Світом шириться новий вірус з Китаю – інфіковано понад 4000 осіб. Що відомо про смертоносну недугу

Світом шириться новий вірус з Китаю – інфіковано понад 4000 осіб. Що відомо про смертоносну недугу

Фото: Associated Press

Недуга вже призвела до 106 смертельних випадків. Рівнень загрози вірусу на світовому рівні у ВОЗ називають "високим".

У Китаї шириться невідомий раніше вірус - відомо вже про 4515 випадків інфікування. Патоген, що виник у місті Ухань, належить до родини коронавірусів, призводить до пневмонії та проблем з диханням. Унаслідок недуги вже загинуло 106 людей. 

Протягом останніх кількох тижнів вірус поширився й до кількох іноземних країн - зокрема, Японії, Південної Кореї, Таїланду, США, Австралії та Франції. Що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Загадковий вірус

Таємничий вірус вперше було зафіксовано 12 грудня у китайському місті Ухань, розташованому на відстані 1100 км від Пекіна. Трохи більше, ніж за місяць, його встигли підхопити 60 осіб. У хворих спостерігалися лихоманка та складнощі з диханням, характерні для пневмонії. 

9 січня від нетипової пневмонії загинув 61-річний чоловік, передає Xinhua. 13 січня стало відомо, що недуга вже поширилася за межі Китаю, до Таїланду. Першим носієм хвороби стала літня жінка, що приїхала до країни з Уханю. Наразі в країні зафіксовано 5 випадків хвороби. Про перший випадок захворювання на нетипову пневмонію повідомили й у Японії - пацієнт також відвідував китайське місто Ухань - і Південній Кореї. 21 січня вірус поширився також до США. У Китаї в провінції Хейлунцзян, яка межує з Росією, заявили про два нові випадки зараження короноварісом і одну смерть. 

Фото: ТСН.ua

Кількість хворих на раніше невідомий коронавірус постійно зростає. Якщо до 19 січня було відомо про 60 випадків інфікування коронавірусом, то станом на ранок 28 січня їхня кількість становить 4515 осіб. Пацієнтів лікують ізольовано від інших, щоб мінімізувати ризик поширення недуги. Частину виписали з лікарень. 106 людей загинуло. 

Зразки, взяті медиками у пацієнтів, встановили, що причиною інфекції є вірус з сімейства коронавірусів. Попри те, що родина останніх є надзвичайно великою, лише 6 її представників раніше вражали людей. Хвороба, зафіксована у Китаї, не спричинена жодним з них.

Що таке коронавірус

Коронавірус — рід вірусів, що об'єднує РНК-вмісні плеоморфні віруси середньої величини. Розмножуються вони у цитоплазмі інфікованих клітин. Коронавіруси мають симптоми, схожі до застуди - зокрема, нежить, кашель, біль у горлі. Можливі також головний біль та лихоманка, що може тривати до кількох діб. 

Зазвичай коронавіруси гірше уражають людей з ослабленою імунною системою - людей похилого віку або молодь. У них він може призвести до пневмонії або бронхіту. 

Примітно, що раніше людство вже стикалося з захворюваннями, спричиненими коронавірусами. Зокрема, Близькосхідним коронавірусним респіраторним синдромом, також відомим як MERS. Недуга, що викликає проблеми з диханням, виникла на Близькому Сході у 2012 році і призвела до 2000 інфікувань. Близько 36% пацієнтів, у яких було діагностовано синдром, загинули від нього. 

Фото: ТСН.ua

2002 року інший коронавірус також спричинив захворювання, відоме як "тяжкий гострий респіраторний синдром" (ТГРС). Недуга, що з’явилася у Китаї, поширилася на 37 країни та призвела до понад 800 смертей.

Новий коронавірус дещо відрізняється від попередніх, проте усе одно викликає занепокоєння у спеціалістів.

"Коли ми бачимо новий коронавірус, ми хочемо знати, наскільки серйозними є його симптоми – цей має ознаки, більш схожі на застуду. Вони викликають занепокоєння, проте є не настільки серйозними, як ТГРС", - зазначив професор Марк Вулхауз з університету Единбурга у коментарі BBC

Серед характерних симптомів новітньої недуги - лихоманка, кашель, діарея, біль у животі та ускладнене дихання.  Небезпека коронавірусу з Китаю полягає у тому, що він може передаватися повітряно-крапельним шляхом у інкубаторний період (який триває від 1 до 14 діб), коли людина навіть не підозрює, що вона хвора, і не має жодних симптомів. 

Наразі немає єдиного лікування загадкової хвороби. Лікарі здебільшого працюють над усуванням симптомів.  Досі не розроблено й вакцини проти низки інших коронавірусів – зокрема, того, що викликає тяжкий гострий респіраторний синдром. 

Джерело недуги

Поява нових вірусів не є новим явищем. Патогени можуть роками жити у організмі одних видів, а згодом переходити до людей. Усі попередні коронавіруси поширилися саме так.Так, наприклад, коронавірусна інфекція, відома як тяжкий гострий респіраторний синдром, перейшла до людей від африканських цивіток – представників родини котячих. А джерелом близькосхідного респіраторного синдрому, що 2012 року вбив 858 осіб та загалом інфікував 2494 людини, стали одногорбі верблюди.

"З огляду на минулий досвід можна припустити, що якщо це новий коронавірус, він мав перейти до людини від тварини", - наголосив невдовзі після появи хвороби у коментарі BBC професор Джонатан Балл, вірусолог в університеті Ноттінгема.

Усі випадки захворювання спершу були пов'язані з оптовим ринком морепродуктів Південного Китаю в Ухані, і значна частина пацієнтів працювали саме там (1 січня ринок закрили для очищення та дезінфекції).

Будова коронавірусу / Фото: commons.wikimedia.org

На ринку продавали не лише морських ссавців, які можуть бути носіями коронавірусів (на кшталт білуг), а й інших тварин, серед яких – кури, кажани, кролики та змії.  22 січня китайські вчені припустили, що ймовірним джерело спалаху нового коронавурусу в Китаї, який вбив вже 80 людей, є змії. 

Схожі на новий вірус патогени часто походять від летючих мишей. Проте автори роботи виявили, що частина нового вірусу в одному місці геному явно відрізнялася від своїх відомих "родичів". Вони припустили, що якась тварина могла стати проміжною ланкою між ними і людиною.

У дикій природі змії часто полюють на летючих мишей, тож вони могли підхопити вірус від них. Припускається, що згодом він мутував у їхньому тілі так, що зміг передатися людям. Втім сталося це не одразу – новий вірус з’явився близько двох років тому, встановили дослідники. 

Як вірус передається

Ймовірність того, що новий вірус передається від людини до людини, тривалий час вважалася досить низькою. Адже віруси, які уражають легені, спричиняють кашель та чхання, що є надзвичайно ефективними методами поширення захворювання.

Що таке пневмонія і чим вона небезпечна для дорослих і дітей - пульмонолог Лідія Тараленко

Що таке пневмонія і чим вона небезпечна для дорослих і дітей - пульмонолог Лідія Тараленко

Отже, можна було б очікувати на появу недуги у медпрацівників, що контактували з дуже хворими пацієнтами. Тривалий час таких випадків не фіксували, хоча західні експерти наголошували, що робити висновки щодо ще зарано. 

Проте зрештою китайська влада підтвердила, що коронавірус нового типу, як і більшість інших коронавірусів, може передаватися від людини до людини. Про це 20 січня повідомив глава команди експертів Державного комітету з питань гігієни та охорони здоров'я КНР Чжун Наньшань.  

Водночас у держкомітеті підтвердили, що загадковий вірус підхопили співробітники медустанов, в яких перебували хворі. Наразі відомо про 14 хворих медпрацівників. Один лікар, що боровся з вірусом з самого початку у Центральній лікарні Уханя, загинув.  

Реакція світу

Спершу спалах недуги у Ухані змусив уряди країн Азії вдатися до низки попереджувальних заходів – так, зокрема, в аеропортах почали перевіряти людей на наявність ознак захворювання та вимірювати температуру. Медичну перевірку для подорожніх, що прибувають з китайських міст, запровадили й у Сінгапурі. Лікарі також повинні стежити, чи немає випадків пневмонії серед людей, що нещодавно повернулися з китайського міста.

Вжили заходів й у Південній Кореї - Центри контролю та профілактики захворювань створили спеціальний карантинний підрозділ та попередили відвідувачів Уханя не чіпати жодних диких тварин або птахів та не відвідувати місцевих ринків, зазначає СNN. 

Проте через усе більшу кількість інфікування низка країн вдалася й до більш радикальних заходів.  Влада Туреччини ухвалила рішення посилити заходи безпеки через поширення небезпечного коронавірусу. У зв'язку з цим усіх пасажирів із Китаю, перевірятимуть у термальних камерах. Рейси прямого сполучення із містом Ухань (де зафіксували спалах недуги - ред.) скасовано. 

В міжнародному аеропорту "Бориспіль" 23 січня у зв’язку зі спалах нового невідомого коронавірусу із Китаю вирішили все ж дещо посилити заходи безпеки. Летовище не має прямого авіасполучення з Уханем (місцем де почалося розповсюдження хвороби - ред.), однак є з іншими містами Китаю, а тому пасажирів, які прибувають в Україну, будуть зустрічати і перевіряти санітарні підрозділи.

Через поширення хвороби від 23 січня у Китаї ввели "карантин". Щонайменше 13 китайських міст провінції Хубей ізолювали через розповсюдження нового коронавірусу. Призупинено автобусний, залізничний та поромний рух з цих міст до інших населених пунктів, повідомляють китайські державні ЗМІ.  22 січня у ВООЗ скликали термінове засідання комітету з надзвичайних ситуацій, однак дійшли висновку, що поки немає причин оголосити спалах коронавірусу в Китаї надзвичайною ситуацією світового масштабу. 

Проте нещодавно у ВООЗ  переоцінили рівень загрози вірусу. Так, у доповіді 27 січня зазначається, що у Китаї дуже високий рівень загрози коронавіруса. Підвищився він і у світі.

"Дуже високий рівень загрози - в Китаї, високий - на регіональному рівні, високий - на світовому ", - йдеться в доповіді ВООЗ щодо ситуації з коронавірусом. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Атака найнебезпечніших хвороб
Наступна публікація