Ліки від коронавірусу: чому не варто скуповувати препарати, про які пишуть ЗМІ та говорять публічні люди

Ліки від коронавірусу: чому не варто скуповувати препарати, про які пишуть ЗМІ та говорять публічні люди

Фото: Pexels

Жертвою пандемії можна стати, навіть не підхопивши COVID-19.

Для лікування нового коронавірусу у світі намагаються використовувати ліки від інших хвороб у надії, що вони спрацюють і врятують мільйони життів, поки врешті не буде готова вакцина від COVID-19. На жаль, люди починають вживати ліки, про які говорять медики, не чекаючи на медичне призначення. І це, очевидно, жахлива ідея, особливо коли заяви про ліки лунають від людей без медичної освіти. Про це йдеться у публікації на Iflscience.

Одним з таких розбурхувачів цікавості і вживання ліків без призначення став президент США Дональд Трамп, який поквапився озвучити на пресконференції та написати у своєму твіттері, що органи охорони здоров'я США схвалили лікарський засіб для боротьби з малярією як засіб для протидії новому коронавірусу. У своїй експресивній манері Трамп закликав "невідкладно почати застосування" гідроксихлороквину і азітроміцину та їхнього замінника хлорохіна від коронавірусу. І, вочевидь, деякі люди сприйняли це як сигнал для персональної дії, а не заклик медиків до початку тестування. Втім, якщо спитати медиків, чи вже знайдено ефективні ліки від COVID-19, вони скажуть тверде "Ні".

Є кілька причин, чому самолікування непідтвердженими у клінічних тестуваннях препаратами може бути небезпечним і для окремої людини, і для суспільства загалом.

  1. Ці ліки насправді не підтверджені. Ті позитивні результати, які ми бачимо, це окремі незначні випадки. Багато проведених тестувань не пройшли перевірку, і звіти можуть містити серйозні помилки. Більш того, під таким тиском пандемії, яка шириться щогодини, дослідники не завжди витримують під час тестувань всі необхідні процедури, які звичайно мають, аби пришвидшити результат. У випадку з ліками від малярії під спостереженням були 42 людини, з низ 26 отримували ліки від малярії. І серед цих 26 є і летальні випадки, і ті, хто покинув лікування, і ті, хто заразився пізніше, хоча для чистоти експерименту необхідно, щоб всі захворіли одночасно. Крім того, перебіг хвороби у групи, які отримували ліки від малярії, був він початку легшим, ніж у другої групи. Тож говорити про сталий результат і загалом ефективність цих засобів у боротьбі з новим коронавірусом сильно завчасно.
  2. Навіть якщо ліки, які нині тестуються, виявляться дійсно дієвими, питання дозування залишиться, і воно так само дуже важливе. Більшість ліків викликають різні побічні ефекти, якщо їх вживати у неправильному дозуванні. Без контролю медиків, можна неабияк собі нашкодити. Якщо ви потрапите до лікарні з побічними ефектами від передозування ліків, то ви вже шкодите суспільству, відбираючи ресурс медиків, який нині і так перевантажений.
  3. Негативний ефект від твіта Трампа відлунням відбився у Нігерії вже наступного дня - попит на хлорохін зростав у Лагосі, і двоє людей були госпіталізовані через отруєння хлорохіном. Такий самий ефект спотерігався і в інших випадках. Наприклад, одна газета написала, що COVID-19 знижує рівень калію і нібито є попередні докази, що вживання калію може сприяти одужанню. Чи це правда, невідомо, але точно відомо, що навіть невеликі дози калію, вживані без призначення, можуть бути отруйними. Також немає свідчень, що калій може запобігти зараженню, навіть якщо для вже хворих цей засіб може бути корисним.
  4. Ліки, про які кажуть відомі люди чи пишуть у пресі, хоча їхня ефективність ще не доведена, повторюють долю туалетного паперу та масок для обличчя – їх починають панічно змітати з полиць. Навряд чи вони колись стануть в нагоді панікерам, а от людям, які мають хворобу, для якої ці засоби призначені, може і не вистачити. Тож не обов’язково підхоплювати коронавірус, щоб стати жертвою пандемії.

Тож, як колись сказала дружина колишнього президента США Рональда Рейгана Ненсі Рейган, "Просто скажи: "Ні". Тоді ця кампанія була направлена проти наркотиків, сьогодні – проти непідтверджених для лікування коронавірусу ліків.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України на три тижні запровадив карантин на всій території України задля протидії коронавірусу з Китаю.  Кабміном запропоновано встановлення обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. Також Україна закриває кордониРоботу метро, а також автомобільне, залізничне та авіасполучення між містами й областями від 18 березня в Україні також буде тимчасово обмежено. Низка регіонів зачинила навчальні заклади та ввела низку жорстких обмежень - від закриття закладів громадського харчування до заборони виїзду та в'їзду до міста

В Україні 3 березня зафіксували перший випадок зараження на коронавірус COVID-19. Інфікованим виявився мешканець Чернівецької області. Він незадовго до цього повернувся з дружиною з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. 

Після цього про виявлення коронавірусу почали повідомляти і в інших областях. Епіцентром спалаху в Україні стала саме Чернівецька область, де хворобу діагностують найбільше. Через активне поширення хвороби деякі українські області запровадили режим надзвичайної ситуації. За актуальними новинами щодо поширення коронавірусу в Україні, кількості хворих та летальних випадків, а також засобами боротьби про COVID-19 стежте на сайті ТСН.ua.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація