Десятки жертв та розпач пригнічених родичів. Бразилія ледь оговтується від бунту у в'язниці

Інцидент в штаті Амазонас шокував увесь світ.

Міністр юстиції Бразилії Александр де Мораеш заявив, що Бразилія потребує поліпшення умов утримання у в'язницях після того, як 56 в'язнів було вбито в одному із виправних закладів внаслідок бунту

Про це повідомляє Reuters.

Інцидент у в'язниці в штаті Амазонас шокував навіть бразильців, які звикли до регулярних спалахів насильства в виправних закладах. Під моргом зібралися сотні родичів, що нестримно ридали: вони чекали на оголошення імен загиблих. Чиновники були змушені орендувати вантажівку-рефрижератор для зберігання тіл, в той час як медичні експерти намагалися ідентифікувати останки.

Війна за контроль над торгівлею наркотиками стала джерелом прибутку для криміналітету в недоукомплектованих в'язницях Бразилії. Наразі у країні утримують приблизно 600 000 ув'язнених. За даними правозахисних груп, пенітенціарна система цієї південноамериканської держави є однією з найгірших в світі: так, утримуваним у виправних закладах часто не вистачає їжі і навіть місця, щоб лягти.

Після бунту деяких з в'язнів з інших тюрем в штаті Амазонас перемістили до покинутої в'язниці в Манаусі: таким чином їх намагаються захистити від банд.

В уряді тим часом визнали, що відкриття нових виправних закладів не вирішить проблеми хронічного насильства.

"Ми повинні переконатися, що ті, хто заслуговує на в'язницю, залишилися там, а ті люди, що скоїли незначні злочини, мають забиратися", - заявив журналістам міністр юстиції, додавши, що 42 % з усіх ув'язнених просто перебувають в очікуванні суду.

Федеральний уряд Бразилії надасть $ 367 820 000 для посилення безпеки і закупить більше рентгенівських апаратів, щоб не допустити потрапляння зброї до виправних установ.

Масове вбивство в Манаусі сталося, коли члени місцевого злочинного угрупування, відомого як Північна сім'я, напали на ув'язнених з угруповання-конкурента First Capital Command. 

Через заворушення поліція встановила блокпости і збільшила кількість патрулів, щоб вистежити понад 100 ув'язнених, які втекли з в'язниці протягом 17-годинного бунту. За словами чиновників, 54 в'язнів були спіймані у вівторок вдень: один з них розмістив селфі себе та інших ув'язнених у Facebook незабаром після втечі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація