Лондон порадив британським суднам не наближатися до Ормузької протоки

Лондон порадив британським суднам не наближатися до Ормузької протоки

Фото: marinetraffic.com

Влада Великої Британії застерігає та говорить про небезпеку від Ірану.

Британський урядовий комітет Cobra, що збирається для вирішення надзвичайних ситуацій, рекомендував суднам Сполученого Королівства тимчасово не наближатися до Ормузької протоки.

Про це заявив представник британського уряду в ніч проти 20 липня після  засідання цього комітету, яке було терміново скликано після надходження інформації про затримання Іраном в цій протоці британських танкерів Stena Impero і Mesdar. Рекомендації комітету передає агентство Press Association.

Суднам було рекомендовано "триматися подалі від зони" протоки протягом "проміжного періоду" часу.

"Ми глибоко стурбовані неприпустимими діями Ірану, які представляють собою очевидний виклик міжнародній свободі судноплавства", - додав співробітник уряду. Він також нагадав про заяву міністра закордонних справ Великої Британії Джеремі Ганта, який пригрозив Тегерану "зваженою, але рішучою" відповіддю і сказав, що "якщо ця ситуація не вирішиться найближчим часом, це обернеться серйозними наслідками".

У своїй заяві, зробленій ще до початку засідання Cobra, Гант дав зрозуміти, що Велика Британія "не розглядає військові варіанти" вирішення проблеми і прагне діяти дипломатичними засобами. За його словами, "Іран виявиться головним переможеним" в ситуації, якщо свобода судноплавства в регіоні Перської затоки буде обмежена, і що інтересам Тегерана буде відповідати якомога більш швидке вирішення ситуації. Хант повідомив, що обговорив в п'ятницю затримання танкерів із держсекретарем США Майклом Помпео.

Нагадаємо, 19 липня з'явилася інформація, що Корпус вартових ісламської революції (КВІР) Ірану захопив в Ормузькій протоці британський нафтовий танкер Stena Impero. Іран зробив це "у відповідь" на  затримання 4 липня піхотинцями Великої Британії, поліцейськими й митними органами Гібралтару в Гібралтарі танкера Grace 1 під панамським прапором, яким Іран, імовірно, в обхід санкцій Євросоюзу перевозив нафту до нафтопереробного заводу Баніяс у Сирії.

До цього, 20 червня з'явилася інформація про знищення на півдні Ірану американського БПЛА Global Hawk. Своєю чергою, в США заявили, що безпілотник було збито над Ормузькою протокою та він не перебував в повітряному просторі Ірану.

Зазначимо, що це відбулося на тлі інциденту в затоці Омана 13 червня. Тоді атаки зазнали танкер Front Altair норвезької компанії Frontline, а також танкер Kokuka Courageous, яким володіє японська транспортна компанія Kunihana Sangyo. В результаті атаки спалахнули пожежі, а норвезьке судно затонуло. На його борту перебували 23 людини - переважно громадяни Грузії, Росії та Філіппін. Вони, як і близько двох десятків моряків-філіппінців, які перебували на борту японського судна, були врятовані та евакуйовані. 

В Японії та Норвегії вже офіційно підтвердили, що танкери належать компаніям цих країн. Уряди Сполучених Штатів та Великої Британії вважають Іран відповідальним за напади на танкери в Оманській затоці. Перед атакою на танкери, за інформацією ЗМІ, іранські військові нібито запустили ракету по американському безпілотнику.

Два нафтових танкери подали сигнали біди і повідомили про напад в Оманській затоці

Два нафтових танкери подали сигнали біди і повідомили про напад в Оманській затоці

Повʼязані теми:

Наступна публікація