Лондонський терорист: від доброзичливого вчителя англійської до радикального ісламіста

Лондонський терорист: від доброзичливого вчителя англійської до радикального ісламіста

Лондонський терорист: від доброзичливого вчителя англійської до радикального ісламіста

З'являються подробиці з життя Халіда Масуда.

Кількість жертв теракту в Лондоні зросла до чотирьох. У лікарні помер 75-річний чоловік, йдеться у ТСН.16:45.

Кілька десятків людей залишаються в шпиталях. Двоє з них перебувають у критичному стані. Під час нападу постраждали більше 40 громадян із 10 країн. Стали відомі й нові подробиці про терориста - 52-річний Халід Масуд був уродженцем Британії.

Як футболіст, улюбленець дівчат, душа компанії став терористом - ламає голову вся Британія. У преси є два його фото: шкільне і вже після нападу на парламент.

Едріан Рассел Аджао останні роки жив із родиною в Бірмінгемі, до Лондона приїхав кілька днів тому й зупинився в готелі.

"Він був дуже дружнім, жартував, розповідав про родину. Не перший раз тут зупинявся, сказав, що до друзів приїхав. Надавав усю інформацію - домашню адресу в Бірмінгемі, кредитку. Ми навіть не повірили, коли сказали, що це був він - на мосту", - пригадує менеджер Готелю Preston Park Сабур Томі.

Не менше, ніж співробітники готелю, приголомшені туристи, які жили в сусідніх із ним номерах.

Зросла кількість жертв теракту в Лондоні

Зросла кількість жертв теракту в Лондоні

"Уявіть, ви живете поруч із кимось цілком нормальним. Спокійним, ввічливим... і ця людина, побажавши вам гарного дня, іде скоювати масове вбивство. Це шокує - зрозуміти, що вбивцею може бути кожен, хто поруч вас", - каже гість готелю Майкл Петерсен.

Другий день тривають обшуки в Лондоні та Бірмінгемі, вже десятеро затриманих. Поліція намагається за лічені години пройти життєвий шлях терориста.

"Слідство зараз зосереджене на його мотивації та підготовці. Діяв він один, під впливом терористичної пропаганди, або хтось допомагав йому чи скеровував його дії", - повідомив в.о. заступника комісара поліції Лондона Марк Роулі.

У 25 років він потрапив до в'язниці через п'яну бійку в пабі. Саме там, певні правоохоронці, його і радикалізували. Себто навернули до агресивного ісламу. Після в'язниці Едріан змінює ім'я. Відтоді його звати Халід Масуд. Сусіди з Бірмінгема приголомшені - вони теж не думали, що викладач англійської мови виявиться терористом.

"Він був нормальний сім'янин. Зранку водив дітей до школи, порпався в садку", - каже сусідка терориста Івона Ромек.

У 2004 Халід Масуд одружився з мусульманкою. І поїхав викладати мову до Саудівської Аравії. Повернувся до Британії за кілька років і до останнього дня нічим не привертав до себе уваги. Навіть британська розвідка, яка перевіряла Масуда, зняла спостереження, вирішивши: нешкідливий.

Помилялися, чи насправді агітація, якої повно в мережі запаморочила Масудові голову згодом – невідомо. У Вестмінстерському абатстві провели спільну жалобну службу протестантів, католиків, юдеїв та мусульман.

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація