Компанію з "російського" досьє на Трампа могли використовувати шпигуни з РФ - NYT

Компанію з "російського" досьє на Трампа могли використовувати шпигуни з РФ - NYT

Фото: Associated Press

З'явилися ймовірні нові докази втручання російських хакерів в американські вибори 2016 року.

Олексій Губарєв - російський підприємець в галузі технологій. Він керує компаніями в Європі і США, які надають інтернет-послуги за зниженими цінами. Саме він згадувався в досьє, яке мало на меті деталізувати втручання Росії в президентські вибори США 2016 року і співучасті кампанії Трампа. Зокрема, фірми Губарєва використовували "бот-мережі" і "порно-трафік" для передавання вірусів, розміщення багів, крадіжок даних і проведення операцій зі зміни інформації щодо керівництва Демократичної партії США, йдеться у матеріалі The New York Times.

14 березня, за даними видання, з'явилися нові ймовірні окази, які свідчать про те, що провайдери Губарєва ймовірно використовувалися саме для цього: звіт колишнього кіберексперта ФБР, оприлюднений в федеральному суді в Маямі, містить докази, що російські агенти використовували мережі Губарєва для своїх хакерських операцій під час президентської кампанії у США 2016 року.

За даними звіту, його мережі регулярно використовувалися кіберзлочинцями і російськими агентами для проведення інших атак, зокрема й на енергосистему України 2015 року. Проте, в доповіді не йдеться про прямий зв'язок Губарєва або керівників його компаній з хакерською діяльністю, як це стверджується в "російському" досьє.

Провідний автор доповіді і колишній агент ФБР Ентоні Ферранте зазначив в письмовому поясненні: "У мене немає доказів того, що вони дійсно сиділи за клавіатурою".

Губарєв своєю чергою наполягає на тому, що він та його підприємства не брали навмисної участі в російському хакерстві. На підтримку своїх спростувань він подав позов про наклеп щодо BuzzFeed, що опублікувала досьє. "Оприлюднений у четвер, 14 березня, звіт був замовлений BuzzFeed для захисту від позову Губарєва, що був відхилений в грудні, коли суд визнав, що рішення BuzzFeed опублікувати досьє захищено законом ", - пише NYT.

Видання зазначає, хоча в доповіді не виявлено прямих доказів зв'язку Губарєва з російськими хакерами, висновок все ж було зроблено, що послуги веб-хостингу, що надаються компаніями російського бізнесмена, сповнені беззаконня. "Його клієнти регулярно займаються піратством щодо матеріалів, що охороняються авторським правом, поширюють шкідливе програмне забезпечення, а його керівники, схоже, не переймаються тим, щоб перешкодити їм або допомогти владі вистежити їх", - зазначає видання.

Крім того, у висновку доповіді йдеться, що в минулому десятилітті компанії Губарєва "надавали доступ в інтернет для кіберзлочинців і спонсорованих російською державою суб'єктів для запуску і здійснення контролю над великомасштабними шкідливими кампаніями".

Нагадаємо, американський ресурс BuzzFeed сколихнув світ, опублікувавши у січні 2017 року досьє на 35 сторінок, в якому стверджується, що Росія має компромат на Трампа.

У ньому зазначається, що ФСБ має компромат на Трампа стосовно інциденту, який трапився в одному з московських елітних готелів. Так,  Трамп нібито у люксовому номері, де раніше зупинялися президент Барак Обама з дружиною Мішель (яку новообраний президент ненавидить), замовив повій, які на тому самому ліжку влаштували сексуальне шоу "золотий дощ" (сечовипускання).

У документі також ідеться про те, що Росія впливала на Трампа протягом останніх 5 років.

Манафорт порушив угоду зі слідством у справі про втручання РФ в американські вибори

Манафорт порушив угоду зі слідством у справі про втручання РФ в американські вибори

Повʼязані теми:

Наступна публікація