"Коктейлі Молотова" та обстріл журналістів: що відбулося у Мінську цієї ночі

Після третьої ночі спецтехніка й силовики почали повертатися на бази.

У ніч проти вівторка, 11 серпня, у Білорусі розпочалася третя доба протестів проти результатів президентських виборів, які нібито виграв чинний глава держави Олександр Лукашенко. Люди знову тисячами вийшли на вулиці багатьох міст. 

У Мінську, зокрема, близько опівночі, у відповідь на розгін співробітниками спецпідрозділу ОМОН МВС Білорусі, мітингувальники почали застосовувати перші "коктейлі Молотова".

Як повідомило "Радыё Свабода", влада пригнала до центру Мінська військову техніку. Близько першої ночі силовики застосували водяну гармату, якою знищили барикади неподалік універсаму "Рига" та розігнали активістів, однак, згодом, протестувальники повернулися. 

Також силовики "зачистили" станцію метро "Пушкінська". За даними місцевих Telegram-каналів, щонайменше 14 людей серйозно постраждали, а журналістку Тетяну Капітонову оглушила світлошумова граната. 

На вулиці Кальварійській, як повідомляє "Білоруська асоціація журналістів", силовики відкрили вогонь по працівникам ЗМІ, внаслідок чого постраждала  журналістка "Нашої Ниви" Наталя Лубневська, яка нині перебуває у лікарні із пораненням від гумової кулі.

Окрім того, силовики затримали журналістів Тетяну Белашову, Олену Щербинську та Віталія Дубика.

Після третьої ночі спецтехніка й силовики почали повертатися на бази.

Раніше у Мінську повідомили про першу жертву протестів.

Нагадаємо:

  • У неділю, 9 серпня, в Білорусі відбулися вибори президента.
  • Після оприлюднення даних перших екзит-полів, де перемога була за Лукашенкомбілоруси вийшли на акції протесту в багатьох містах країни.
  • Відбулися перші зіткнення з ОМОНом, правоохоронці використовували світлошумові гранати, гумові кулі і водомети. Інтернет не працював на території країни всю ніч.
  • За останніми даними ЦВК, у чинного глави держави Олександра Лукашенка 80,08% голосів, за Світлану Тихановську проголосували 10,09%.
  • Ввечері 10 серпня білоруси знову вийшли на протести. На вулицях у Мінську силовики застосовують сльозогінний газ та стріляють гумовими кулями

Реакція Європи: у Берліні заговорили про можливі санкції проти Мінська

Реакція Європи: у Берліні заговорили про можливі санкції проти Мінська

Повʼязані теми:

Наступна публікація