"Крапля в морі". У РФ вважають, що Україна могла відсудити набагато більше, ніж $2,9 млрд "газового боргу"

"Крапля в морі". У РФ вважають, що Україна могла відсудити набагато більше, ніж $2,9 млрд "газового боргу"

Фото: УНІАН

Козак зазначив, що не може назвати переможцем у конфлікті ані Україну, ані Росію.

Виплата "Газпромом" 2,9 млрд доларів Україні в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу є "краплею в морі", якщо порівняти з потенційними ризиками для Росії.

Про це заявив віце-прем'єр РФ Дмитро Козак в інтерв'ю телеканалу "Росія-24".

"Передбачити, наскільки хто виграв не може ні Україна, ні ми. Однозначно можна сказати, що $2,9 млрд, які ми заплатимо у виконання рішення суду, що вже набуло чинності, - це крапля в морі порівняно з тими претензіями, потенційними ризиками, які могли б бути для Росії. Ці суми були б набагато вищими", - сказав він.

Нагадаємо, 20 грудня представники України та РФ підписали протокол домовленостей щодо подовження транзиту газу.

На пресконференції виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко зазначив, що на рівні компаній має бути підписаний пакет договорів. Зокрема, угода про врегулювання, за якою "Газпром" сплатить до Нового року майже 3 млрд доларів з урахуванням пені та всіх нарахованих відсотків за рішенням Стокгольмського арбітражу від лютого 2018 року за транзитним контрактом. Також це буде угода про врегулювання поточних арбітражних процесів між НАК "Нафтогаз України" та "Газпромом". Крім того, передбачається декілька угод щодо забезпечення продовження транзиту газу через українську територію.

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель підтвердив, що буде підписана низка документів, які передбачатимуть, що "Нафтогаз" відмовиться від позовних вимог проти "Газпрому" на понад 12 млрд доларів. Мовляв, це політичне рішення заради подовження транзиту газу.

Транзит російського блакитного палива територією України буде: підсумки газових перемовин

Транзит російського блакитного палива територією України буде: підсумки газових перемовин

Нагадаємо, дія нинішнього договору, який був підписаний 10 років тому, щодо транзиту російського газу територією України до Європи спливає 31 грудня 2019-го. Київ та Москва вже узгодили всі нюанси нового 5-річного контракту, який підпишуть найближчими днями.

Раніше пропозиція Москви була обнулити всі судові вимоги. Водночас Київ був не згоден, адже в судах уже виграв 3 млрд доларів і подав позовів ще майже на 12 млрд доларів

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація