Навальний підвищує ставки у боротьбі з режимом Путіна - німецький оглядач

Навальний підвищує ставки у боротьбі з режимом Путіна - німецький оглядач

Фото: Reuters

На думку Райнгарда Везера, опозиціонер уже загрожує владі.

Російський опозиціонер Олексій Навальний розбудовує свої позиції як альтернатива Володимиру Путіну. Імовірність його провалу доволі висока, але для Кремля ціна репресій буде високою.

Таку думку висловив оглядач видання FAZ Райнгард Везер.

Російське керівництво, вочевидь, не настільки впевнене у міцності своєї влади, як можна було би очікувати з огляду на рейтинги президента Росії Володимира Путіна, якого, за даними опитувань, підтримує переважна більшість росіян.

Жорсткі дії проти мирних демонстрантів засвідчують, що Кремль боїться вільної політичної конкуренції: він намагається придушити її силою й репресіями, перш ніж потенційний суперник стане настільки сильним, аби мати можливість перемогти у відкритій боротьбі за владу. Олексій Навальний ще не став повноцінним конкурентом Путіну. Та попри це він уже став загрозою для режиму.

По-перше, Навальний розширив базу протесту як із суспільної, так і з географічної точки зору, концентруючись не лише на Москві і Санкт-Петербурзі, але й збираючи прибічників по всій країні. Велика кількість локальних протестів, які владі дотепер вдавалося легко ізолювати один від одного, можуть стати частиною більш широкого, загальноросійського руху.

По-друге, Навальний пропонує альтернативу Путіну - як кадрову, так і програмну.

Нинішня система стабільна, доки Путін здається безальтернативним - як еліті, всередині якої йде безпринципна підкилимна боротьба за владу, так і населенню.

Підтвердженням цієї тези може слугувати нервозність і невпевненість у владних колах в Москві, варто Путіну лише помовчати кілька днів. Навальний іде до того, щоб подолати цю монополію. Він відкрито заявляє свої претензії на владу і зібрав навколо себе розумних людей, які працюють над серйозною програмою демократичних перетворень у Росії.

Багато чого у проекті цієї програми ще не визріло, щодо багатьох пунктів поки не зрозуміло, як їх реалізувати. Є чимало причин критично ставитися до Навального: його риторика проти "шахраїв і крадіїв" у Кремлі часто є безжально популістською, а його конфронтаційна стратегія протистояння Кремлю сповнена ризиків - причому не лише для нього особисто, але і для тих, хто слідує його закликам.

Але очолюваний ним рух вже нині настільки великий, що Кремль має з ним рахуватися. Імовірність того, що Навальний зазнає провалу, велика.

Але й ціна, яку доведеться заплатити за репресії, буде для російського режиму високою.

Учасникам антикорупційної акції у Росії загрожує до десяти років за ґратами

Учасникам антикорупційної акції у Росії загрожує до десяти років за ґратами

Повʼязані теми:

Наступна публікація