Аркуш з правильним підрахунком порвали і викинули: білоруські педагоги про ситуацію на виборчих дільницях

Аркуш з правильним підрахунком порвали і викинули: білоруські педагоги про ситуацію на виборчих дільницях

Фото: Associated Press

Педагоги заявляють, що відмовлялися підписувати підсумковий фальсифікований протокол.

Після виборів у Білорусі деякі педагоги, які входили до складу виборчих комісій, почали звинувачувати у фальсифікації голосів. Утім, деякі освітяни почали відкрито розповідати, що відмовилися підписувати підсумковий протокол.

Вчителька хімії та членкиня виборчої комісії на дільниці № 65 Радянського району м. Мінська Дарина Мама опубліквала відео. 

У ньому вона заявила, що відмовилася підписувати підсумковий протокол. "Під час дострокового і основного голосування ми всі сподівалися і вірили, що вибори нового президента і підрахунок голосів пройдуть згідно з Виборчим кодексом, але щось пішло не так", - розповіла вона. 

За словами Мами, в основний день голосування лише вона та її колега нарахували 588 голосів за опозиціонерку Тихановську. Утім, коли всі бюлетені зібрали, то виявилося, що кандидатку підтримали близько 450 осіб. "Я сподіваюся, що людей, які проголосували, почують, і їхні голоси будуть підраховані. Це дуже важливо для білоруського народу", - сказала жінка.

Вчитель математики і членкиня виборчої комісії № 43 Московського району Мінська Світлана Харевич звернулася до редакцій одного зі ЗМІ. Вона розповіла, що до комісії зібрали "перевірених" вчителів середньої школи № 170 та  спостерігачів. За словами вчителя, адміністрація школи наполягала, щоб вона поставила підпис за Лукашенко, коли збиралися підписи за його висунення, але Світлана відмовилася. Її просили вийти з виборчої комісії, але жінка відмовилася.

У кінці дня почався підрахунок голосів. "Коли вивернули урни дострокового голосування, мене ніби вдарило струмом! Вкидання! Багато. Злиплі пачки бюлетенів, складених навпіл. Майже всі вони були за Лукашенка. Всі присутні в кабінеті були спокійні і умиротворені. Спостерігачі стали раптом сліпими, глухими і дуже зайнятими: сиділи, опустивши очі в свої листочки. Голосів за чинного президента в цих урнах виявилося "більшість". Після цього комісія стала рахувати бюлетені основного дня голосування. Тут уже була зовсім інша картинка. Величезна стопка бюлетенів утворилася за Світлану Тихановську. Всі підрахунки вів один член комісії на листочку. За Дмитрієва в основний день голосування було віддано - 21 голос, за Конопацьку - 14, за Лукашенка - 157, а за Тихановську - 817. Пізніше цей лист просто порвали і викинули в урну", - розповіла Світлана Харевич

За словами Світлани, в підсумковому протоколі навпроти прізвища кандидатки Тихановської стояло 78 голосів, а навпроти Лукашенка - понад 1100. "Я обурилася і відмовилася підписувати протокол в такому вигляді. Мене стали просити. Зайшов міліціонер. Мені говорили: "Ви хочете, щоб в країні був Майдан, щоб країною керувала домогосподарка, дружина якогось блогера?", - каже жінка. під тиском вона підписала протокол. 

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі пройшли вибори президента. Після оприлюднення даних перших екзитполів, білоруси вийшли на акції протестів у багатьох містах країни. Сталися перші сутички з ОМОНом.

10 серпня ЦВК Білорусі оприлюднило результати виборів. Згідно з офіційними даними, Олександр Лукашенко переміг з результатом 80,23%. Його головна опонентка Світлана Тихановська отримала 9,9% голосів. Вона не визнала результати виборів та оголосила себе переможцем. 11 серпня зранку Тихановська виїхала до Литви.

У ніч проти пятниці в Білорусі почали відпускати із СІЗО сотні затриманих за особистого розпорядження президента Олександра Лукашенка. Також стало відомо про третю смерть під час акцій протесту. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація