Міланович на посаді глави Уряду встиг реалізувати низку ліберальних реформ.

Лідер лівоцентристської Соціал-демократичної партії Хорватії Зоран Міланович переміг на виборах президента країни у другому турі, свідчать результати екзитполу IPSOS.

За Мілановича проголосували 53% тих, хто прийшов на виборчі дільниці. Чинний президент Колінда Грабар Кітарович набрала 47%.

Державне телебачення, згідно з даними підрахунку половини бюлетенів, повідомило, що соціал-демократ набирає 54%, Кітарович - 46%.

Як повідомляє агентство Euronews, у разі перемоги Зорана Мілановича консерватори отримають потужний удар, адже країна вперше в історії перейняла головування в Європейському Союзі. Відтак, чинна влада не зуміє реалізувати задумане і увійти в історію. Лідер лівих уже подякував своїм виборцям.

Зазначимо, що Зоран Міланович - колишній прем'єр-міністр Хорватії та лідер Соціал-демократичної партії Хорватії (СДП), яка входить до Партії європейських соціалістів у Європейському парламенті. Під час свого урядування політик запровадив ліберальні реформи, включаючи медичну освіту в школах та розширення прав для одностатевих пар.

Він також працював дипломатом, був радником у місії Хорватії при Європейському Союзі та НАТО в Брюсселі, маючи ступінь магістра права ЄС. У грудні він став першим в історії країни кандидатом у президенти Хорватії, який набрав більше голосів у першому турі виборів, ніж чинний президент.

Повʼязані теми:

Наступна публікація