Катастрофічна декада. Через людей останнє десятиріччя стало найспекотнішим в історії

Катастрофічна декада. Через людей останнє десятиріччя стало найспекотнішим в історії

Фото: Associated Press

Зміни клімату мають антропогенний характер.

Нинішня декада стала найспекотнішою за весь час спостережень на планеті. Середньорічна температура 2019 була на 1,1 градуса більшою, ніж за доіндустріальної епохи.

Про це повідомили в NASA.

Наголошується, що зміни клімату мають антропогенний характер, тобто спричинені людьми. Найголовніший чинник зміни клімату - викиди парникових газів.

Підвищення температури в атмосфері і океані сприяє тому, що тануть Гренландія і Антарктида, а кількість природніх лих зростає - на Землі дедалі частіше страждають від аномальної спеки, лісових пожеж та інтенсивних опадів.

Зазначимо, 2019 рік був одним з найспекотніших – середні глобальні температури стали другими найбільшими за всю історію спостережень. Така звістка не є раптовою на тлі повідомлень про рекордні рівні танення льодовиків та концентрації вуглекислого газу у атмосфері. 2019 року температурні рекорди зустрічалися по всій планеті. У більшості регіонів було тепліше за середні показники, а в Арктиці, Європі, Південній Африці підвищення було дуже значним.

Фото: ТСН.ua

Рекордсменом все ще залишається 2016. Втім тоді на клімат впливав потужний Ель-Ніньйо, який створює передумови для високих глобальних температур. Хоча це не завадило липню 2019-го побити рекорд цього року. Тоді у багатьох куточках світу було зафіксовано різноманітні погодні аномалії та природні катаклізми.

Зазначимо, останнім часом інформаційний простір сповнений різноманітними апокаліптичними передбаченнями щодо майбутнього людства та згубних наслідків кліматичних змін – починаючи від того, що їжі стане замало, до неминучого затоплення міст унаслідок збільшення рівня моря та повалення людської цивілізації. Що не так з більшістю прогнозів про зміни клімату та які з них правдиві - читайте у матеріалі ТСН.ua.

Подарунок природи чи кліматична небезпека: незвично тепла зима панує в Україні

Подарунок природи чи кліматична небезпека: незвично тепла зима панує в Україні

Повʼязані теми:

Наступна публікація