Коронавірус у світі: десятки тисяч людей на карантині в Італії, спалах у Південній Кореї

Коронавірус у світі: десятки тисяч людей на карантині в Італії, спалах у Південній Кореї

Фото: Associated Press

Ситуація з поширенням хвороби стає дедалі гіршою.

В Італії за добу померли двоє літніх місцевих жителів, а на півночі країни зафіксували півсотні нових випадків зараження, через що 10 міст у регіонах Ломбардія та Венето закрили на карантин. Із ними обмежили залізничне сполучення, людям радять залишатися вдома, скасовані всі масові заходи та закриті школи, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Кодоньо в Ломбардії стало першим італійським містом, закритим на карантин. Офіційно підтверджених випадків захворювання на коронавірус там три, серед них вагітна жінка. Людям рекомендують залишатися вдома, а надворі носити маски. "Міська влада видала розпорядження закрити всі магазини, ми маємо його виконувати і зачиняємося. Дуже багато паніки довкола, це турбує, але подивимось, як воно буде далі", - каже жителька містечка.

В Італії зафіксували пів сотні нових випадків інфікування коронавірусом: є загиблі

В Італії зафіксували пів сотні нових випадків інфікування коронавірусом: є загиблі

Загалом у двох провінціях на півночі Італії за добу підтвердилося майже 50 нових випадків китайського вірусу. 10 міст, у яких живуть 50 тисяч людей, опинились у санітарній зоні. "Ми негайно вжили серію заходів, щоби не допустити поширення епідемії. Насамперед  скасували геть усі масові заходи – спортивні, розважальні, освітні. Ми також закликаємо компанії в цьому регіоні за можливості дозволити людям працювати з дому", - розповів міністр охорони здоров’я Італії Роберто Сперанца.

Від коронавірусу в Італії за останню добу померли двоє – чоловік із провінції Венето і  жінка з Ломбардії. Обом було за 70 років. Досі в Європі був лише один смертельний випадок коронавірусу – минулого тижня у Франції помер 80-річний турист із Китаю. Із китайських лікарень тим часом виписують людей, які подолали недугу – натепер їх понад 21 тисяча. Водночас китайські науковці з’ясували, що інкубаційний період нового вірусу ймовірно довший, аніж вважалося досі. Безсимптомна стадія може тривати більше трьох тижнів – такі випадки фіксували в провінції Хубей.

Про сплеск захворюваності повідомили в Південній Кореї – там за чотири дні кількість недужих зросла вшестеро, зараз підтверджено 350 випадків коронавірусу. В Ухані від початку тижня діє надсуворий карантин, людям заборонено виходити з будинків. Та схоже, місцеві жителі потроху призвичаїлися до життя в ізоляції – приміром, на відео видно, як собаку на прогулянку спускають із балкона верхнього поверху на мотузці вниз, а потім піднімають назад.

Тим часом у Вашингтоні звернули увагу на штучне роздмухування паніки довкола коронавірусу та пов’язують це з діяльністю російських спецслужб. Від перших згадок про нову хворобу в соцмережах почали в неймовірній кількості ширитися дуже схожі повідомлення про загрозу пандемії, неперевірені дані про кількість хворих і померлих та конспірологічні теорії, на кшталт "Сполученні Штати випробовують біологічну зброю в Китаї". Американські дипломати вважають, що Росія скористалася спалахом хвороби, щоби зорганізувати чергову кампанію з дезінформації в світі.

Фото: ТСН.ua

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн. Двоє українців підхопили вірус на круїзному лайнері.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса.

Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передався і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Кореспондентка ТСН Катерина Трифоненко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація