Смертельніше, ніж СНІД: вчені встановили, що викликає шалену кількість смертей людей у світі

Смертельніше, ніж СНІД: вчені встановили, що викликає шалену кількість смертей людей у світі

Фото: Unsplash/Cristian Grecu

Раніше цей фактор не отримував стільки ресурсів та уваги.

Кожна шоста передчасна смерть у світі викликана забрудненням довкілля, повідомив в п'ятницю, 20 жовтня, науковий журнал The Lancet з посиланням на результати дослідження, проведеного низкою міжнародних та неурядових організацій.

2015 року від хвороб, що були викликані забрудненням довкілля, померли 9 мільйонів людей. Це втричі більше, ніж від СНІДу, туберкульозу і малярії разом узятих і в 15 разів більше, ніж в результаті воєн, терактів та інших форм насильства. "Було багато досліджень забруднення, але вони ніколи не отримували стільки ресурсів та уваги, як, наприклад, СНІД чи зміна клімату", - наводить агентство АР слова головного автора доповіді, представника Школи медицини Ікана медичного центру Маунт-Сінай в Нью-Йорку, епідеміолога Філіпа Ландрігана.

Особливо серйозні наслідки для здоров'я людини має забруднення повітря промисловими або автомобільними газами, а всередині приміщень - шкідливими речовинами, що виникають у результаті згорання дерева або вугілля при опаленні або приготуванні їжі. За даними дослідження, забруднення повітря стало причиною передчасної смерті 6,5 мільйона людей у всьому світі, які померли від захворювань серця, інсультів, раку легенів чи інших легеневих хвороб. Забруднення води стало причиною смерті близько 1,8 мільйона осіб, а отруйні та канцерогенні речовини на робочих місцях вбили до 800 тисяч людей.

У Карпатах чоловік повстав проти односельчан, які свідомо забруднюють повітря

У Карпатах чоловік повстав проти односельчан, які свідомо забруднюють повітря

Найбільша кількість випадків передчасної смерті в результаті забруднення довкілля (92 відсотки) припадає на країни з низьким і середнім рівнем прибутків. У державах, де активно розвивається промисловість, таких як Китай, Індія, Пакистан або Кенія, забруднення довкілля є причиною передчасної смерті кожної четвертої людини.

У більш заможних країнах ситуація менш загрозлива, але забруднення все одно впливає на життя людей. "Люди не розуміють, що забруднення шкодить економіці. Люди, які захворіли або померли, не можуть сприяти розвитку економіки", - зазначає співавтор доповіді, голова організації "Чиста Земля" Річард Фуллер.

Повʼязані теми:

Наступна публікація