Країни Балтії просять не називати їх "колишніми радянськими республіками"

Країни Балтії просять не називати їх "колишніми радянськими республіками"

Фото: pixabay.com

Дипломати країн відзначили, що держави були окуповані СРСР і відновили незалежність після його розпаду.

За ініціативою Латвії посли трьох країн Балтії направили лист до видання Le Monde на ім'я головного директора Люка Броннера з проханням уникати застосування щодо їх країн вислову "колишні радянські республіки".

Про це повідомили в посольстві Латвії у Франції, передає РБК.



Приводом для листа стала стаття у французькому виданні від 3 вересня про боротьбу Фінляндії з гібридною загрозою з боку Росії. В матеріалі була мапа Фінляндії і балтійських держав, на якій Латвія, Литва і Естонія називалися "колишніми радянськими республіками".

У листі дипломати високо оцінили інтерес французького видання до регіону, наголошується в повідомленні. Висуваючи своє прохання, вони вказали на той факт, що країни були незаконно окуповані і приєднані СРСР в 1940 році, що не визнали європейські держави, в тому числі і Франція. Після розпаду СРСР балтійські країни відновили незалежність, зазначається в повідомленні.

Посли домовилися активно стежити за публікаціями у французьких ЗМІ та забезпечувати "правильне відображення країн Балтії з точки зору історії та міжнародного права".

Як відомо, Латвія, Естонія і Литва були включені в сферу інтересів СРСР після підписання з Третім Рейхом пакту Молотова — Ріббентропа 1939 року, який передбачав таємний протокол, що розмежовував сфери впливу двох держав у Європі. У червні 1940 року країни були окуповані СРСР.

Нагадаємо, в серпні в Латвії заборонили здавати шкільні іспити на будь-якій мові, крім державної. Раніше учні російськомовних шкі підл час складання іспитів у 9 та 12 класах могли вибирати, якою мовою складати – російською чи латиською.

Повʼязані теми:

Наступна публікація