Лондон хоче міжнародної експертизи речовини, якою отруїли екс-шпигуна Скрипаля

Лондон хоче міжнародної експертизи речовини, якою отруїли екс-шпигуна Скрипаля

Фото: Reuters

Джонсон також знову закинув Москві причетність до отруєння.

Уряд Великобританії готовий уможливити міжнародним експертам аналіз речовини, якою був отруєний подвійний агент Сергій Скрипаль та його донька Юлія. Про це повідомив міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон у опублікованій в четвер, 15 березня, статті в німецькій Frankfurter Allgemeine Zeitung. За словами Джонсона, експерти з Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), яка базується в Нідерландах, матимуть змогу перевірити матеріали британських слідчих.

Британія готує різку відповідь Росії за отруєння Скрипаля

Британія готує різку відповідь Росії за отруєння Скрипаля


Джонсон також знову закинув Москві причетність до отруєння. "Лише у випадку Росії ми маємо поєднання історії вбивств за підтримки держави, публічно визнаного мотиву для замаху на вбивсво Скрипаля та запасів бойових речовин групи "Новачок", - наголосив Джонсон у статті.



В інтерв'ю медіакомпанії BBC 15 березня Джонсон підтвердив наміри уряду надати ОЗХЗ зразок отрути для експертизи.

Нагадаємо, 14 березня прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оголосила про висилку з країни 23 дипломатів РФ і про скасування візиту глави російського МЗС Сергія Лаврова до країни. Також Британія скликала термінове засідання ради безпеки ООН для обговорення питання про отруєння Скрипаля.

Раніше 12 березня Мей, виступаючи у парламенті, заявила, що за замахом на колишнього агента Сергія Скрипаля "з великою часткою ймовірності" стоїть Росія. Вона в ультимативній формі зажадала від Москви до кінця 13 березня пояснень у зв'язку з інцидентом. 

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров заявив, що Росія не причетна до отруєння Сергія Скрипаля і готова співпрацювати зі слідством. "Росія не винна, Росія готова співпрацювати відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї, якщо Сполучене Королівство зійде до того, щоб виконати свої міжнародно-правові зобов'язання за тим самим документом", - додав російський міністр. 

5 березня BBC повідомила, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив до лікарні після серйозного отруєння невідомою речовиною. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався до поліції із заявою про те, що побоюється за своє життя. Дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер 2006 року в результаті отруєння полонієм.

Сергій Скрипаль до 1999 року служив у Головному розвідувальному управлінні РФ, після чого вийшов на пенсію у званні полковника. 2004-го його затримали за підозрою в шпигунстві на користь Великої Британії і через два роки засудили до 13 років позбавлення волі. Скрипаль був визнаний винним у тому, що від 1995-го передавав Секретній розвідувальній службі Великої Британії дані про співробітників російської розвідки, які працювали під прикриттям в Європі.

2010 року Скрипаль та ще троє засуджених у Росії були помилувані, після чого їх обміняли на десятьох агентів російської розвідки, розкритих у США. Після обміну Сергій Скрипаль став жити у Великій Британії. 

Очільник МЗС Борис Джонсон заявив, що Велика Британія виявить жорстку реакцію, якщо причетність Росії до отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля буде доведено.

Тим часом президент Росії Володимир Путін прокоментував отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля у Великій Британії. За його словами, британці повинні "самі розібратися" з цим інцидентом, перш ніж обговорювати це питання з РФ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація