"Танці з дияволом". Що слід знати про криваві зіткнення неонацистів і антирасистів у Шарлоттсвілі

"Танці з дияволом". Що слід знати про криваві зіткнення неонацистів і антирасистів у Шарлоттсвілі

Фото: Reuters

Люди зібралися біля Білого дому у Вашингтоні на знак пошани до контропротестувальниці, яка померла під час мітингів у Шарлоттсвіллі.

У місті Шарлоттсвілл в американському штаті Вірджинія протягом суботи, 12 серпня, було дуже неспокійно.

Протести, які спалахнули у місті, закінчилися смертю трьох людей, ще десятки отримали поранення.

У суботу, 13 серпня, люди зібралися біля Білого дому у Вашингтоні на знак пошани до контропротестувальниці, яка померла під час мітингів у Шарлоттсвіллі. 

ТСН.ua зібрав інформацію, яка відома про криваві протести.

Причини протестів

Мітинг у суботу, 12 серпня, був організований проти планів місцевої влади знести пам'ятник генералу Роберту Лі у парку Визволення у центрі Шарлоттсвілля. Демонтаж мав розпочатися опівдні за місцевим часом. До слова, Генерал Лі командував армією південних штатів, яка зазнала поразки в Громадянській війні 1861-65 років, після чого скасували рабство.

За інформацією видання The New York Times план щодо демонтажу цього пам'ятника викликав подібні протести у травні цього року, очолювані білим націоналістом Річардом Спенсером, а також в липні в рамках мітингу "Ку Клукс Клану". Знесення пам'ятників Конфедерації також викликало гнів у інших містах США, включаючи Новий Орлеан.

У США протест ультраправих закінчився сутичками та трьома жертвами

У США протест ультраправих закінчився сутичками та трьома жертвами

Своєю чергою, на думку NYT, причини, які стоять за мітингом, значно глибші, аніж просто демонтаж однієї статуї у штаті Вірджинія, адже зростає правий екстремізм, у томі числі білий націоналізм і білий супрематизм. За даними Southern Poverty Law Center, багато білих націоналістів відчули приплив сміливості після обрання президентом Дональда Трампа.

Шарлотсвілл готовувався до мітингу, який заздалегідь був добре спланованим. Таким чином, кілька сотень білих націоналістів вирушили в п'ятницю ввечері, 11 серпня, співаючи расистські та антисемітські гасла та тримаючи факели.

Наслідки протестів і сутичок

У суботу, 12 серпня, білі націоналісти зібралися на марш "Об'єднаємо правих" у Шарлоттсвіллі, однак їх зустріли контрпротестувальники. Насмішки призвели до штовханини, а потім все переросло в бійку. Згодом, близько 13:45 авто в'їхало в інший транспортний засіб, який стояв біля групи контрпротестувальників. Зауважимо, що одразу після інциденту повідомлялося, що авто безпосередньо в'їхало у натовп людей.

Унаслідок цього інциденту одна людина загинула. Нею виявилася 32-річна місцева жителька Хезер Хейєр. Жінка працювала помічником юриста і була палким супротивником Дональд Трампа. У день своєї загибелі вона прийшла з друзями на мітинг проти білих націоналістів, які вимагали, щоб місто зберегло пам'ятник генералу конфедератів.

Сильне відчуття соціальної справедливості стало постійною темою в особистому та діловому житті Хейєр. "Часто, коли я повертався до офісу, я бачив сльози на її очах через різну несправедливість, яку вона бачила у світі", - сказав Альфред Вілсон, менеджер відділу з питань банкрутства в юридичній групі Міллера, де вона працювала.

Наприклад, жінка могла плакати після прочитання антимусульманських коментарів в Інтернеті.

Унаслідок інциденту з авто також постраждало ще 19 людей. Всього в результаті зіткнень було поранено не менш 34 людей. Після цього влад штату Вірджинія оголосила у місті надзвичайний стан.

Пізніше у  поліції США назвали ім'я підозрюваного, який наїхав автомобілем на людей під час акції протесту. Ним є 20-річний Джеймс Алекс Філдс-молодший, який є вихідцем з міста Момі в штаті Огайо. Чоловіка підозрюють у вбивстві, умисному заподіянні шкоди здоров'ю і в нездатності запобігти події, в результаті якої загинули люди. Наразі він перебуває під вартою.

Віце-президент США засудив нацистів після маршу у Вірджинії

Віце-президент США засудив нацистів після маршу у Вірджинії

Зауважимо, що один із колишніх вчителів історії Філдса назвав його "дуже яскравою дитиною, але ошуканим і зневіреним", зазначивши, що він написав доповідь, яка буде "надто близькою з партійними лініями неонацистського руху".

Окрім кривавих протестів, які сталися в штаті Вірджинія, біля міста Шарлотсвілл біля гольф-корту Birdwood розбився поліцейський вертоліт, унаслідок чого загинули двоє людей. Що стало причиною аварії, нині з'ясовують правоохоронці. Очевидці розповідають, що вертоліт летів низько над землею, а потім врізався у дерева.

Реакція на криваві протести

Президент США Дональд Трамп засудив зіткнення за участю ультраправих в місті Шарлотсвілл в штаті Вірджинія.

За словами американського президента, у США "не може бути місця для такого насильства".

"Ми всі повинні бути єдині і засуджувати все те, що варто ненависті. В Америці не може бути місця для такого насильства. Давайте будемо єдиним цілим!" - написав Трамп.

Він також закликав народ до взаємоповаги та розуміння і наголосив, що всім слід пам'ятати, що вони перш за все американці, незважаючи на колір шкіри, віросповідання тощо.

Окрім того, у неділю, 13 серпня, Білий дім оприлюднив заяву, у якій йшлося про те, що Трамп засудив усі форми "насильства, фанатизму та ненависті", коли говорив про зіткнення у Шарлотсвіллі. У заяві йдеться, що Трамп засудив у тому числі "білих супремасистів, Ку-Клукс-Клан, неонацистів і всі екстремістські групи".

Своєю чергою, мер американського міста Шарлотсвілль Майк поклав відповідальність за заворушення в місті на президента США Дональда Трампа, повідомляє DW. "Як свідчить стара приказка, якщо ти танцюєш з дияволом, то змінюється не диявол, а ти", - заявив він.

Крім того, Сайнер закликав Трампа "подивитися в дзеркало". За словами мера, загравання Трампа з націоналістами під час виборчої кампанії сприяли зростанню радикальних настроїв у країні.

Також свої співчуття родинам загиблих висловили Арнольд Шварценеггер та музикант Мобі. На власних сторінках у фотоблогах зірки розмістили згадки про трагедії.

Так, Мобі оприлюднив фото загиблої протестантки Хезер Хейєр та лаконічно підписав: "Наші серця розбиті".

А "залізний Арні" виступив із відкритим листом, де зауважив, що перерахував сто тисяч доларів організації із "боротьби проти нетерпимості".

"Я прийшов в жах від зображень "білих націоналістів", що крокували в Шарлотсвіллі і був у розпачі, що терорист забрав невинне життя. Мої думки та молитви перебувають  із родинами Хезер Хеєр, Lt. Pilot H. (пілота) Джея Каллена та Trooper-Pilot Bates (пілота Бейтса)", - написав він. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація