Кримчанина Зейтуллаєва, який голодує 18 днів, хочуть засудити в Росії до 17 років колонії

Кримчанина Зейтуллаєва, який голодує 18 днів, хочуть засудити в Росії до 17 років колонії

Фото: Facebook/Антон Наумлюк

Йому інкримінують "вербування прихильників, організація і проведення зборів" терористичної організації.

У Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону почалися дебати у справі кримчанина Руслана : за версією російського слідства він нібито організував в Криму осередок терористичної організації "Хізб ут-Тахрір" і проводив збори її членів.

Держобвинувач Геннадій Труханов попросив засудити Зейтуллаєва до 17 років колонії. Йому інкримінують "вербування прихильників, організація і проведення зборів" Хізб ут-Тахрір", а також вивчення членами осередку літератури забороненої організації.

Адвокат Еміль Курбедінов заявив, що "не сумнівається в невинуватості свого підзахисного".

Тим часом у Медійній ініціативі за права людини повідомили, що стан Руслана Зейтуллаєва, який голодує вже 18 днів, погіршується. Наразі його вага становить 55 кілограмів, а через брак сил та виснаженість в'язень не зміг виголосити останнє слово стоячи, суд дозволив говорити йому з лави підсудних. 

За висновком лікарів ФСИН, діагноз кримчанина - "елементарне голодування", повідомляє журналіст Антон Наумлюк.

Зейтуллаєв відкидає прохання адвокатів припинити голодування і має намір триматися до винесення вироку, яке оголосять 26 квітня о 10.00.

"На жаль, ніхто із міжнародних організацій та представників іноземних держав на заклик українських громадських організацій моніторити процес по Зейтуллаєву не відгукнувся. Зі спостерігачів у залі суду - тільки представники Генерального консульства України в Ростові-на-Дону, Антон Наумлюк, а також місцевий журналіст і активіст Владислав Рязанцев", - наголосили правозахисники.

Повʼязані теми:

Наступна публікація