"Оливкова гілка" на танках. Що стоїть за масштабною спецоперацією Туреччини на території Сирії

"Оливкова гілка" на танках. Що стоїть за масштабною спецоперацією Туреччини на території Сирії

Війна у Сирії / Фото: Reuters

Деякі аналітики вважають, що Туреччина уклала угоду з росіянами.

21 січня Туреччина розпочала спецоперацію "Оливкова гілка" на півночі Сирії - війська перейшли у наземний наступ.

Головною метою цієї спецоперації є взяття сирійського міста Афрін, щоб витіснити курдів, які займають цю територію від 2012 року. Курдських повстанців Анкара вважає відгалуженням Робочої партії Курдистану (YPG), яка відома своєю терористичною діяльністю. Проте ополченці заперечують будь-який зв'язок із цією партією. Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив: "Анкара прагне усунути загрозу кордонам Туреччини, яка походить з північного заходу Сирії в останні три роки".

При цьому президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган наголосив, що прагне швидкого завершення операції "Оливкова гілка": "Ми завершимо цю операцію, на те Божа воля, найближчим часом". Він пригрозив, що збройні сили "знищать" представників підрозділів YPG, які "не повинні сподіватися на допомогу США, щоб перемогти Туреччину". За словами Ердогана, курдські організації, Робітнича партія Курдистану (PKK) та партія "Демократичний союз" (PYD) "будуть подолані, допоки від них нічого не залишиться".

Сирія-Туреччина / Фото: Reuters

Турецьку армію підтримують Національна розвідувальна організація Туреччини (MİT) та союзні підрозділи "Вільної сирійської армії" (FSA). Так, MİT аналізує відеокадри в Афріні, зроблені своїми співробітниками. За результатами аналізів, з`ясовується місцерозташування військових баз, прослуховуються розмови ворога, а отримані дані передаються турецьким збройним силам. За словами представника "Вільної сирійської армії", до операції приєднаються близько 25 тисяч бійців FSA.

Наразі турки наступають за трьома напрямками. Першим захопленим турками селищем стало Шінкал (Shinkal). На північно-західному напрямку уже взято селища Адаг Манлі (Adag manli), Алі Баккі (Ali Bakki), Балал Куй (Balal Kuy). Під владою турецьких військ, які наступають з третього напрямку, перебувають Корні (Korni), Еш Шейх Курус (Ash Shaykh Khurus), пагорб біля селища Шейх Курус (Shaykh Khurus). Турецька сторона також оголосила, що взяла під контроль Шейх Убасі (Shaykh Ubasi), Марсу (Marsu) і Хафтар (Haftar).

Новий фронт відкритий у Сирії. Турецькі війська увійшли до країни

Новий фронт відкритий у Сирії. Турецькі війська увійшли до країни

Реакція Росії і США

У МЗС РФ повідомляють, що міністр Сергій Лавров і держсекретар США Рекс Тіллерсон обговорили телефоном "заходи, спрямовані на забезпечення стабільності на півночі Сирії".

Водночас Росія, яка підтримує режим Башара Асада в Дамаску, заявила, що не втручатиметься в конфлікт наколо Афріна. У МЗС Росії закликали сторони до стриманості. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков зазначив, що у Кремлі уважно стежать за проходженням цієї спецоперації. Москва вважає, що територіальна цілісність Сирії повинна бути збережена.

Турецький експерт Фонду політичних, економічних і соціальних досліджень (SETA), професор Фахреттін Алтун прокоментував позицію Москви. "Заява Росії про те, що США провокують Туреччину в Сирії, свідчить про одне: Москва насправді прагне покласти провину за те, що відбувається в регіоні на Вашингтон", - сказав він.

Втім, командувач Центрального командування збройних сил США (CENTCOM) генерал Джозеф Вотел заявив, що у Вашингтоні не вважають Афрін "зоною проведення операцій". "Військові джерела не приділяють особливу увагу цій зоні (Афрін)", - сказав Вотел, однак американська сторона стурбована впливом подій в Афріні на боротьбу з ісламістами в Сирії. "Ми все ще сконцентровані на боротьбі з ІДІЛ в Сирії і працюємо з партнерами для звільнення районів, захоплених терористами", - сказав генерал.

Сирія-Туреччина / Фото: Reuters

Координатор SETA акцентував увагу на занепокоєнні США. "Вашингтон нічого не може вдіяти. Якщо операція в Афріні завершиться успішно, це поставить під удар дії США в Сирії. Операція ЗС Туреччини в Афріні змусить підтримуваних США терористів YPG до активних дій. Своєю чергою, це підірве плани США щодо відділення терористів YPG від PKK. Тим самим Вашингтон позбудеться останнього аргументу, а світ побачить справжню сутність терористів ", - сказав Алтун.

Експерт також зазначив, що Афрін є стратегічно важливим містом для терористів РКК, щоб використати цей район для виходу до Середземного моря. "Одного цього чинника досить, щоб усвідомити важливе значення операції в Афріні. Звичайно, також важливо, що під час операції будуть знищені військові табори терористів і слід запобігти спробам бойовиків проникнути на територію Туреччини з районів на північному заході Сирії", - сказав Алтун.

Однак російське Міноборони встигло звинуватити Пентагон у "безконтрольних" поставках зброї проамериканським формуванням. "Безконтрольні поставки Пентагоном сучасного озброєння проамериканським формуванням на півночі Сирії, в тому числі, за наявними даними, - переносних зенітних ракетних комплексів, сприяли швидкій ескалації напруженості в регіоні і призвели до проведення турецькими військами спеціальної операції", - цитують російські інформагентства неназваного представника Міноборони.

Внаслідок російських та урядових авіаударів у Сирії загинули 17 цивільних

Внаслідок російських та урядових авіаударів у Сирії загинули 17 цивільних

Aмериканський спеціальний посол США в коаліції, що бореться проти "ІДІЛ", Бретт Макгел відповів на заяву Москви про те, що Росія забирає свої війська з арабської держави. "Я бачив їхні заяви, що "ІДІЛ" розбита, і вони збираються вивести війська з Сирії. Але я б не поспішав з висновками, вони як і раніше зберігають там серйозне угруповання сил". Він зазначив, що США буде співпрацювати з Росією "там, де наші інтереси збігаються. І ми будемо їм відкрито заявляти про питання, за якими наші інтереси розходяться".

"Ми (США) просуваємо наші власні національні інтереси в Сирії, і ми залишимося в Сирії і подбаємо про те, щоб поразка "ІДІЛ" була довгостроковою і ці території були спокійними", - додав він.

Проблема Заходу у тому, що поки у Сирії триває ця гра, США не можуть втратити турецьку дипломатію, яка є необхідною компенсаційною силою у відносинах з Росією.

Водночас турецька спецоперація з курдами може допомогти Ердогану досягти згоди із Дамаском та Росією, що означатиме катастрофу для США, оскільки тиждень тому державний секретар Рекс Тіллерсон змусив адміністрацію Трампа прийти до важливого політичного рішення, яке передбачає остаточне виведення збройних сил Асада та Ірану.

Сирія-Туреччина / Фото: Reuters

У понеділок Москва заявила, що представники курдів запрошуються до Сочі без уточнення ідентифікації цих делегатів. Якщо Туреччина зустрінеться з Москвою, Росія зможе продовжувати просувати своє політичне рішення для Сирії на Сирійському національному з'їзді з питань діалогу. Цей захід, організований спільно з Туреччиною та Іраном, відбудеться на Чорноморському курорті у Сочі 29-30 січня.

На думку експертів, давно було визначено контури угоди. Так, Туреччина підтримує російський мирний процес, а Москва погоджується послабити курдів на кордонах Туреччини.

Своєю чергою, британські міністри неодноразово попереджали, що запропонований Росією мир буде не лише морально засуджений, але й абсолютно нестабільним.

Але тепер, коли ця війна буде виграна, американський пріоритет - зупинити вільне падіння у відносинах з Туреччиною.

Реакція Європи і США

Велика Британія, Франція та США гостро розкритикували дії Туреччини на півночі Сирії. Проте ці три країни поки що досить таки пасивно відмовляють свого партнера по НАТО від цієї спецоперації. Зокрема, з приводу цієї спецоперації висловились і члени Європарламенту.

Так, заступник голови делегації Європейського парламенту у Туреччині кіпріот Такіс Хаджиджорджио "рішуче засудив вторгнення Туреччини". "Ми разом з усіма миротворчими силами закликаємо до негайного припинення вторгнення та виведення турецьких військ", - додав Хаджиджорджио.

Сирія-Туреччина / Фото: Reuters

"Ми висловлюємо нашу солідарність з сирійським народом і курдами як в Сирії, так і в Туреччині, яким постійно погрожує турецький уряд", - зазначив він.

Німецька чиновниця Мартіна Майклс також розкритикувала військову операцію в Афріні: "Це взагалі неприйнятно, що турецька армія атакує курдські селища".

Курди 

Прем’єр-міністр курдського регіону Нечірван Барзані також прокоментував спецоперацію: "Ми не дозволимо жодним силам використовувати регіон Курдистану як базу для нападу на Іран або на будь-яку іншу сусідню країну".

Наразі у різних містах європейських країн курдські емігранти влаштовують мирні акції із національними прапорами на підтримку сирійських курдів та виступають проти турецької агресії.

Сирія-Туреччина / Фото: Reuters

Своєю чергою, експерт SETA Мурат Йешилташ зазначив, що Тегеран занепокоєний тим, що терористи РКК зміцнюють свої позиції у Сирії. "Іран вважав за краще ніяк не реагувати на операцію, оскільки стурбований спробами США зміцнити позиції терористів PKK / PYD у Сирії. У Тегерані прекрасно розуміють, що потрібно покласти край діям PKK / PYD в регіоні, оскільки завтра ці терористи можуть атакувати і його територію. Крім того, в Ірані ще не вщух відгомін недавніх масштабних акцій протесту, і тому Тегеран зберігає мовчання", - сказав Йешилташ.

Водночас фахівець зазначив, що спецоперація проводиться відповідно до міжнародних законів. "Йдеться про відкриту загрозу для кордонів Туреччини і її право на самооборону. Військова присутність Туреччини в Сирії необхідна з точки зору національної безпеки, територіальної цілісності, безпеки кордонів і майбутнього Сирії", - зазначив Йешілташ.

"Ніхто не має права заперечувати проти наших дій, оскільки вони необхідні. Ми повинні позбутися від цих набридливих терористів, які намагаються здійснити вторгення у нашу країну", - констатував президент Туреччини.

Також 22 січня Ердоган повідомив про успішне проведення спецоперації під час відеоконференції. Зокрема, військові запевнили президента, що їхній бойовий дух на найвищому рівні.

Представник YPG стверджує, що вони вбили 24 солдатів FSA сирійському місті поблизу Афріна.

Реакція Сирії

Президент Сирії Башар Асад заявив, що напад турецької армії на сирійський Афрін пов'язаний з політикою Туреччини від початку кризи в Сирії, яка, на його думку, полягає в "підтримці терористичних угруповань". "Туреччина побоюється, і не без підстав, що курдський шматок Сирії стане зародком антитурецької терористичної діяльності. Адже і генерал Кобань, і інші курдські керівники в Сирії - вихідці з курдського турецького підпільного руху PKK, а воно веде за собою довгу партизансько-терористичну війну в Туреччині. Курди в Сирії називають себе по-іншому - YPG, але назв багато, а сутність одна. Врахуйте, що курди претендують на третину Туреччини, третину Іраку, третину Сирії і чверть Ірану і користуються підтримкою Ізраїлю і США", - сказав він.

Cирія-Tуреччина / Фото: Reuters

Досі турецькі операції були обмежені цілями навколо Афріна, яке лежить приблизно за 25 миль на північ від Алеппо та приблизно за 75 миль від основних курдських районів на схід від річки Євфрат. Ці області є менш цікавими для Сполучених Штатів Америки.

Проте Ері Дж.Таблер, експерт із Сирії у Вашингтонському Інституті близькосхідних досліджень, вважає, що питання полягає у такому: "Як тільки Туреччина здобуде контроль над цією територією, чи підуть вони в інші райони?" Це може привести Туреччину до конфлікту з основними силами курдів, і навіть потенційно, з американськими військами".

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Туреччина проти курдів
Наступна публікація