Кухар Путіна відправив до Африки зброю і найманців з групи Вагнера – ЗМІ

Кухар Путіна відправив до Африки зброю і найманців з групи Вагнера – ЗМІ

Фото: Getty Images

Журналісти відзначають, що відправлених вантажів вистачить для створення "російського військового табору"

Російські військові інструктори і найманці з так званої "групи Вагнера", підконтрольні кухареві президента РФ Євгену Пригожину, постачають зброю і активно діють в Африці. Про це йдеться в статті Радіо "Свобода".

Офіційно МЗС РФ повідомляв про відправку озброєння до Центральної Африканської Республіки (ЦАР). У зовнішньополітичному відомстві зазначали, що за згодою Комітету РБ ООН туди була поставлена партія стрілецького озброєння і боєприпасів, а також відряджені "5 військових і 170 російських громадських інструкторів для підготовки військовослужбовців ЦАР".

У той же час низка ЗМІ та журналісти з розслідувальної групи Conflict Intelligence Team (CIT) відзначають, що "за обтічним формулюванням про "громадських інструкторів" швидше за все може критися загін найманців з пов'язаної з Кремлем і Євгеном Пригожиним - "ПВК Вагнера".

Журналіст Le Monde, своєю чергою, раніше писав, що російським військовим в ЦАР був переданий в повне розпорядження палац неподалік від столиці Бангі. Це занедбана резиденція екс-президента Жан-Беделя Бокасси. За словами співробітника французького видання, "чоловіки, не говорять французькою, з військовою виправкою, але без обмундирування, належного за статутом, вільно гуляють" містом. 

"Ці люди швидко скинули з престолу руандських військовослужбовців з місії ООН в ЦАР MINUSCA, які раніше охороняли главу держави. У той час як руандці тепер стоять на постах в паркінгах і перед зачиненими дверима, люди з Москви забезпечують особисту охорону президента, маючи необмежений доступ до його графіку і його близького кола", - вказується в повідомленні.

Розслідувачі CIT з посиланням на ЗМІ в ЦАР, Франції, а також неназвані джерела вказують на те, що російські найманці розмістилися неподалік від родовищ золота, алмазів та урану.

За словами аналітика групи Conflict Intelligence Team Кирила Михайлова, російські найманці з'являються в ЦАР незаконно і співпрацюють з угрупованнями, яким підконтрольні родовища корисних копалин.

"Як нам повідомляють різні експерти, ці "громадські інструктори" прибувають туди не цілком законним шляхом, з не цілком правильно оформленими паспортами, і займаються там якимись дивними речами, крім підтримки легітимного уряду ЦАР. В тому числі укладенням якихось домовленостей з місцевими угрупованнями, які контролюють родовища корисних копалин", - зазначив він.

Він розповів також про затримане в Тунісі судно "Урал" з однойменними вантажівками та обладнанням для супутникового зв'язку. За даними ЗМІ Тунісу, у вантажі було все, чого досить для організації "повноцінного самостійного російського військового табору в центрі Африки".

Як повідомлялося раніше, Мінфін США вніс до списку санкцій 19 росіян, ряд організацій і компаній за втручання у вибори президента США 2016 року і кібератаки. Серед них був і колишній кухар глави РФ Володимира Путіна - мільярдер і власник "фабрики тролів" Євген Пригожин. ЗМІ пов'язують Пригожина і з групою найманців "ПВК Вагнер", які орудують на Донбасі та у Сирії.

Атаку російських найманців на американських союзників у Сирії планував кухар Путіна

Атаку російських найманців на американських союзників у Сирії планував кухар Путіна

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація