Компромат на Байдена та Мюллера адвокату Трампа Джуліані передали юристи українського олігарха Фірташа – Time

Компромат на Байдена та Мюллера адвокату Трампа Джуліані передали юристи українського олігарха Фірташа – Time

Фото: Associated Press

Вони тісно співпрацювали у юридичній сфері.

Особистий адвокат президента США Дональда Трампа Руді Джуліані отримав низку документів для критики опонентів американського лідера від українського олігарха Дмитра Фірташа.

Про це розповіли кілька джерел виданню Time.

За даними ЗМІ, компромат на спецпрокурора Роберта Мюллера, який розслідував справу можливого втручання Росії у вибори в США, а також на ексвіцепрезидента Джо Байдена, Джуліані передали саме адвокати Фірташа.

Ці документи використовувались захистом Фірташа у справі щодо звинувачень в шахрайстві та рекеті, через що його можуть екстрадувати до США із Відня. Джуліані доволі часто використовував інформацію із цих документів під час публічних заяв із критикою Мюллера або Байдена.

Джуліані та Фірташ пов’язані через юридичну компанію DiGenova & Toensing, LLP. Її адвокати стали захищати українського олігарха, а раніше вони активно співпрацювали із Джуліані. Одного разу Ді Генова та Тонсінг розповідали, що начебто один із головних заступників Мюллера пропонував їм закрити справу проти Фірташа в обмін на компромат на Трампа. Однак підтвердження їхнім словам немає.

Зазначається, що Тонсінг та Ді Генова тісно співпрацювали із Джуліані останнім часом, зокрема вони навіть збирались разом із ним до Києва у травні 2019 року, однак візит був скасований. До команди захисту Фірташа також нещодавно приєднався і Марк Коралло – один із представників захисту Трампа під час розслідування спецпрокурора Мюллера.

Також сполучною ланкою між Фірташем та Джуліані були нещодавно арештовані бізнесмени Лев Парнас та Ігор Фруман. Останні працювали на українського олігарха, зокрема Парнас був перекладачем для адвокатів Фірташа.

Нагадаємо, у США затримали бізнесменів радянського походження Ігоря Фрумана та Лева Парнаса – людей з оточення адвоката американського президента Дональда Трампа Рудольфа Джуліані, які, за даними ЗМІ, надавали йому допомогу у вирішення "українського питання". 

Їм висунули звинувачення у чотирьох злочинах, включаючи порушення правил фінансування виборчих кампаній, неправдиві заяви до Федеральної виборчої комісії та фальсифікацію записів. Згідно з обвинувального акту, Фруман і Парнас та їхні спільники залучали від російського донора мільйони доларів у політичну систему США, стверджуючи, що ці гроші належать їм. Окрім того, їх звинуватили у "прагненні політичного впливу не лише для просування власних фінансових інтересів, а і для просування політичних інтересів українського урядового чиновника, який домагався відставки посла США в Україні" Марі Йованович.

Раніше Associated Press повідомляло, що Парнас та Фруман також прагнули замінити Андрія Коболєва, генерального директора української енергетичної компанії "Нафтогаз", іншим топменеджером цієї компанії Андрієм Фаворовим. За даними AP, їхня мета полягала в тому, щоб співпрацювати з Фаворовим у вигідній угоді щодо експорту скрапленого газу в Україну.

Парнас і Фруман, за даними theБабель, були присутні під час спілкування адвоката американського президента Руді Джуліані із колишніми генпрокурорами Юрієм Луценком та Віктором Шокіним.  Про Фрумана та Парнаса в одному зі своїх інтерв'ю говорив і бізнесмен Ігор Коломойський. Він називав їх "аферистами", які перебувають під розслідуванням у США. 

Нагадаємо, довкола президента США Дональда Трампа розв’язався скандал, пов'язаний з Україною. Видання The Washington Post повідомило про скаргу американського розвідника проти Трампа через розмову американського лідера з іншим іноземним лідером та дану Трампом  "тривожну обіцянку". Одним з політиків, з яким міг говорити глава Сполучених Штатів, називали президента України Володимира Зеленського. Згодом видання The Washington Post із посиланням на джерела повідомило, що Трамп під час розмови саме із президентом України Володимиром Зеленським тиснув на нього і вимагав розпочати розслідування проти компанії Burisma, якою керував син Джо Байдена - його конкурента на президентських виборах 2020 року. Також Трамп нібито наказав заморозити 400 мільйонів доларів військової допомоги для України за тиждень до телефонного дзвінка. 

У Конгресі США звинуватили Трампа у тиску на Україну та закликали опублікували стенограму розмови президентів Сполучених Штатів та України. Обидві сторони на це погодилися. 24 вересня голова Палати представників США Ненсі Пелосі ініціювала старт процедури імпічменту Трампа. Сам він назвав ситуацію, що склалася, "президентським харасментом". 

25 вересня Білий Дім оприлюднив стенограму розмови Трампа та Зеленського. Повний текст перекладу дивіться на ТСН.ua.

Вже 26 вересня американська розвідка оприлюднила текст скарги на президента США Дональда Трампа. Як і повідомляли ЗМІ, вона справді стосується розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського та тривалого тиску, який, на думку розвідника, вчиняли США щодо України для особистих цілей американського президента. ТСН.ua розповів основні моменти доносу на Трампа - серед них інформація про неоднозначні контакти української сторони з Джуліані, скасування візиту Пенса до Києва та спроби Білого дому приховати все це.

Спонсорів президентської кампанії Дональда Трампа взяли під варту в США

Спонсорів президентської кампанії Дональда Трампа взяли під варту в США

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Український" скандал у Вашингтоні
Наступна публікація