Кіпр вдруге заблокував санкції Євросоюзу проти Білорусі: вимагає введення обмежень проти Туреччини

Кіпр вдруге заблокував санкції Євросоюзу проти Білорусі: вимагає введення обмежень проти Туреччини

Фото: РИА Новости

Таким чином країна хоче домогтися введення штрафних заходів ЄС щодо Туреччини.

Представник Кіпру наклав вето на проєкт санкцій проти Мінська, який не може набути чинності вже близько двох тижнів. Це сталося під час зустрічі послів країн-учасниць Євросоюзу в Брюсселі в п'ятницю, 18 вересня. 

Про це пише DW. 

"Такий крок Нікосії захищає режим Лукашенка від наслідків його недемократичних і утискних дій", - цитує агентство dpa європейського дипломата, який побажав залишитися неназваним. Водночас Кіпр пояснює свою протидію санкціям проти Білорусі прагненням домогтися введення штрафних заходів ЄС проти Туреччини, яка веде розвідку газу в спірних водах східного Середземного моря.

Таку позицію Кіпру щодо санкцій проти Анкари підтримав держсекретар Франції зі справ Європи Клеман Бон. Він виступає за розгляд варіанту з санкціями, якщо Туреччина продовжить "погрожувати безпеці та суверенітету" Кіпру. 

Напруження між Грецією і Кіпром, з одного боку, і Туреччиною, з іншого, посилилося через активізацію геологорозвідувальної діяльності Анкари в східному Середземномор'ї. Туреччина веде нафтогазову розвідку в водах, які Греція вважає своєю винятковою економічною зоною. 

Зазначимо, що 10 вересня Кіпр вже накладав вето проти санкцій, які Євросоюз планує запровадити проти 40 людей, відповідальних за фальсифікацію на виборах в Білорусі, а також за насильство проти мирних протестувальників. 

7 вересня міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек заявив, що санкції Європейського Союзу проти білоруських чиновників набудуть чинності не пізніше від 21 вересня, а перелік осіб, на яких вони поширюватимуться, можуть збільшити. 

Європарламент може прийняти резолюцію, у якій не визнає результати виборів у Білорусі

Європарламент може прийняти резолюцію, у якій не визнає результати виборів у Білорусі

Повʼязані теми:

Наступна публікація