Іранський депутат заявив про 50 загиблих від коронавірусу в Кумі - уряд країни спростовує

Іранський депутат заявив про 50 загиблих від коронавірусу в Кумі - уряд країни спростовує

Фото: Associated Press

Парламентарій звинуватив владу у приховуванні інформації.

Депутат від священного для шиїтів іранського міста Кум, з якого розпочався спалах нового коронавірусу в країні, заявив про загибель там вже нібито півсотні осіб через недугу. Також він звинуватив уряд у приховуванні інформації. Урядовці його заяви спростовують.

Слова чиновника Ахмада Амириабаді Фарахані передавало напівофіційне інформаційне агентство ILNA.

"Він звинувачує міністерство охорони здоров'я в непрозорості офіційних даних про кількість загиблих. Він стверджує, що понад 50 людей уже померли від вірусу в Кумі", - повідомив кореспондент Aljazeera.

Також він заявив, що перші випадки інфікування були зафіксовані ще 13 лютого, але офіційно про них повідомили лише 19 лютого.

Своєю чергою заступник голови МОЗ Ірану Ірадж Харірчі сказав, що дані посадовці з Кума неправильні, передає Associated Press. "Ніхто не має права обговорювати подібні новини взагалі", - сказав Харірічі, додавши, що парламентарі взагалі не мають доступу до статистики коронавірусу і можуть плутати дані про смертність, пов'язані з іншими захворюваннями, приміром, грипом. Урядовець наполягає на раніше офіційно повідомленій кількості загиблих - 12 . Втім кількість підтверджених випадків захворювання, судячи з його слів, зросла з 47 випадків до 61.

Тим не менш, якщо вірити офіційним даним Ірану, кількість загиблих від нового вірусу порівняно з кількістю хворих там вища ніж будь-де в світі.  

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн. Двоє українців підхопили вірус на круїзному лайнері.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса.

Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передався і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Смертоносний коронавірус з Китаю

Смертоносний коронавірус з Китаю

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація