КНДР запросили підписати договір про заборону ядерних випробувань, у США налаштовані скептично

КНДР запросили підписати договір про заборону ядерних випробувань, у США налаштовані скептично

Фото: Reuters

Радники американського президента нагадали, що в попередні роки керівництво Північної Кореї не раз порушувало досягнуті домовленості.

Організація Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (CTBTO) запросила Північну Корею увійти в свої ряди.

Таким чином Пхеньян, який нещодавно оголосив про припинення ядерних випробувань, може "формалізувати" свої наміри. 

Про це в суботу, 21 квітня, заявив виконавчий секретар Підготовчої комісії CTBTO Лассіна Зербо, повідомляє DW.

Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань було ухвалено на сесії ООН ще 1996 року. Він вимагає повсюдної і законодавчо закріпленої відмови від ядерних випробувань. Поки що договір не набув чинності, оскільки його не підписали ще три держави з 44-х, чиє схвалення необхідно. Це - КНДР, Індія і Пакистан. При цьому і підписали, і ратифікували договір 36 країн, включаючи Німеччину, Україну і Росію. 

Лідер КНДР зробив сенсаційну заяву щодо ядерної зброї

Лідер КНДР зробив сенсаційну заяву щодо ядерної зброї

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттериш поряд з іншими світовими лідерами привітав рішення КНДР припинити ядерні випробування. "Цей позитивний крок вперед веде до створення довіри і довготривалого процесу мирної денуклеаризації Корейського півострова".

Водночас у США не дуже довіряють заяві північнокорейського лідера, називаючи її пасткою. Такі думки висловлюють радники президента США Дональда Трампа, пише Washington Post.

За даними видання, радники президента побоюються, що лідер КНДР вирішив дати "відносно скромні обіцянки", які він зможе швидко забрати назад. На їхню думку, Кім Чен Ин хоче "створити ілюзію" того, що він "розсудливий" і готовий йти на компроміс, він фактично "заманює США в пастку".

На думку радників Трампа, Пхеньян розраховує, що в обмін на цю поступку доб'ється від Вашингтона виконання своїх вимог під час запланованої на травень-червень зустрічі лідерів двох країн.

Деякі з них також розглядають заяву Кім Чен Ина як спробу змусити США і їх союзників пом'якшити економічні санкції відносно Пхеньяну.

Таку думку розділяє і німецький експерт з політики Північної Кореї Рюдігер Франк. Він застеріг від надмірного оптимізму у зв'язку з рішенням КНДР. "Північна Корея хоче створити успішну експортну економіку, тому їм потрібно позбутися від санкцій", - заявив Франк. Крім цього, Пхеньяну потрібна економічна допомога, натомість на що він зможе пустити в країну міжнародних інспекторів. Однак Франк не вірить в те, що Північна Корея буде готова "так швидко здати ядерну зброю", яке є "гарантією виживання" режиму в Пхеньяні. На думку експерта, КНДР не хоче бути залежною ні від Китаю, ні від Америки.

Раніше повідомлялося, що лідер КНДР Кім Чен Ин оголосив про припинення з 21 квітня випробувань ядерної зброї та міжконтинентальних балістичних ракет. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація