Країни Заходу знайшли механізм обходу вето Росії в Раді Безпеки ООН - The Guardian

Країни Заходу знайшли механізм обходу вето Росії в Раді Безпеки ООН - The Guardian

Фото: Reuters

Вони можуть скористатися резолюцією часів "холодної війни".

Країни Заходу знайшли механізм блокування вето Росії в Раді Безпеки ООН щодо Сирії. Ідеться про резолюцію "Єдність заради миру", ухвалену в 1950 році.

Цей документ ухвалювали на той випадок, якщо Радбез ООН не зможе реалізовувати свої повноваження у сфері безпеки через суперечки постійних членів, пише в вівторок, 24 квітня, британська газета The Guardian.

Росія знову ветувала резолюцію ООН щодо хімічної атаки сирійського міста Дума

Росія знову ветувала резолюцію ООН щодо хімічної атаки сирійського міста Дума

За даними видання, резолюція дозволяє дев'ятьом із 15 членів Ради безпеки ООН обійти вето та винести будь-яке питання на загальне голосування в Генасамблеї ООН, яка нараховує 193 держави-члени. Для ухвалення рішення необхідні дві третини голосів Генасамблеї.

Досі Росія 11 разів користувалася правом вето в Радбезі ООН, блокуючи проекти резолюцій щодо Сирії. Активність держав Заходу посилилася після ймовірної хімічної атаки в сирійському місті Дума, яка відбулася в ніч на 7 квітня. За даними гуманітарних організацій, вертоліт скинув бочкову бомбу з хімікатами на місто. Десятки людей загинули, а ще сотні звернулися до лікарень.

Росія та Сирія заперечують інформацію про хімічну атаку, називають її "інсценуванням" і провокацією. США покладають відповідальність за ймовірну атаку на сирійський уряд. Через це в ніч на 14 квітня США, Великобританія та Франція завдали ракетних ударів по сирійських військових об'єктах, які пов'язані з хімічною зброєю. Росія різко розкритикувала ці дії. Країни Заходу закидають Росії та Сирії знищення слідів хімічної атаки в Думі та перешкоджання роботі експертів Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), які мають розслідувати атаку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація