Коронавірус у світі: перше місто Німеччини зобов'яже населення носити маски

Коронавірус у світі: перше місто Німеччини зобов'яже населення носити маски

Крім масок, можна буде використовувати хустки або шарфи.

У Німеччині, де інфіковано новим коронавірусом COVID-19 понад 70 тисяч громадян, одне з міст запроваджує обов’язкове носіння захисних масок у громадських місцях. У рамках боротьби з недугою країна також готується до проведення масштабного дослідження із встановлення реальної кількості інфікованих людей та тих, хто має до хвороби імунітет, про це у сюжеті ТСН.19:30.

Носити маску від наступного тижня обов'язково мають мешканці міста Єна на сході Німеччини в Тюрингії. Обмеження будуть стосуватися супермаркетів, громадського транспорту та інших місць масового скупчення людей. Щоправда, в аптеках маски розпродані. А тому влада міста радить шити їх власноруч або просто зав'язувати на обличчя шарф або хустку.

Загалом, по всій Німеччині офіційної рекомендації носити маски поки немає. Експерти просять розрізняти професійні медичні маски і звичайний захист на обличчі. Професійних масок бракує навіть німецьким медикам, тож носити їх громадянам не рекомендують. Звичайні ж маски не завадять, утім використовувати їх треба обережно: не поправляти постійно і не торкатися обличчя.

Носити чи ні: в Німеччині розгорнулася дискусія про захисні маски

Носити чи ні: в Німеччині розгорнулася дискусія про захисні маски

Із маскою чи ні, але неодмінно треба дотримуватися дистанції і мити руки, бо уряд країни прогнозує, що кількість хворих зростатиме. Наразі в Німеччині понад 60 тисяч людей інфікувалося новим коронавірусом, однак 16 тисяч людей вже вилікувалися.

Щотижня німці проводять 350 тисяч лабораторних досліджень на коронавірус. У квітні в країні планують провести масштабне дослідження, щоб встановити, скільки німців має до хвороби імунітет і наскільки вірус справді поширився у суспільстві. Адже деякі інфіковані можуть переносити його без симптомів або ж перехворіти в легкій формі, не підозрюючи про зараження.

Людям з імунітетом можуть видавати посвідчення, з яким не потрібно буде дотримуватися карантину. Щоправда, наявні на ринку тести на антитіла критикують, бо вони нібито надто часто помиляються або показують імунітет до інших споріднених вірусів. Точніші тести поки розробляють.

До цього ж кроку вдалася сусідня Австрія. Там носити захисні маски потрібно буде всім громадянам у супермаркетах.

"Мережі супермаркетів почнуть роздавати маски. Це набуде чинності щойно доставлять наші замовлення, а отримати маски на світовому ринку наразі важко. Але прогнозовано, що від середи їх почнуть давати кожному покупцеві в супермаркеті. І після цього їхнє носіння буде обов'язковим", - заявив канцлер Австрії Себастьян Курц.

Фото: ТСН.ua

Наталія Фібріг.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Повʼязані теми:

Наступна публікація