Лукашенко "посилює кордон" з Україною і закриває з двома західними країнами

Лукашенко "посилює кордон" з Україною і закриває з двома західними країнами

Фото: Associated Press

Йдеться про Україну, Литву і Польщу.

Білорусь закриває державні кордони з Литвою і Польщею. У випадку з Україною у Мінську кажуть про "посилення кордону".

Про це заявив Олександр Лукашенко 17 вересня, пишуть білоруські ЗМІ.

"Ми змушені відвести війська з вулиць, пів армії поставити під рушницю і закрити держкордон із заходу — з Литвою і Польщею. Ми змушені посилити державний кордон, із на превеликий жаль, з нашою братською Україною. Я змушений останні дні разом із президентом РФ і міністром оборони відбудувати спільний захист союзної держави", — сказав він.

Крім того, Лукашенко звернувся до громадян цих країн, закликавши їх протистояти загостренню ситуації.

"Зупиніть своїх божевільних політиків, не дайте розв'язатися війні... Ми розуміємо, що в їх арсеналі залишилося зовсім небагато прийомів і ми стоїмо на межі страшної катастрофи, якщо вони сунуться сюди ми змушені будемо відповідати, ми не станемо на коліна, навіть якщо залишимося наодинці", — висловився Лукашенко.

Нагадаємо, 17 вересня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо ситуації в Білорусі, підтримавши санкції проти Олександра Лукашенка, його силового апарату, і відмовилися визнавати його президентом країни та результати останніх виборів. Натомість ЄС підтримує заклики опозиції стосовно проведення нових виборів за участю міжнародних спостерігачів.

Напередодні, 15 вересня, Верховна Рада підтримала ідею запровадження санкцій проти Білорусі. Депутати заявили, що не визнають результати президентських виборів у країні, засуджують насильство проти протестувальників та закликають звільнити незаконно затриманих. 

15 вересня голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз не визнає Олександра Лукашенка легітимним президентом Білорусі. 

7 вересня міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек заявив, що санкції Європейського Союзу проти білоруських чиновників набудуть чинності не пізніше 21 вересня, а перелік осіб, на яких вони поширюватимуться, можуть розширити.

Європарламент ухвалив дві резолюції: про ситуацію в Білорусі і отруєння Олексія Навального

Європарламент ухвалив дві резолюції: про ситуацію в Білорусі і отруєння Олексія Навального

Повʼязані теми:

Наступна публікація