Лавиноподібний ефект: інвестори втричі швидше виводять гроші з РФ, ніж торік

Лавиноподібний ефект: інвестори втричі швидше виводять гроші з РФ, ніж торік

Фото: Reuters

Із російської економіки до кінця року лише за офіційним прогнозом зникне 66 млрд доларів.

У Росії спостерігається прискорення темпів виведення капіталів за кордон. Як повідомляє ВВС з посиланням на документацію центробанку РФ, чистий відтік капіталу в січні-жовтні зріс утричі порівняно з аналогічним показником минулого року.

Цьогоріч із РФ інвестори вже забрали 42,2 млрд доларів. Офіційний регулятор кілька разів протягом року був змушений коригувати прогноз щодо відтоку капіталу: початковий прогноз був на рівні 16 млрд доларів, згодом центробанк його підвищив практично вдвічі до 30 млрд доларів, далі суму відкоригували до 55 млрд доларів, а останній перегляд зафіксував очікування на рівні 66 млрд доларів.

Рекордне падіння: на московській біржі курс євро вперше за два роки перевищив 80 рублів

Рекордне падіння: на московській біржі курс євро вперше за два роки перевищив 80 рублів

"Це пов'язано з подіями, які ми спостерігали в серпні-вересні: посилення санкційної риторики, девальвація рубля в умовах відносно високих цін на нафту. Я бачу прямий зв'язок цього зовнішнього фону з відтоком капіталу - люди бояться санкцій і намагаються вивести гроші з країни", - пояснив головний економіст "Уралсибу" Олексій Дев'ятов.

Офіційні пояснення дещо інші. Мінекономрозвитку РФ говорить про жорсткість грошово-кредитної політики Федеральної резервної системи США, загальну тенденцію відтоку капіталу з країн, що розвиваються, кризу в Туреччині, яка спричинила падіння курсу рубля. Тенденція до зростання обсягів відтоку капіталу спостерігалася в Росії і минулоріч – за 2017 рік було виведено 30 млрд доларів, що в 1,6 рази перевищило показник 2016 року. На тлі оприлюднення офіційної статистики відбулося падіння індексів московської біржі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація