"Координаційна рада - платформа діалогу білорусів із владою, але вона до цього не готова" - Латушко

"Координаційна рада - платформа діалогу білорусів із владою, але вона до цього не готова" - Латушко

Фото: Право на владу

У разі відставки Лукашенка, його обов'язки виконуватиме прем'єр-міністр, який, на думку Латушка, є технічною особою.

Член президії координаційної ради опозиції Білорусі Павло Латушко заявив, що відставка Олександра Лукашенка це лише питання часу. Нині політичні партії Білорусі не мають права голосу, тому неформальним інститутом ретрансляції думок населення є Координаційна рада. 

Про це він розповів в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1". 

"Зворотнього шляху немає. В людях є зміни. Вони вже ніколи не погодяться із насильством, із порушеннями виборчого законодавства. Питання тільки часу, коли ця система зміниться. Чи це відбудеться сьогодні, чи завтра. Я переконаний, що післязавтра ми чекати не будемо", - заявив Латушко.

Він також відповів на закиди в бік "пасивності" Координаційної ради і закликав усіх, хто має свої пропозиції доєднатися до ради і допомагати білорусам. За його словами, жорсткі підходи не діють, тому що в таких випадках на учасників чекають лише арести: "Сьогодні будуть заарештовані, або завтра". 

"Координаційна рада сьогодні стала неформальним інститутом, громадською платформою, з якої акумулюються думки більшості людей і з якої ми ретранслюємо їх до влади. Ефективність не може бути максимальною, бо фактично влада не готова до діалогу. Але якщо не буде Координаційної ради, не буде ніякої громадської платформи. Ми нічого не отримаємо. Ми використовуємо усі підходи і способи, аби влада нас почула, - пояснив Латушко.

На запитання, хто прийде до влади у разі відставки Лукашенка, він відповів, що його обов'язки виконуватиме прем'єр-міністр: "Це буде технічна особа, яка фактично повинна буде призначити вибори. Я розумію, що це іделістична ситуація, але ми не пропонуємо жорстокого конфлікту з владою, коли буде кров. Ми йдемо законним шляхом, він більш тяжкий і довгий". 

Павло Латушко: відставка Лукашенка – це лише питання часу

Павло Латушко: відставка Лукашенка – це лише питання часу

Нагадаємо, ексміністра Павла Латушка звільнили з посади директора Національного академічного театру імені Янки Купали в Мінську за участь в акціях протесту проти Лукашенка. Зараз він увійшов до Координаційної ради. 

Як пояснила соратниця Тихановської Марія Колеснікова, Координаційна рада - не політична партія, а відкрита структура, до якої можуть приєднатися лідери різних спільнот від робочих до директорів театрів. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація