Китай відмовився надати ВООЗ вихідні дані про перші випадки зараження коронавірусом - WSJ

Китай відмовився надати ВООЗ вихідні дані про перші випадки зараження коронавірусом - WSJ

Фото: Associated Press

Ця інформація могла б допомогти експертам визначити, як і коли коронавірус почав поширюватися в КНР.

Уряд Китаю відмовився надати дослідникам Всесвітньої організації охорони здоров'я необроблені, персоналізовані дані про ранні випадки COVID-19.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Зазначається, що відповідна інформація могла б допомогти експертам визначити, як і коли коронавірус почав поширюватися в Китаї.

"Китайська влада відхилили запити на надання таких даних щодо 174 випадків коронавірусу, які вона виявила на ранній стадії спалаху в китайському місті Ухань в грудні 2019 року", - йдеться у матеріалі. 

Офіційні особи і вчені КНР представили власні великі резюме і аналіз даних. Вони також надали агреговані дані і аналіз ретроспективних пошуків за медичними записами за кілька місяців до виявлення спалаху в Ухані, заявивши, що не виявили жодних доказів наявності вірусу.

Втім, китайські експерти не дозволили ВООЗ переглянути вихідні дані цих ретроспективних досліджень, які могли б дозволити їм провести власний аналіз того, наскільки рано і наскільки широко вірус почав поширюватися в Китаї.

"Вони надали нам декілька прикладів, але це не те саме, що обробити їх усі, що потрібно для стандартного епідеміологічного дослідження", - обурився австралійський мікробіолог з групи ВООЗ Домінік Дуаєр.

Підтримала свого колегу і данська епідеміологиня Теа Фішер. "Я вчена і довіряю даним. Я довіряю документальними свідченнями, заснованим на даних, я не довіряю просто тому, що хтось говорить", - наголосила вона. 

Раніше у цьому ж виданні повідомляли, що згідно з дослідженням ВООЗ, коронавірус міг виникнути на два місяці раніше, ніж це було офіційно підтверджено китайською владою. Експерти не виключають, що понад 90 осіб в Китаї були госпіталізовані з симптомами коронавірусу ще за два місяці до 8 грудня 2019 року, коли був виявлений перший пацієнт.

Як повідомлялося, китайські вчені закликають Всесвітню організацію охорони здоров'я розширити перелік країн для відвідування експертами, що досліджують походження пандемії COVID-19. За їхніми словами, зокрема, знайти джерело коронавірусу в Ухані "науково неможливо", оскільки "були випадки, виявлені в інших країнах ще до повідомлення про спалах в Ухані".

Дослідники підозрюють, що вірус передався людям від кажанів або інших тварин на південному заході Китаю. Водночас керівна Комуністична партія запевняє, що SARS-CoV-2 з'явився у КНР з-за кордону, ймовірно, з імпортними морепродуктами.

Новини світу: експерти ВООЗ не змогли встановити походження коронавірусу

Новини світу: експерти ВООЗ не змогли встановити походження коронавірусу

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація