Конституційний суд Молдови визнав, що президент Додон двічі відмовився виконувати свої обов'язки

Конституційний суд Молдови визнав, що президент Додон двічі відмовився виконувати свої обов'язки

Фото: Reuters

Президент Молдови не хоче підписувати указ про призначення міністра оборони.

Конституційний суд Молдови визнав, що президент країни Ігор Додон відмовився виконувати свої функціональні обов'язки, коли двічі не підписав указ про призначення міністра оборони.

Про це повідомляє місцеве видання NewsMaker.

Загроза імпічменту: Ігор Додон пішов на відкрите розхитування політичної ситуації у власній країні

Загроза імпічменту: Ігор Додон пішов на відкрите розхитування політичної ситуації у власній країні

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп двічі запропонував Еуджена Стурзи в якості кандидатури на посаду міністра оборони, але Додон обидва рази відмовився підписати указ про його призначення.

Після цього Кабмін звернувся до Конституційного суду, щоб з'ясувати, як діяти в таких ситуаціях. Суд у підсумку вирішив, що, згідно з конституцією Молдови, президент повинен був підписати указ, а оскільки він цього не зробив, то порушив свої обов'язки.

Замість Додона указ про призначення міністра оборони підпишуть спікер парламенту Андріан Канду або прем'єр Павло Філіп – таке було рішення Конституційного суду.

Ігор Додон заявив, що не визнає призначеного таким чином міністра оборони. Він назвав рішення суду узурпацією влади і пообіцяв, що правляча Демпартія і Конституційний суд «відповідатимуть за всі беззаконня».

Нагадаємо, проросійський президент Молдови Ігор Додон заборонив військовим їхати на навчання НАТО до України, скасувавши урядову постанову. Проєвропейський уряд ухвалив новий документ – мовляв, не бачать причин не їхати на навчання.

Раніше, на початку року, Додон заблокував участь молдовських військовослужбовців у навчаннях у сусідній Румунії. Також він виступав проти відкриття в Кишиневі офісу зв'язку НАТО.

Повʼязані теми:

Наступна публікація