"Кухар Путіна" Пригожин створив групи для залякувань та вбивств опонентів і опозиціонерів - скандальне розслідування

"Кухар Путіна" Пригожин створив групи для залякувань та вбивств опонентів і опозиціонерів - скандальне розслідування

Фото: Reuters

У Кремлі вже відреагували на розслідування щодо Пригожина.

Російський мільярдер Євген Пригожин, якого вважають творцем "фабрики тролів", керівником "групи Вагнера", а називають просто "кухарем Путіна", причетний до замовних вбивств та залякувань опозиціонерів, медійників, стеженням за ЗМІ. Для виконання цих завдань бізнесмен через службу безпеки та інші власні структури наймає людей, які курують злочини. 

Один із "людей Пригожина" Валерій Амельченко встиг розповісти "Новой газете" про те, чим займався на такій "службі". Проте на початку жовтня після чергової розмови з журналістами чоловік зник. За ним стежили двоє, а згодом його телефон та взуття знайшов сусід. Відтоді його не бачив ніхто, зокрема, й родичі. 

Амельченко розмовляв із журналістами на умовах, за яких "Новая газета" гарантуватиме його безпеку. У випадку "форс-мажору" редакція мала право розповсюджувати інформацію, отриману від співрозмовника. В 90-х Амельченко потрапив до в'язниці за розбійний напад, 2004 вийшов достроково, а 2012-2013 почав працювати на людей Пригожина. На роботу його запросив знайомий Андрій Михайлов, який свого часу влаштовував провокації навколо журналу Forbes та письменника Дмитра Бикова. Сам Михайлов підтвердив покази Амельченка. 

Знайомство почалося з рослідування справи про отруєння чоловіка юриста Фонда боротьби з корупцією Любові Соболь Сергія Мохова. Його біля під'їзду чекав чоловік з квітами, який вколов Мохову невідому речовину. Чоловік знепритомнів, проте наступного дня йому стало краще і його виписали з лікарні. Соболь вважає, що за отруєнням стоять люди Пригожина, адже вона займалася розслідуванням його діяльності.

Як виявилося, отруйником був друг Амельченка Олег Сімонов. Він працював фармацевтом в аптеці, ховав від родини свою "іншу діяльність", а згодом помер за загадкових обставин. Сімонов, імовірно, займався замахами з використанням отрут. Один з таких відбувся влітку 2016 року. Тоді одного блогера у Пскові вбили за допомогою ін'єкції, а Амельченко тоді перевіряв, чи дійсно він мертвий. "Новая газета" розповіла, що тоді ж стало відомо про смерть від "серцевого нападу" опозиційного блогера Сергія Тихонова. Він помер біля свого будинку на тій вулиці, де начебто відбувався замах з ін'єкцією. 

Амельченко створив навколо себе спеціальну групу, до якої входили Володимир Гладієнко та Сергій Кузнєцов. Він розповів, що спершу займалися стеженням за різними людьми, одного разу створили фіктивну ДТП за участю Олени Черевко, підприємниці, яка мала спір щодо нерухомості з Пригожиним. Також займалися й стеженням за "Новою газетою" в період, коли там працювала підставна особа, яка збирала інформацію про розслідування й співробітників. 

Восени 2013 року Амельченко і Гладієнко організували напад на блогера в Сочі. Блогер під ніком huipster описував проблеми міста, розмістив карикатуру на Путіна в себе на сторінці. Амельченко з Гладієнком "провели бесіду" з блогером, після чого той припинив діяльність, видалив сторінки і завершив працювати з успішним блогом. Зазначається, що його били. 

Працював Амельченко й в Україні. Він був на Майдані Незалежності під час Революції гідності. Що він там робив - невідомо. А 2014-2016 чоловік виконував доручення на окупованій частині Донбасу. Зокрема, він розповів про ліквідацію "правої руки Плотницького" в одному з дев'ятиповерхових будинків. За датою це збігається з убивством у власному під'їзді бойовика Дмитра Каргаєва, помічника ватажка "ЛНР" Ігоря Плотницького. 

Розповів Амельченко і про завдання в інших країнах Європи, зокрема на Канарах, але достовірних підтверджень діяльності "Новая газета" не знайшла. Проте відомо, що чоловік був членом групи, яка їздила до Сирії у лютому 2017 року. Завданням групи було випробовування різноманітних препаратів на захоплених у полон бойовиках "Ісламської держави". Проте, як виявилося, полонених їм не надали, на саму групу ніхто в Сирії не чекав. "Люди з Санкт-Петербурга" ж наголошували на виконанні завданя попри труднощі. "Люди Пригожина" переодягнулися у військових прокурорів та робили вигляд, що допитують через перекладачів "ополчення", яке відмовлялося воювати. 

Атаку російських найманців на американських союзників у Сирії планував кухар Путіна

Атаку російських найманців на американських союзників у Сирії планував кухар Путіна

Сирійцям, яких допитували, давали пляшечки з соком, куди підливав невідому речовину той самий Сімонов, фармацевт. Згодом Сімонова, Амельченка та їхнього "колегу" Сергія Губанова заарештувала сирійська розвідка, адже після випитого соку чи чаю помер високопоставлений чиновник розвідки, інші бійці також отруїлися, але не померли. Після тривалих допитів довести причетність до отруєння не вдалося і їх відпустили. Перебування Амельченка у Сирії підтверджують фото на його смартфоні. 

Євгену Пригожину надіслали запит з пропозицією підтвердити або спростувати факт роботи в його компаніях зазначених осіб. Одне з видань його медіахолдингу вже відреагувало на ситуацію і написало, що, можливо, "журналіст сам вирішив прибрати свого інформатора", говорячи про зникнення Валерія Амельченка. 

У Кремлі заявили, що бачили публікацію, проте орієнтуються на підтвердження даних від відповідних правоохоронних органів, повідомляє ТАСС. Такого підтвердження наразі не було.  

Повʼязані теми:

Наступна публікація