Лавров прокоментував можливість створення спільної конституції, парламенту і суду з Білоруссю

Лавров прокоментував можливість створення спільної конституції, парламенту і суду з Білоруссю

Фото: Getty Images

Він також розповів про економічні фактори, які можна було б об'єднати.

Наразі створення єдиних конституції, парламенту та суду для Росії та Білорусі є неможливим.

Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, передає "ТАСС".

Проте, за словами глави відомства, Росія не наполягає на створенні вказаних вище органів і нормативно-правового акта.

"Там було передбачено і ухвалення конституційного акту, і створення союзного парламенту, і суду Союзної держави. У той час це було добровільно узгоджено між Москвою і Мінськом. З плином часу, звичайно, стало зрозуміло, що ні спільної конституції, ні загального парламенту, ні загального суду поки, напевно, створити неможливо, і ми на цьому зовсім не наполягаємо", - сказав Лавров.

Міністр розповів, що під час зустрічей з білоруською стороною обговорювалися також інші питання, пов'язані з умовами союзного договору, який створювали після розпаду СРСР.

"Маються на увазі передбачені в цьому договорі дії з формування єдиної грошової одиниці, єдиної грошово-кредитної політики, податкової політики. Ці речі безпосередньо пов'язані з економічними і фінансовими відносинами в рамках Союзної держави", - сказав він.

Лавров зазначив, що Росія просить білоруських колег подивитися, як можна зблизитися в деяких питаннях, які розглядалися ще 20 років тому.

Нагадаємо, президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країну з усіх боків випробовують на суверенітет та незалежність.

Раніше Лукашенко натякнув на втрату Росією союзника в особі Білорусі, поклавши відповідальність за це на Кремль. Перед цим він назвав розмови щодо майбутнього приєднання Білорусі до Росії такими, що не відповідають дійсності і є "притягнутими за вуха". Білоруський лідер нагадав, що колись Росія відмовилася створити союзну державу зі спільною конституцією, валютою тощо. Він додав, що союз може базуватися тільки на рівних правах.

Повʼязані теми:

Наступна публікація