Льодовики тріщать по швах. Від Антарктиди відколовся айсберг масою в трильйон тонн

Льодовики тріщать по швах. Від Антарктиди відколовся айсберг масою в трильйон тонн

Фото: Reuters

За льодовиком спостерігали протягом десяти років і передбачали розкол вже давно.

В Антарктиці від шельфового льодовика Larsen C відколовся айсберг масою приблизно 1 трлн тонн.

Як повідомляє AFP, площа айсберга становить 6 тисяч квадратних кілометрів, це один з найбільших айсбергів. Його розмір можна порівняти з Уельсом.

Зазначимо, що науковці передбачали це давно. За льодовиком спостерігали протягом десяти років. Дослідники виявили розкол ще 2010-го року, збільшення якого прискорилося 2016-го. Остаточно він відокремився в проміжок між 10 і 12 липня, уточнюють вчені.

Фото: ТСН.ua

Одним із можливих факторів такого руйнування, як вважають деякі науковці, є підмивання льодовика відносно теплими водами Антарктичного моря та вплив теплого повітря, що є наслідком глобального потепління. Але група вчених Project MIDAS, які досліджують тріщину в Ларсені, наголошує, що це руйнування не є прямим результатом кліматичних змін, викликаних діяльністю людини.

"У нас немає жодних доказів того, що ця подія пов'язана зі зміною клімату. І хоча загальне руйнування шельфового льодовика в південному напрямку на Антарктичному півострові вважається наслідком глобального потепління, ця тріщина зародилася давно й прогресувала десятками років, тож її причини радше природні", — йдеться в заяві науковців на сайті Project MIDAS.

Щодо долі айсберга, то є кілька версій: він із часом або знову примерзне до льодовика, або "вирушить у плавання", через що згодом розтане. У такому випадку рівень води у Світовому океані може збільшитися хіба що на кілька міліметрів на рік. Між іншим, учені запевняють, що таке відколювання айсберга є цілком природним процесом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація