Каталонія розлучається з Іспанією. Ризики і небезпеки проголошення незалежності регіону

Каталонія розлучається з Іспанією. Ризики і небезпеки проголошення незалежності регіону

Фото: Reuters

Провінція може стати бунтівною частиною Іспанії.

У понеділок, 9 жовтня, парламент Каталонії планує проголосити незалежність регіону від Іспанії після бурхливого референдуму минулої неділі. Останні надії на короля - що він підтримає рішення каталонців - провалились. Ну а прем’єр Іспанії уже заявив, що скасує навіть автономію, якою була Каталонія. У нього є право, згідно із Конституцією.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Після референдуму Каталонія і вся Іспанія застигла в передчутті нового політичного шторму. «До чого все йде?», - такими запитаннями починають день за ранковою кавою. Виявилось, що ані в прихильників незалежної Каталонії, ані у противників відокремлення відповідей нема.

Одна із прихильниць незалежності Каталонії Маріола Руіс говорить, що каталонці люблять ризикувати. Вона тиждень тому була на дільницях.

«Ой, я не економіст, і не спеціаліст у цих питаннях. Про це має думати керівництво Каталонії», - стверджує жінка.

Нагадую про заяву міністра оборони – він пообіцяв, що збройні сили готові захистити територіальну цілісність Іспанії. Але збройне протистояння, здається, не сильно турбує жінку. «Я розумію, що спочатку буде непросто, буде певний перехідний період. Але я вірю, що після того все буде добре», - сказала Руіс.

Прихильники незалежності готові відмовитись від статусу заможної провінції на користь невизначеного майбутнього.

Якщо Каталонія отримає незалежність — без всяких наслідків і потрясінь – то це буде середня за розміром європейська країна з семимільйонним населенням і одною з найвідоміших у світі столиць, найзірковішою футбольною командою і мільйонами туристів, які готові лишати тут мільярди.

Утім офіційний Мадрид легко може цьому завадити. Наприклад, визнати поїздку в Каталонію без спеціального дозволу – незаконною. Як це зробила Україна у випадку із Кримом. І тоді для туристів, а їх на рік сюди приїжджає до 16 мільйонів, а це вдвічі більше, ніж населення самої Каталонії, Барселона перестане здаватися таким привабливим містом. Вже сьогодні на вулицях можна почути тривожні коментарі.

Барселона - це ще й промисловий центр. Величезний порт, хімічні гіганти, одяг. Місцеві модні марки можна знайдете навіть в українському райцентрі. А ще свої офіси тут мають найбільші ІТ-компанії світу.

Для каталонців це виглядає немов гарантія успішного майбутнього. Але, якщо відокремлення не визнає ніхто, окрім самої провінції для світу вона так і залишатиметься бунтівною частиною Іспанії. Мадрид може закрити повітряний простір, а в Барселоні один із найбільших аеропортів Європи, заборонити користуватися портом і перервати торгівлю.

Найбільший приватний банк Іспанії уже заявив про рішення перенести штаб-квартиру. Те саме планує і його конкурент Sabadel — вперше за 100 років свого існування.

Двісті квадратів за два мільйони євро — це середня ціна середньої квартири в одному із найпрестижніших кварталів Барселони Педральбес. Тут живуть ті, хто творить каталонську економіку. На відміну від решти міста на балконах цих будинків немає жодного каталонського прапору. Відокремлення, бояться тут, може поставити хрест на бізнесі, спустошити спочатку рахунки промисловців, а потім кишені звичайних каталонців.

Місцевий бізнесмен Еміліо Йєват - серед тих, на чиєму балконі немає каталонського прапору. Він займається нерухомістю та біржовою торгівлею. Він боїться втратити все.

Наразі його побоювання не є безпідставними. Іспанські компанії вже програли – біржи обвалилися, люди кинулися забирати гроші з банків. Все це руйнує  економіку, пояснює Еміліо. «Я боюсь і дуже багато людей боїться зараз. Каталонський уряд говорить, що все буде так само як і до від’єднання, але є дуже багато питань, на які ніхто не може відповісти», - розповідає підприємець.

Поки сподівання прихильників незалежності на діалог не справджуються. Велика надія була на короля, але він став на бік конституції, що забороняє самостійні відокремлення. Тиждень тому прихильники незалежності Каталонії із боєм проривалися до дільниць — у сподіваннях отримати нове життя у новій країні. Сьогодні тут намагаються просто відкидати незручні запитання.

Саме історія Європи неодноразово доводила — перехід від процвітаючої провінції до колапсу може бути миттєвим. В результаті Каталонія опинилася за крок до невизнаної республіки. І хай поки перед теоретичною, але реальною загрозою — блокади економіки, повітря, моря і суші.

Яна Брензей

Затишшя перед бурею: парламент Каталонії готується до оголошення незалежності

Затишшя перед бурею: парламент Каталонії готується до оголошення незалежності

Повʼязані теми:

Наступна публікація