Лікар використовував власну сперму замість донорської та став батьком близько 50 дітей. Ошуканство викрили 30 років потому

Лікар використовував власну сперму замість донорської та став батьком близько 50 дітей. Ошуканство викрили 30 років потому

Фото: tsn.ua

Американський лікар Дональд Клайн став батьком майже півсотні дітей.

Упродовж 1970-1980-х років доктор Дональд Клайн був одним з найбільш шанованих медиків Індіанаполіса. Він допоміг завагітніти величезній кількості пар, що з певних причин не могли мати дітей.

Тридцять років потому стало відомо, що під час процедури запліднення лікар використовував не донорську сперму, а свою власну, і таким чином став батьком близько 50 дітей.

Розслідування справи розпочалося 2014 року і тривало чотири роки. Все почало з того, що двоє жінок поскаржилися на лікаря Клайна до генеральної прокуратури штату Індіана.

У документі вони зазначили, що коли намагалися довідатися більше про своє походження, то дізналися, що мають спільного батька.  З’ясувалося, що обидві були зачаті за допомогою зразків сперми, взятих з клініки доктора Клайна, а їхні ДНК свідчать про спорідненість з родичами самого медика.

Згодом справа виявилася набагато масштабнішою. Подібні випадки виявилися зовсім не поодинокими. Після судового процесу над Клайном усе більше людей усвідомили, що він є їхнім біологічним батьком. Наразі вони намагаються зрозуміти, скільки ще братів і сестер мають та що змусило лікаря піти на такий крок.

Розлідування справи

Скандал щодо дій Дональда Клайна розгорівся 2014 року. Одна з біологічних доньок лікаря, Крісті Кілліон, почала цікавитися своїм походженням у підлітковому віці. Вона знала, що її батьки скористалися послугами лікаря для того, щоб вона з’явилася на світ, та намагалася знайти свого біологічного тата. Кілліон зателефонувала до клініки доктора Клайна. Той сказав їй, що впізнає імена її батьків, проте медичні записи не збереглися, тож він не може їй допомогти.

Після цього дівчина зареєструвалася на генеалогічному сайті, і знайшла там ще одну людину, чиї батьки скористалися послугами Клайна – Джакоду Баллард.

ДНК-тест встановив, що вони є сестрами. Після цього кількість родичів почала стрімко зростати. Зрештою, братів та сестер стало дев’ять, що видавалося їм досить підозрілим, адже Клайн переконував своїх клієнтів у тому, що один донор сперми може бути біологічним батьком лише трьох дітей.

А трохи згодом виявилося, що усі вони генетично пов’язані з сином лікаря, Дугом Клайном, – а отже, саме медик є їхнім батьком.

Дональд Клайн / Фото: Associated Press

У зв’язку з цим відкриттям Кілліон та Беллард відправили до офісу генерального прокурора штату Індіана скаргу щодо дій лікаря. Розпочалося офіційне розслідування інциденту, впродовж якого лікар заперечував будь-яку можливість того, що він є біологічним батьком жінок.

Тім ДеЛейні, який був обвинувачем у справі, зазначив у коментарі The Atlantic, що Клайн одразу зайняв позицію людини при владі та сказав:  "Я лікар. Ці люди кажуть неправду. Вони зводять на мене наклеп". Це не було реакцією наляканої, безсилої людини. Це було реакцією людини, що звикла до влади.

Проте, будь-які сумніви щодо того, чи кажуть правду нащадки ошуканих Клайном жінок, розвіялися після ДНК-тесту. Той встановив, що саме Дональд Клайн є біологічним батьком Крісті Кілліон та Джакоби Беллард.

Зрештою, Клайн зізнався, що використовував свою сперму замість донорської. За його словами, це трапилося близько 50 разів. Ця цифра приблизно збігається з кількістю дітей, яких вже вдалося знайти за допомогою сайтів 23andMe чи Ancestry.com, що пропонують відшукати родичів на основі ДНК-тесту. Проте насправді перелік може бути значно більшим.

Дональд Клайн відкрив свою клініку 1979 року, а використовувати власну сперму припинив лише наприкінці 1980-х років, коли з’явилося багато банків сперми, а замість свіжої стали використовувати заморожену.

Вирок суду

Попри усю контраверсійність вчинку лікаря, він не отримав за свої дії майже жодного покарання. Його не могли засудити за зґвалтування, як і за сексуальне насильство з використанням тілесних речовин – у Індіані це вважається злочином лише тоді, коли скоєно "грубо, нахабно та із зловісними мотивами". Йому також не закидали ошуканство – будь-які записи були давно знищені.

Примітно також, шо жоден закон у Індіані, як і в інших штатах США, не забороняє лікарям використовувати власну сперму під час процедури запліднення.

Єдине, у чому змогли звинуватити Клайна, – у перешкоджанні правосуддю. Він отримав два листи від офісу генерального прокурора, що сповіщали його щодо розслідування справи, проте він написав щонайменше дві відповіді, у яких стверджував, що ніколи не використовував свою сперму і що будь-яка жінка, що стверджує інакше, є "винною у наклепі та\або написанні пасквілів".

За це суд змусив Клайна виплатити 500 доларів та присудив його до року випробувального терміну. У серпні 2018-го у нього також забрали медичну ліцензію, проте вона йому і не потрібна, адже він припинив кар’єру ще 2009 року та наразі перебуває на пенсії. Йому вже 80 років.

Багатьом, хто постраждав від дій лікаря, такий вирок не сподобалося. Проте, за словами Тіма ДеЛейні, що був баристером, у суді навряд чи вдалося б довести інший злочин. Він також зазначає, що ця справа є однією з найскладніших з філософської точки зору з усіх, з якими він стикався.

"Клайн порушив довіру своїх пацієнтів, але чи винен він також у злочині проти дітей, що з’явилися на світ завдяки його вчинкові?" – запитує він.

Мотиви Клайна

Що змусило лікаря вчинити так зі своїми пацієнтами? Це питання турбує як самих жінок, що стали його жертвами, так і їхніх дітей. Гіпотези різняться від релігійних до вдоволення власних сексуальних потягів, підтримки власного бізнесу тощо.

Сам лікар у ході судового процесу визнав, що чинив помилково, проте зазначив, що вважав, що так "допомагає жінкам, адже вони дуже хотіли дитину". Клайн також сказав, що використовував свою сперму лише через те, що не мав доступу до свіжої донорської.

Коли розгорнувся скандал навколо Клайна, його друзі та родина написали до судді листи, намагаючись виправдати вчинок. Вони наголошували на тому, як тяжко для нього було розчаровували пацієнтів, коли неможливо було знайти донора.

"Доктор Клайн завжди думав насамперед про пацієнтів. Він дуже співчував їм і намагався знайти спосіб, у який міг би допомогти сім’ям у найбільш вразливі періоди, коли і чоловік, і дружина почувалися безсилими", – написав товариш Клайна, чия дружина була пацієнткою, проте не проходила процедуру запліднення.

Проте у той час як друзі Клайна дотримуються цієї думки, невдоволені його діями вважають, що він більше переймався своєю кар’єрою, аніж добробутом пацієнтів. Адже нащо йому щось приховувати, якщо він справді вірив у те, що не зробив нічого поганого?

Що думають постраждалі

Клієнти Клайна та народжені за допомогою його генетичного матеріалу діти розцінюють вчинок по-різному. Деякі матері не вважають, що він зробив щось не так. Інші не думають про це взагалі.

Так, чоловік, що вирішив представитися як Тайлер, у коментарі The Atlantic зазначив, коли його мати довідалася, що Клайн використав під час процедури свою сперму замість сім’я її чоловіка, то не розлютилася, а лише попросила його ні за що не говорити про це батькові.

А коли Кейлін Готт, 38-річна жителька з Індіанаполіса повідомила своїй мамі, що її біологічним батьком є Клайн, та відреагувала позитивно.

"Що ж, добре. З-поміж усіх людей, я рада, що це він", – прокоментувала вона звістку. Мовляв, вона бачила фото дітей самого Клайна, і вони видалися їй красивими та дуже розумними. Проте сама Кейлін радості матері не поділяє і зазначає, що інцидент негативно позначився на усьому її житті.

Серед невдоволених також і Ліз Вайт. Жінка скористалася послугами Дональда Клайна 1981 року. Лікар обіцяв їй знайти донора, що має схожу на її чоловіка зовнішність та ту саму групу крові. Він також попросив жінку не говорити нікому, навіть її дитині, про донорство сперми.

Коли більш ніж тридцять років потому жінка дізналася правду про те, як саме завагітніла, то почувалася, наче її "зґвалтували 15 разів".

Наразі частина ошуканих Клайном жінок та їхніх дітей намагаються домогтися ухвалення в штаті Індіана законопроекту, який би визнав неправомірне використання репродуктивного матеріалу незаконним. Поки їхні спроби не увінчалися успіхом.

Карта пам'яті людини: що ми знаємо про ДНК сьогодні

Карта пам'яті людини: що ми знаємо про ДНК сьогодні

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація