Кібератаки, фейки, пропаганда: розвідка США назвала вісім сценаріїв втручання Росії у президентські вибори

Кібератаки, фейки, пропаганда: розвідка США назвала вісім сценаріїв втручання Росії у президентські вибори

Фото: Associated Press

У США наразі оцінюють, чи вплине пандемія коронавірусу на тактику, яку може використовувати Росія для втручання у вибори.

Департамент внутрішньої безпеки США та ФБР на початку цього року попередили усі штати, що Росія може втручатися у президентські вибори-2020 у США.

Як повідомляє Associated Press, про це йдеться у доповіді від 3 лютого під назвою "Можлива російська тактика напередодні виборів у США 2020 року", яку видання отримало через запит на публічний облік.

Зазначається, що у цьому документі детально описується вісім можливих російських тактик втручання у вибори, які оцінюються як "високі" та "помірні" загрози.

Так, серед "високих" загроз є можливість того, що Росія застосує кібератаки, як це було під час президентської кампанії у 2016 році, коли російські хакери викрали електронні листи з серверів офісу кандидатки у президенти США і головної конкурентки Дональда Трампа Гілларі Клінтон, які потім були опубліковані WikiLeaks. Інші "високі" загрози включають те, що Росія може використати контрольовані державою засоби масової інформації для розповсюдження фейкової інформації, використовувати економічні та ділові важелі для впливу на політичні цілі в США та покладатися на підставних персон у соціальних медіа для просування російських інтересів, які будуть розхитувати американську думку.

Менші або "помірні" загрози включають маніпуляції з базами даних виборців та системами підрахунку голосів, а також надання фінансової підтримки американським політичним кандидатам чи кампаніям.

Нагадаємо, раніше Дональд Трамп відкинув попередження американської розвідки про те, що Росія втручається в американські президентські вибори 2020 року, які заплановані на 3 листопада.

Раніше повідомлялося, що суд у США 20 лютого засудив до трьох років та чотирьох місяців в'язниці колишнього радника президента Трампа Роджера Стоуна. Раніше його було визнано винним у наданні неправдивих свідчень Конгресу в рамках розслідування щодо ймовірного втручання Росії у вибори в США 2016 року. Розслідувати імовірне втручання почала спеціальна комісія під керівництвом спецпрокурора США Роберта Мюллера через кілька місяців після обрання Дональда Трампа президентом у 2016 році. У своїй доповіді після закінчення розслідування навесні 2019 року Мюллер заявив про спроби представників РФ втрутитися в передвиборну гонку, але не зміг довести змову передвиборного штабу Трампа з російською владою. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація