Конгресмени США вимагають визнати український полк "Азов" терористичною організацією

Конгресмени США вимагають визнати український полк "Азов" терористичною організацією

Фото: УНІАН

До списку також можуть потрапити дві організації зі Швеції та Великої Британії.

У США до списку іноземних терористичних організацій можуть потрапити український полк "Азов", праворадикальні органазації Nordic Resistance Movement ("Нордичний рух спротиву") зі Швеції та National Action ("Національна дія") з Великої Британії.

Із такою вимогою до державного секретаря США Майка Помпео звернулися 40 членів Палати представників Сполучених Штатів, передає "Голос Америки".

Ініціатором звернення є конгресмен від штату Нью-Йорк Макс Роуз. Усі, хто підтримав звернення, - представники Демократичної партії.

"Сьогодні, якщо американський громадянин присягає на вірність "Ісламській державі" і поширює їхні повідомлення терору, в уряду є декілька інструментів, як протистояти загрозі. Однак якщо той самий американський громадянин присягає на вірність насильницькій білій екстремістській групі закордоном і розповсюджує їхню терористичну риторику, федеральний уряд не має доступу до тих же інструментів", - говориться в листі.

У списку іноземних теористичних організацій, куди вимагають включити "Азов", входять "Ісламська держава", "Аль-Каїда", "Хамас", "Хезболла", "Боко Харам" та інші. З європейських організацій у списку є ІРА (Ірландська республіканська армія) та ЕТА (терористична організація, що виступає за незалежність Країни Басків).

"Батальйон "Азов" є відомою ультранаціоналістичною міліцейською організацією в Україні, яка відкрито запрошує неонацистів у свої ряди. … У відносно короткій історії цієї групи ООН зафіксувала порушення прав людини та випадки тортур. Попри ці факти, згідно з даними ФБР, "Азов" рекрутує, радикалізує і тренує американських громадян протягом років", - ідеться у зверненні конгресменів.

Вони також звертають увагу на зв’язок між "Азовом" і терористом, який влаштував стрілянину в місті Крайстчерч у Новій Зеландії у березні 2019 року.

"В своєму маніфесті стрілець згадував, що тренувався разом з "Батальйоном "Азов" в Україні та постійно носив символ, пов’язаний із ними. Обидва стрільці в містах Повей (Каліфорнія) та Ель-Пасо (Техас), казали, що на них прямо вплинув теракт у Крайстчерч. Зв’язок між "Азовом" і терактами в Америці очевидний", - переконують конгресмени.

До списку Держдепу включають іноземні організації, які залучені або мають наміри долучитись до тероризму, і становлять загрозу для громадян США, або для національної безпеки, міжнародних відносин чи економічних інтересів Сполучених Штатів.

Нагадаємо, 2018 року Конгрес США заборонив використовувати кошти з військової допомоги США для України для "озброєння, тренування чи іншої підтримки" полку "Азов".

Ветеран полку "Азов" напав на машину Петра Порошенка

Ветеран полку "Азов" напав на машину Петра Порошенка

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація