Китайський коронавірус у Європі: які країни найбільше потерпають через смертельну недугу

Китайський коронавірус у Європі: які країни найбільше потерпають через смертельну недугу

Фото: Associated Press

Смертельний вірус атакував 23 європейських країн.

Світом шириться смертельний коронавірус, який з'явився наприкінці 2019 року в китайському місті Ухань. 

Хвроба викликає симптоми, схожі на застуду. Утім, вірус швидко вражає легені й інші органи. 11 лютого китайський коронавірус отримав офіційну назву — COVID-19.

Станом на 28 лютого 2020 року 83 704 людини захворіли на коронавірус. Хвороба забрала життя 2 859 осіб. В Україні немає випадків інфікування COVID-19. 

За два місяці китайський коронавірус поширився у понад 50 країн світу. Зокрема, хвороба уразила 23 європейських країн.

ТСН.ua підготувала добірку про поширення COVID-19 у Європі.

ФРАНЦІЯ

Першою країною Європи, де виявили інфікування китайським коронавірусом, стала Франція. Трьох пацієнтів госпіталізували у Бордо та Парижі 25 січня. Усі троє пацієнтів повернулись з Китаю. Так, 48-річний француз китайського походження з Бордо був в Ухані у відрядженні. Інші двоє, члени однієї родини, відпочивали у китайському місті.

Менш ніж за тиждень у країні підтвердили шостий випадок інфікування. Крім того, зафіксувано перше передавання коронавірусу від людини до людини. Шостим хворим став лікар однієї з лікарень Парижа, де лікували пацієнтів з коронавірусом. 

Міністр охорони здоров'я Франції Олів'є Веран 24 лютого заявив, що всі, у кого раніше діагностували коронавірус в країні, одужали. Утім, вже наступного дня у країні зафіксували два нові випадки Covid-19. Захворіла жінка, яка повернулася до Парижа з Китаю, а також чоловік, який приїхав з італійського регіону Ломбардія.

Крім того, у французькій столиці коронавірус забрав життя першого громадяна Франції. Чоловік, якому було 60 років, помер у лікарні. 

Протягом кількох днів кількість хворих у країні зросла удвічі. Станом на 28 лютого у Франції відомо про 38 випадків інфікування Covid-19. Дотепер було відомо про 18 інфікованих.

НІМЕЧЧИНА

Випадики захворювання коронавірусом з Уханя у країні почали реєструвати 28 січня. Уже наступного дня кількість хворих зросла до чотирьох. Захворіли працівники однієї компанії "Webasto" у місті Штарнберг у федеральній землі Баварія. Вони заразилися від своєї китайської колеги. Зголом у регіоні зафіксували 16 випадків інфікування.

Крім того, 31 січня у Німеччині вперше коронавірус виявили у дитини, яка заразилася від хворого батька. 

Фото: Associated Press

Нові хворі з'явилися у країні 25 лютого у двох федеральних землях - у Північній Рейн-Вестфалії на заході та Баден-Вюртемберзі. Зокрема, один чоловік перебуває у критичному стані у лікарні. У його дружини також підтверджено хворобу. Інший 25-річний інфікований міг заразитися під час поїздки до Мілана.

Загалом станом на 28 лютого у країні відомо про 27 хворих на коронавірус.

ФІНЛЯНДІЯ

Випадок зараження коронавірусом у країні виявили 29 січня. Після перших симптомів до медиків по допомогу звернулася 32-річна жінка, яка повернулася з китайського Уханя. Її шпиталізували до центральної лікарні Лапландії в Рованіємі. 

Другий випадок коронавірусу 23 лютого виявили у фінки, яка повернулася з Мілана. Після повернення до Гельсінкі вона близько контактувала з двома людьми. Наразі їх помістили на домашній карантин. 

ІТАЛІЯ

Коронавірус дістався Італії 31 січня. Інфікування виявили у двох китайських туристів, які приїхали до Риму кілька днів тому. Хворих госпіталізували. Крім того, тоді ж на карантин помістили 200 евакуйованих з Китаю французів. 

Вже 31 січня італійська влада ввела у країні режим надзвичайного стану на шість місяців. 

Попри заходи влади, у країні відбувся спалах Covid-19. 21 лютого десять пацієнтів та п'ять лікарів захворіли на коронавірус у провінції Ломбардія. Ще два випадки зафіксували у регіоні Венето. Після цих випадків зараження в країні ізолювали десять міст.  Увечері того ж дня вірус забрав життя 78-річного чоловіка з регіону Венето. Він став першою жертвою коронавірусу на території країни. 

Відтоді в країні стрімко зросла кількість інфікованих і загиблих. Лише за кілька днів кількість померлих перевалила за десяток. Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив, що "не зовсім належне" управління лікарнею на півночі Італії сприяло поширенню нового коронавірусу в країні.

У Венеції дочасно завершили карнавал через побоювання поширення коронавірусу. Крім того, на острові Сицилія на карантин поставили рятувальний корабель з 274 мігрантами на борту.

Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України тимчасово утриматися від поїздок до уражених провінцій італійських регіонів Ломбардія, Венето, Емілія Романья та П’ємонт. Крім того, інфікування підтвердили у 26-річної українки. Вона з симптомами коронавірусу звернулася до лікарні в Чіленто.

Італія найбільше у Європі постраждала через коронавірус. Станом на 27 лютого вірус забрав життя 14 осіб. Відомо про 528 випадків зараження. Також 37 осіб перебувають у реанімації.

ШВЕЦІЯ 

У Швеції в місті Єнчепінг 31 січня зафіксували перший випадок інфікування новим коронавірусом. За тиждень до цього 20-річна дівчина повернулася з Китаю. Після подорожі у неї з'явилися перші симптоми, а тому вона звернулася до лікарів. Дівчину госпіталізували.

Другий випадок діагностували 26 лютого у 30-річного чоловіка. Він повернувся до країни з північної Італії. Після того, як у чоловіка з'явилися гарячка та респіраторні симптоми, він звернувся до лікарів. Тест підтвердив зараження Covid-19.

Кількість хворих на коронавірус до семи збільшилася у країні 27 лютого. Влада повідомила про ще п'ять випадків захворювання. Троє - у регіоні Вестра-Геталанд. Ці люди контактували з чоловіком, у якого раніше виявили коронавірус після повернення з Італії. Однин хворий, який їздив до Німеччини, перебуває в Упсалі. Ще один інфікований із Стокгольма. Він раніше перебував в Ірані.

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ

Першим хворим у країні був турист, який відвідував Сінгапур. Ще два випадки небезпечної хвороби у країні виявили 31 січня. Захворіли члени однієї сім'ї.

Вже за два тижні у британській столиці також з'явилася хвора на коронавірус. Її помістили до лондонської лікарні, де обладнали спеціальне відділення. Хвора нібито повернулася з Китаю. Тоді ж влада країни повідомила про дев'ять випадків інфікування. 

Першого чоловіка, який вилікувався, виписали з лікарні 12 лютого. Перед випискою Стіва Уолша протестували на наявність вірусу.

Загалом у країні відомо про 13 випадків захворювання. У місті Норвіч у британському графстві Чешир тимчасово закрилася школа, учні якої відвідали Італію.

РОСІЯ

У країні 31 січня виявили захворювання у двох громадян КНР. У Тюмені інфікованою виявилася студентка з Китаю, яка нещодавно прилетіла з батьківщини. Ще у чотирьох студентів з Китаю, які контактували з хворою, коронавірус не підтвердився. 

У Забайкаллі до лікарні звернулися п'ятеро місцевих, двоє з яких нещодавно повернулися з Китаю. Їх відразу ж госпіталізували і взяли аналізи. Відомо, що це тридцятирічний батько і його дворічна дочка.

Росія 22 лютого евакуювала своїх громадян, які перебували на круїзному лайнері Diamond Princess, де зареєстровано великий спалах коронавірусу з Китаю. До РФ повернулися вісім осіб, зокрема у трьох в період перебування на лайнері був виявлений новий коронавірус, інші російські громадяни відмовилися від перельоту спеціальним комфортабельним бортом МНС.

Інші евакуйовані упродовж 14 днів будуть перебувати в карантині під медичним наглядом в місті Казані в спеціалізованому закладі.

Фото: Associated Press

БЕЛЬГІЯ 

До цієї країни Європи коронавірус дістався 4 лютого. Жінку 2 лютого евакуювали з китайського Уханя. Хвора перебуває в лікарні університету Сен-П'єра в Брюсселі.

В інших вісьмох евакуйованих з Китаю до Бельгії людей коронавірусної інфекції не виявлено. Всіх бельгійців відправили на карантин на два тижні до військового госпіталю міста Недер-овер-Хембек.

ШВЕЙЦАРІЯ 

Перший випадок інфікування коронавірусом Covid-19 зафіксували 25 лютого у кантоні Тічино, що на кордоні з Італією. Хворому 70 років. Він заразився, коли перебував на святкуванні поблизу Мілана. Симптоми хвороби з'явилися у чоловіка 17 лютого. Спочатку він лікувався вдома. Саме тому членів його родини помістили на карантин на 14 днів. 

Загалом станом на 28 лютого відомо про вісьмох хворих у країні. 

ХОРВАТІЯ 

Інфікування коронавірусом з Уханя виявили 25 лютого у мешканця Загреба. Чоловіка з симптомами вірусу госпіталізували до лікарні. Раніше хворий відвідував Мілан разом зі своєю дівчиною. Її вже також перевірили медики, однак в її організмі хвороби не виявили. 

Вже наступного дня хворобу діагностували ще в одного мешканця столиці. Хворим виявився 25-річний брат вже інфікованого чоловіка. 28 лютого стало відомо про третій випадок зараження. 

АВСТРІЯ 

Хворобу зафіксували в країні 25 лютого. Захворювання підтвердили у двох людей у федеральній землі Тіроль. Хворі відвідували Італію. 24-річних пацієнтів з високою температурою наразі госпіталізовано до однієї з лікарень Інсбрука.

27 лютого інфікування підтвердили в австрійській столиці Відні. Захворів 72-річний чоловік. Він перебуває в ізоляторі у районі Ландштрассе.

Загалом на карантині у країні перебувають 23 людини. Тест на коронавірус пройшла 321 особа. 

ІСПАНІЯ 

В іспанській Каталонії 25 лютого зафіксували перший випадок захворювання. Це перший випадок на материковій частині країни. Раніше в Іспанії фіксували два випадки інфікованих в Ла Гомера (Канарські острови) і Майорці (Балеарські острови). Обох пацієнтів уже виписали з лікарень.

У Мадриді також зафіксували захворювання на коронавірус у вівторок. Захворів 24-річний чоловік, який подорожував у північній Італії. Його перевели до лікарні імені Карлоса III, в якій є спеціалізоване відділення ізоляції.

Фото: Associated Press

Загалом кількість хворих на коронавірусну інфекцію Covid-19 на території країни зростає. Зокрема, випадки коронавірусу зафіксували у провінції Кастельйона, Барселоні та Валенсії. 

За ніч проти 28 лютого заразилося 18 людей, сотні туристів на Тенеріфе потрібно перевірити на наявність Covid-19. Загалом в Іспанії кількість хворих зросла до 32, з них 29 людей заразилися коронавірусом в інших країнах, де інфікувалися ще 3 особи – невідомо, оскільки вони не їздили в уражені райони. 

РУМУНІЯ

У Румунії госпіталізували 71-річного італійця, який приїхав до країни з візитом. Він нібито приїхав до своїх румунських родичів ще минулого тижня і з 18 по 22 лютого провів кілька зустрічей, а вже згодом звернувся з кашлем та притаманними коронавірусу симптомами. Італійця помістили на карантин до інфекційної лікарні в Бухаресті.

Українські музиканти записали композицію китайською мовою на підтримку боротьби з коронавірусом

Українські музиканти записали композицію китайською мовою на підтримку боротьби з коронавірусом

НОРВЕГІЯ 

Коронавірус дістався Скандинавії. Перший випадок 26 лютого виявили у мешканки міста Тромсьо. Жінка минулими вихідними повернулася з Китаю. Після того, як у неї з'явилися симптоми вірусу, вона звернулася до лікарів. Аналізи підтвердили Covid-19. Наразі хвора перебуває вдома на карантині під наглядом лікарів. 

ГРЕЦІЯ

Про перший підтверджений випадок коронавірусу МОЗ країни повідомило 26 лютого. Захворіла 38-річна жінка, яка мешкає у Салоніках. Вона нещодавно повернулася з Італії. Хвора наразі перебуває в лікарні у стабільному стані. Її сім'ю ізолювали на 14-денний карантин. Наступного дня інфікування підтвердили у її сина.

27 лютого захворювання підтвердили у жінки з Афін, яка також нещодавно відвідала північну Італію.

ПІВНІЧНА МАКЕДОНІЯ 

Вперше захворювання діагностували у країні 26 лютого. Жінка, яка звернулася по медичну допомогу, приїхала з Італії у фургоні. Зараз усі інші пасажири з фургона проходять обстеження.

ДАНІЯ 

У країні перший випадок смертельного коронавірусу виявили 27 лютого. Захворів співробітник телеканалу Якобі Таге Рамлінге. Він минулого тижня разом зі своєю сім'єю відпочивав на гірськолижному курорті на півночі Італії. Чоловіка з кашлем і температурою помістили під домашній карантин разом з дружиною і сином. Вони поки що не захворіли.

ЕСТОНІЯ 

В Естонії 27 лютого підтвердили перший випадок захворювання. За словами міністра соціальних справ Естонії Танеля Кийка, заразився не громадянин Естонії, але він живе в країні на постійній основі. Інфікований повернувся до Естонії в середу ввечері з Ірану. Його ізолювали до клініки інфекційних захворювань на базі Талліннської центральної лікарні.

ГРУЗІЯ 

Виявлено захворювання у громадянина країни. Чоловікові близько 50 років. Він приїхав з Ірану через Азербайджан. Симптоми хвороби у нього виявили на кордоні. Чоловіка доправили до інфекційної лікарні. Повідомляється, що він не контактував з іншими людьми.

БІЛОРУСЬ

У сусідній з Україною країні 27 лютого виявили коронавірус. Тести підтвердили інфікування в іранського студента. До Білорусії він 22 лютого повернувся рейсом з Баку. Наразі хворий перебуває у задовільному стані. Пацієнт і особи, які контактували з ним, поміщені в закриті бокси в Мінській інфекційній лікарні. 

Фото: Associated Press

НІДЕРЛАНДИ 

Смертельну недугу в країні діагностували 27 лютого. Першим захворів 56-річний мешканець міста Тілбург. Він нещодавно повернувся з італіського Мілана. Чоловіка ізолювали. 

Другий випадок зараження COVID-19 у країні виявили 28 лютого.  Цей випадок не має зв'язку з попереднім хворим. Утім, обоє заражених коронавірусом нещодавно відвідували північ Італії. Наразі працівники охорони здоров'я встановлюють осіб, з якими спілкувався хворі впродовж кількох останніх днів. 

ЛИТВА 

У цій країні Балтії коронавірус вперше виявили 28 лютого.  Жінка повернулася з італійської Верони 24 лютого. Пацієнтку ізолювали в лікарні Шауляля. Вона має легкі симптоми, температури немає.

До слова, влада Литви 26 лютого оголосила в країні стан екстримальної ситуації, аби бути напоготові протидіяти коронавірусу. У Литві цим рішенням також постановили створити Державний оперативний центр екстремальних ситуацій, який тепер буде координувати всі дії. Цей центр очолив міністр охорони здоров'я Ауреліюс Верига. 

ПІВНІЧНА ІРЛАНДІЯ

У цій західній країні Європи коронавірус діагностували 28 лютого. Перший випадок виявили у пацієнта, який повернувся до Дубліна з Італії. Чоловік сам звернувся до медиків за допомогою. Наразі чоловіка ізолювали. 

Фото: ТСН.ua

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн. Двоє українців підхопили вірус на круїзному лайнері.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса.

Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж за півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація