"Коли чуєш кулю, вона вже не загрожує": журналісти-розслідувачі розповіли, чи отримують погрози за ідентифікацію ГРУвців

"Коли чуєш кулю, вона вже не загрожує": журналісти-розслідувачі розповіли, чи отримують погрози за ідентифікацію ГРУвців

Фото: ТСН.ua

За словами російських журналістів, вони відчувають себе у більшій безпеці, ніж розслідувачі Bellingcat.

Головний редактор російського видання The Insider Роман Доброхотов та один із розслідувачів групи Bellingcat Христо Грозев розповіли, чи отримували погрози за розслідування щодо ідентифікації справжніх імен ГРУвців Олександра Мішкіна та Анатолія Чепіги.

Про це вони розповіли в інтерв’ю виданню Meduza.

"Ми ж не чеченців розслідуємо і не бандитів, які можуть погрожувати або попереджати. Тут якщо захочуть щось таке влаштувати, то обійдуться без погроз. Є такий вислів: якщо ти чуєш кулю, значить, вона вже не є небезпечною. Це якраз на тему погроз журналістам. Ті, хто погрожує - якщо не брати Кадирова, який може взагалі не думати ні про які наслідки, - вони, звичайно, спробують зробити так, щоб людина нічого не очікувала", - розповів Доброхотов.

За його словами, його журналісти в Росії почуваються безпечніше, аніж розслідувачі Bellingcat, оскільки у разі, якщо їх "замочать", то всім одразу ж стане зрозуміло хто і навіщо. Якщо ж станеться вбивство за кордоном, то російська влада одразу спростує свою причетність.

"Думаю, що поки ми перебуваємо в самому центрі уваги, політичні ризики від подібних дій - будь то арешти або напади - досить високі. А профіт не дуже великий, тому що розслідування ми вже опублікували", - підкреслив Доброхотов.

Один із розслідувачів Bellingcat Христо Грозев розповів, що вони отримували погрози лише від якихось осіб, які вважають себе "суперпатріотами".

"Які можуть бути заходи безпеки? Не можемо ж ми наймати охоронців і жити з цілодобовою охороною. Так що єдиний захід - це впевненість, що державні структури ніколи не будуть вести себе настільки нерозумно, щоб мстити журналістам, тому що це нічого не дасть. А ось що стосується всіляких психопатів, якими рухає неправильно зрозумілий патріотизм, - від них захисту у нас немає", - підкреслив він.

Розслідувач також пояснив, чому співробітники Bellingcat працюють під псевдонімами. За його словами, це робиться для того, щоб у приватному житті їх не пов’язували з розслідувальною діяльністю, оскільки переважна більшість з них мають також свої роботи та сім’ї.

Журналісти-розслідувачі також розповіли, як відбувався процес ідентифікації ГРУвців Мішкіна та Чепіги.

Нагадаємо, правоохоронні органи Великої Британії 5 вересня оприлюднили фото та імена осіб, підозрюваних в отруєнні російського екс-розвідника Сергія Скрипаля і його доньки Юлії у Солсбері - ними виявились Олександр Петров і Руслан Боширов.

Після цього підозрювані дали інтерв'ю російському пропагандистському виданню Russia Today. Під час розмови вони розповіли, що начебто займаються підприємництвом, а в Солсбері їздили "як туристи", аби подивитися на пам'ятки і "відірватися".

Спільне розслідування The Bellingcat і The Insider надали підтвердження того, що підозрювані в отруєнні Скрипалів росіяни насправді - співробітники російських спецслужб. Причетність до спецслужб підтверджує низка документів, а також прямих і непрямих свідчень. Також з'ясувалось, що паспорти обох мають практично ідентичні номери.

Bellingcat знайшов у діяльності ГРУвців із Солсбері й "український слід". Вони ідентифікували справжнє ім’я одного з них – Руслан Боширов виявився полковником ГРУ, якого насправді звуть Анатолій Чепіга. Окрім цього, він воював в Україні, за що отримав звання героя Росії.

Через місяць журналісти-розслідувачі встановили справжнє ім’я другого підозрюваного - Олександр Петров виявився військовим лікарем та співробітником ГРУ Олександром Мішкіним. Він також отримав у 2014 році звання героя Росії і також, найімовірніше, за спецоперацію в Україні.

У справі про отруєння Скрипалів з`явився новий підозрюваний

У справі про отруєння Скрипалів з`явився новий підозрюваний

Повʼязані теми:

Наступна публікація