Колекція конопель, брехні та поганого мистецтва. Найдивовижніші музеї світу

Колекція конопель, брехні та поганого мистецтва. Найдивовижніші музеї світу

У Міжнародний день музеїв ТСН.ua зібрав інформацію про найцікавіші з них. 

18  травня у Міжнародний день музеїв більшість власників різноманітних експонатів безкоштовно відкривають своїх двері для відвідувачів.

З 1977 року у кожного Міжнародного дня музеїв є своя тема.

Міжнародна рада музеїв надає огляд пов'язаних з цією темою заходів, що 18 травня робить їх доступними для всіх.

ТСН.ua вирішив у цей день ознайомити вас із цікавими та, часом, дуже дивними музеями світу, у кожному з яких варто побувати хоча б раз у житті.

1

США, Бостон, 1993

Приватний бостонський музей, який було засновано у 1993 році, містить унікальне зібрання "поганого мистецтва". Тут представлені роботи художників, які не були оцінені в жодному іншому музеї.

Музей створив антиквар Скотт Вілсон. Критерії відбору творів мистецтва до колекції доволі оригінальні.

Роботи мають бути створеними із серйозними намірами, а не для жарту чи заради потрапляння до музею. Крім серйозності, роботи повинні мати серйозні недоліки і не бути нудними.

До колекції не приймають дитячі картини, роботи фабричного виробництва та спеціально створені для туристів.

Наразі у колекції музею вже кілька сотень експонатів, серед яких є зразки невдалого відтворення світових шедеврів та дивні скульптури.

До слова, у Музеї поганого мистецтва навіть відбулося дві крадіжки, після чого там розмістили "фальшиві камери спостереження". Одну з робіт викрадачі, які вимагали 10 доларів, згодом повернули разом із 10 доларами. 

Фото: MOBA

2

Хорватія, Загреб, 2010

Музей, присвячений нещасному коханню, розташувався у столиці Хорватії.

Його було створено двома художниками - Олінкою Віштицею та Драженом Грубішічем, які саме розірвали свої стосунки. Та замість того, аби позбутися речей, які нагадували їм про щасливо проведений спільний час, вони розпочали збирати колекцію Музею нещасного кохання.

З часом кількість експонатів почала значно збільшуватися за рахунок речей інших нещасливих у стосунках пар.

Наразі у музеї можна знайти найрізноманітніші речі: іграшки, листівки, фотографії, секс-іграшки та навіть весільні сукні.

Серед найцікавіших експонатів варто відзначити сокиру, якою кинута дівчина нищила речі екс-пасії, протез ноги, який нагадував ветерану югославської війни про кохану медсестру.

До слова, у  2011 році музей було відзначено спеціальною премією "Європейський музей року". 

Фото: Museum of broken relationships

3

Мексика, Канкун, 2010

Підводний музей було створено у мексиканському  місті на берегу Карибського моря, для відвідування якого точно доведеться намочити ноги.

Усі експозиції музею розташовані під водою на глибині 8-10 метрів у Національному парку Канкуна, який визнаний одним із найцікавіших культурних об'єктів у світі.

Усього музейна колекція налічує більше 400 скульптур. Усі вони створюють оригінальні композиції, зокрема, "Тиху еволюцію", "Людину у вогні", "Колекціонера втрачених надій".

Автором та власником неймовірного проекту є Джейсон Декерс Тейлор. За його словами, головною метою створення музею стало збереження екології. Скульптури зроблені з рН-нейтральної глини, яка сприяє зростанню морських рослин. Таким чином, штучним створенням цілої екосистеми, до якої масово стікаються туристи, Тейлор прагне відвадити цікавих від природніх коралів, які щороку страждають від навали туристів. 

4

Нідерланди, Амстердам, 1991

У світі існує кілька музеїв, присвячених коноплям, однак найвідоміший із них розташований у столиці Нідерландів.

Створений коноплезнавцем Беном Дронкерсом у 1991 році музей демонструє не лише різні види рослини, але й оповідає про роль конопель у житті людей протягом багатьох століть.

Утім, усі експонати музею – не лише конопель. У колекції можна ознайомитися з книгами з медицини з рецептами та описом хвороб, як лікують за допомогою рослини. Крім того, у музеї представлена література про проблему наркоманії і про історію легалізації марихуани, а також цікавий одяг, зшитий з екологічно чистої і довговічною конопляної тканини.

Крім того, у скляних вітринах представлені десятки зразків курильних трубок буквально з усіх куточків світу: маленькі дерев'яні та металеві трубочки, розкладні трубки, кальяни та інші аксесуари. 

А в окремому приміщенні музею розташована робоча гідропонна теплиця з лампами в 400 і 1000 Вт і потужними кущами конопель.

Фото: gid.travel
 

5

Німеччина, Кюріц, 2013

"Не вір своїм очам" – саме такий девіз ще одного незвичного музею, який розташувався у Німеччині.

Дійсно, все у ньомуї – несправжнє. Навіть давня будівля, де його розмістили, лише виглядає такою, оскільки її побудували нещодавно.

Директор музею Райнхард Цабка стверджує, що частина колекції дісталася йому від правнучки барона Мюнхаузена – Емми.

Серед "унікальних предметів" можна ознайомитися з робочим килимом-літаком, відрізаним вухом Ван Гога, радіостанцією з затонулого "Титаніка" і особистими речами його пасажирів. Крім того, тут покажуть вуса Гітлера та швабру батька Сталіна.

Сам власник музею, який раніше був відомим художником, відкрив музей у 2013  році.

До слова, відгуки про музей з'являються абсолютно різноманітні. Хтось захоплюється оригінальною ідеєю Цабки. Інші ж туристи ставляться до експозиції скептично. 

6

США, Індепенденс, 1989

1989 року косметолог на пенсії Лейла Кохун відкрила надзвичайний музей, у якому виставлені на огляд 400 вінків із волосся та більше 200 ювелірних прикрас з тієї ж "сировини".

Усі експонати були створені не пізніше 1900 року.

У колекції єдиного музею волосся в США не лише вінки. Власниця зуміла зібрати різноманітні футляри для годинників, браслети, кулони, сережки, листівки і брошки.

Кохун не лише постійно поповнює волосяну колекцію, але й полюбляє носити експонати свого музею.

Відомо, що власниця дивного музею особливо пишається вінками, зробленими з волосся двох сестер, які постриглися в черниці, а також сімейним альбомом, який вели з 1725 до 1900 року, він містить зразки волосся всіх членів династії. 

Фото: Leila's Hair Museum

7

Рейк'явік, Ісландія, 1997

В ісландській столиці у 1997 році з'явився унікальний музей, де на загальний огляд виставлені більше 200 статевих органів різноманітних істот.

Зокрема, музей збирає законсервовані пеніси різноманітних видів ссавців, навіть тих, що не мешкають в Ісландії.

Окрім моторошного вигляду банок із  вмістом, що інтригує, у музеї зібрано тематично пов'язані твори мистецтва.

Найбільшим експонатом колекції Сігурдура Х'яртарсона, який є директором закладу, є частина статевого органа синього кита довжиною 170 см та вагою 70 кг. Найменший експонат – кістки пеніса хом'ячка, завдовжки 2 см, для ознайомлення з якими використовують збільшувальне скло. 

8

Нідерланди, Угстгест, 2008

Зайти через коліно та пройтися усіма органами людини. Саме таку приголомшливу екскурсію можна відвідати, якщо завітати до міста Лейден у Нідерландах. Там розташований Музей людського тіла під назвою Corpus (Корпус).

Під час екскурсії, яка триває близько години, відвідувачам віком від 6 років пропонують пройтися 35-метровим людським тілом, яке вбудоване в 7-поверховий будинок.

Протягом екскурсії імітуються звуки організму у тій частині тіла, де перебуває група. У музеї можна побачити не тільки копії органів, але й процеси, які відбуваються у людському організмі.

Більше того, відвідувачам демонструють, що відбувається в організмі у разі травм або під час процесу розмноження. 

Фото: Tips for Holland

9

Цікавим та незвичним може бути не лише музей, розташований у будівлі, і колекцію якого поповнюють професіонали.

Завдяки Інтернету,  долучитися до створення "експозиції" у віртуальному музеї  харчових аномалій може кожний охочий.

На сайті музею, який слугує одразу й його виставковою залою, можна побачити найдивовижніші овочі та фрукти. Більше того, будь-хто може поповнити колекцію "ягодою, що прагне завоювати світ" та "портретом Ісуса на банановій шкірці". 

Фото: Tips for Holland

музеї

Повʼязані теми:

Наступна публікація